• Οικονομία

    «Λίφτινγκ» στον προϋπολογισμό πριν ψηφιστεί – Το «μέρισμα» και τα… «κρυφά» στοιχεία της ανάπτυξης

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    «Λίφτινγκ» στον προϋπολογισμό πριν ψηφιστεί – Το «μέρισμα» και τα... «κρυφά» στοιχεία της ανάπτυξης

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Ελάχιστα 24ωρα έχουν περάσει από την κατάθεση του σχεδίου για τον προϋπολογισμό του 2022 και το οικονομικό επιτελείο ήδη σκέφτεται να φέρει ένα γερό «λίφτινγκ» με φόντο τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ένα πακέτο ύψους 340 εκατ. ευρώ προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους υγειονομικούς, αλλά και σε άτομα με αναπηρία, το οποίο θα δοθεί πριν τις γιορτές. Ωστόσο, σε αντίθεση με την διπλή πληρωμή το Δεκέμβριο όσων λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, στον προϋπολογισμό δεν περιλαμβάνεται κάποιο κονδύλι για το «μέρισμα ανάπτυξης».

    Η εξαγγελία αρχικά προκάλεσε αρκετά ερωτηματικά για τον τρόπο που βρέθηκαν τα χρήματα, προκειμένου να δοθεί το έκτακτο βοήθημα, μιας και η αναθεωρημένη εκτίμηση για το φετινό δημοσιονομικό έλλειμμα ξεπερνά τα 17 δις ευρώ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, στα χέρια του οικονομικού επιτελείου έφτασαν τα προηγούμενα 24ωρα τα πρώτα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το γ’ τρίμηνο του έτους. Πρόκειται για την πλέον κρίσιμη περίοδο που συνεισφέρει τα μέγιστα στο συνολικό ΑΕΠ της χώρας, λόγω του τουρισμού.

    Τα στοιχεία έδειξαν… εκπλήξεις, με αποτέλεσμα να προκύπτει ο απαραίτητος χώρος για τη διανομή του έκτακτου βοηθήματος προς χαμηλοσυνταξιούχους, τους υγειονομικούς, αλλά και σε άτομα με αναπηρία. Άλλωστε, τεχνηέντως το Υπουργείο Οικονομικών κρατά συνεχώς χαμηλά τον πήχη σε μια σειρά από δείκτες, όπως σε αυτόν της ανάπτυξης.

    Είναι ενδεικτικό ότι πριν από ελάχιστες εβδομάδες η Κομισιόν στην έκθεσή της για τις φθινοπωρινές προβλέψεις, έκανε λόγο για ρυθμούς ανάπτυξης φέτος, της τάξεως του 7,1%, ωστόσο στον προϋπολογισμό αναγράφεται η εκτίμηση για 6,9%.

    Πηγές του οικονομικού επιτελείου, πάντως, δεν αποκλείουν μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού, να αναθεωρηθεί προς τα πάνω η πρόβλεψη, ίσως και υψηλότερα απ’ αυτή της ΕΕ.

    Στα «σκαριά» νέο «πακέτο» για την ακρίβεια

    Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Οικονομικών έχει βγάλει… χαρτί και μολύβι, για να υπολογίσει το κόστος ενός νέου «πακέτου» για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

    Είναι χαρακτηριστικό, ότι τόσο ο Χρήστος Σταϊκούρας, όσο και ο Άδωνις Γεωργιάδης σε ομιλία τους χθες σε ημερίδα της ΓΣΕΒΕΕ, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες παρεμβάσεις. Μάλιστα, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως κάποιες από αυτές μπορεί να «ξεδιπλωθούν» τις επόμενες ημέρες.

    Υπενθυμίζεται πως επισήμως, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ κατά το γ’ τρίμηνο του έτους θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 6 Δεκεμβρίου. Τότε εκτιμάται ότι θα «κλειδώσει» επίσημα το νέο «πακέτο» μέτρων, καθώς οι τιμές στην ενέργεια χτυπούν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

    Για παράδειγμα, όπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου ενέργειας η επιδότηση των 39 ευρώ το μήνα για το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο έχει υπολογιστεί με βάση την τιμή του ρεύματος πέριξ των 200 ευρώ / MWh. Ωστόσο, οι ημερήσιες τιμές ξεπερνούν ακόμα και τα 270 ευρώ, που σημαίνει πως αν παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα, όχι μόνο θα εξανεμιστεί η επιδότηση, αλλά θα απαιτηθούν και επιπλέον παρεμβάσεις για να αναχαιτιστεί η έξτρα επιβάρυνση σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Μάλιστα, δεν αποκλείονται και παρεμβάσεις σε έναν ακόμα τομέα, που έχει να κάνει με τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί τους τελευταίους μήνες και θα πρέπει να αποπληρωθούν από τον Ιανουάριο του 2022. Το οικονομικό επιτελείο πραγματοποιεί ασκήσεις επί χάρτου και εξετάζει κάθε ενδεχόμενο, για να ελαφρύνει – το δυνατόν – τις τεράστιες επιβαρύνσεις που έρχονται, αφού από τη μια πλευρά εντείνεται η υγειονομική κρίση και από την άλλη οι ανατιμήσεις αναμένεται να συνεχιστούν τουλάχιστον έως το πρώτο τρίμηνο του 2022.

    Διαβάστε επίσης

    Το δυσμενές σενάριο στον προϋπολογισμό του 2022 – Τι μπορεί να επιβαρύνει το ΑΕΠ με 850 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ