ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Παρά τις θετικές εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα παραμένει μεταξύ των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά «τουριστικής στέρησης», σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για το 2024.
Συγκεκριμένα, το 46% των Ελλήνων ηλικίας 16 ετών και άνω δήλωσαν ότι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά μία εβδομάδα διακοπών μακριά από το σπίτι τους. Το ποσοστό αυτό το κατατάσσει τη χώρα στη δεύτερη θέση από το τέλος στην Ε.Ε., μετά τη Ρουμανία (58,6%) και μπροστά από τη Βουλγαρία (41,4%).
Σε επίπεδο Ε.Ε., το 27% των πολιτών δεν μπορούσαν να καλύψουν το κόστος εβδομαδιαίων διακοπών το 2024, με το ποσοστό αυτό να είναι ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με το 2023 (-1,5 ποσοστιαίες μονάδες) και κατά 10,6 μονάδες χαμηλότερο από το αντίστοιχο του 2014. Ωστόσο, παρά τη γενική μείωση, η οικονομική δυνατότητα για διακοπές παραμένει μία πρόκληση για πολλούς Ευρωπαίους.
Αντίθετα, οι χώρες του Βορρά της Ευρώπης καταγράφουν τους χαμηλότερους δείκτες «τουριστικού αποκλεισμού». Το Λουξεμβούργο, η Σουηδία και η Ολλανδία κατατάσσονται στις κορυφαίες θέσεις με ποσοστά μόλις 8,9%, 11,6% και 13%, αντίστοιχα, υπογραμμίζοντας τον έντονο κοινωνικό και οικονομικό διαχωρισμό μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου στην Ευρώπη των «27».
Τα στοιχεία αναδεικνύουν τις συνέπειες της οικονομικής ανισότητας στην Ευρώπη, με εκατομμύρια πολίτες να μην έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τα βασικά αγαθά του τουρισμού, παρά τις βελτιώσεις σε άλλους τομείς της οικονομίας.
Διαβάστε επίσης
ΑΑΔΕ: Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις έως τις 21 Ιουλίου
Πιερρακάκης: Η στρατηγική πρόκληση για την Ευρώπη είναι η ενίσχυση της ενιαίας αγοράς
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: 14 τρίμηνα υποαπόδοσης για την επενδυτική τραπεζική
- Οι Πρεσβευτές της Rolex κυριάρχησαν στο Wimbledon με διπλή νίκη
- Ισπανία: Οι κάτοικοι στερούνται τις υπέροχες παραλίες της χώρας τους λόγω της αύξησης των τιμών στα τουριστικά θέρετρα
- Μπρατάκος: Άμεσο πλήγμα στις ελληνικές εξαγωγές και σοβαρές προκλήσεις στο επιχειρείν θα φέρουν οι δασμοί Τραμπ
