ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τις εξελίξεις στη διεθνή επικαιρότητα και πιο συγκεκριμένα, τις επιπτώσεις του πολέμου στην οικονομία, με αφορμή την αναγγελία Τραμπ ότι θα επιβάλει 30% δασμούς σε ευρωπαϊκά και μεξικανικά προϊόντα από την 1η Αυγούστου, κλήθηκε να σχολιάσει στο ενημερωτικό ραδιόφωνο του Πρώτου Προγράμματος, ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Πρόεδρος ΚΕΠΕ.
Όπως υπογράμμισε αρχικά, ο κ. Λιαργκόβας «περισσότερο, συγκλίνω στην άποψη ότι πρόκειται για ένα από τα πολλά διαπραγματευτικά χαρτιά τα οποία έχει κατά καιρούς χρησιμοποιήσει ο Τραμπ για να πετύχει όσο μπορεί. Και το λέω αυτό γιατί η πρώτη προθεσμία που είχε δώσει στις διάφορες χώρες για να κάνουν συμφωνία από τον Απρίλιο, το τρίμηνο, ουσιαστικά έληξε την προηγούμενη εβδομάδα. Και τώρα αυτή είναι δεύτερη προθεσμία, τους λέει 1η Αυγούστου τώρα.
Άρα, βλέπουμε ότι παρόλο που έληξε η πρώτη προθεσμία, δεν έκανε αυτό που έλεγε ότι θα επιβάλει δασμούς και δεν υλοποίησε την απειλή του, αλλά δίνει χώρο για περισσότερες διαπραγματεύσεις, με πίεση βέβαια ότι αυτή τη φορά θα το κάνουμε. Λέγοντας αυτά λοιπόν, είναι σαν να πιέζει πιο πολύ να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερα από τυχόν συμφωνία».
Και πρόσθεσε: «Είναι η πρώτη φορά επίσης, που βλέπουμε ότι παρά τα όσα λέγονται, τα χρηματιστήρια και γενικώς οι αγορές αντιδρούν με μια νηφαλιότητα, θα έλεγα με μια αναισθησία, ίσως. Δεν συγκινούνται. Ενώ στην αρχή, τότε που είχε πρωτοπεί αυτά τα πράγματα, βλέπαμε, να πέφτει το δολάριο, να ανεβαίνει ο χρυσός, να γίνονται διάφορες ανακατατάξεις και ανησυχίες να υπάρχουν στις διεθνείς αγορές. Τώρα το ακούνε και δεν συγκινείται κανείς».
Παράλληλα, προσέθεσε ότι «σίγουρα θα υπάρχουν σκληρές διαπραγματεύσεις μέχρι την 1η Αυγούστου. Θα είναι δηλαδή, συνεχείς οι διαπραγματεύσεις και δεν θα είναι εύκολο πράγμα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανοιχτή, η οικονομία είναι αρκετά ανοικτή, έχει δώσει ήδη πολλά. Δεν πήρε αντίμετρα στο πρώτο πακέτο που ανακοίνωσε ο Τραμπ απέναντι στην Ευρώπη. Κάθισε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θέλω να ελπίζω ότι παρά το δύσκολο του εγχειρήματος, στο τέλος θα τα βρουν, γιατί και οι δύο γνωρίζουν ότι είναι προς όφελος και των δύο οικονομιών. Θα είναι καταστροφικό αν δεν γίνει κάτι τέτοιο».
Τέλος, ως προς το πόσο πιθανός είναι ο κίνδυνος ατυχήματος μέσα σε όλη αυτή την ιστορία, ο κ. Λιαργκόβας είπε χαρακτηριστικά «Πάντοτε υπάρχει. Το έχει δείξει και η ιστορία αυτό. Δηλαδή, εκεί που πάνε τα πράγματα καλά, ξαφνικά γίνεται κάτι και ανατρέπει τα πάντα. Μέχρι στιγμής πάντως και η αμερικανική οικονομία και η ευρωπαϊκή οικονομία, όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης και τον πληθωρισμό, δεν έχουν κάποια επίπτωση ιδιαίτερα σημαντική».
Πηγή: ertnews.gr
Διαβάστε επίσης:
ΗΠΑ: 14 τρίμηνα υποαπόδοσης για την επενδυτική τραπεζική
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συρία: Ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν θέσεις του συριακού στρατού – Συνεχίζονται οι συγκρούσεις Δρούζων και Βεδουίνουν – Πάνω από 200 νεκροί
- Starlink: Κερδίζει γρήγορα έδαφος στην ελληνική αγορά η εταιρεία του Elon Musk
- METLEN ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν θα αντέξετε με αυτά που θα διαβάσετε και ποιο είναι τώρα το απόλυτο trade με οδηγό της Goldman
- Γιατί το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» κινδυνεύει να αποτύχει
