• Οικονομία

    Λέιν (ΕΚΤ): Μήνυμα αισιοδοξίας για τον πληθωρισμό – Τι πρόκειται να συμβεί

    • NewsRoom

    Φίλιπ Λέιν, οικονομολόγος ΕΚΤ


    Η πτώση των τιμών της ενέργειας θα συγκρατήσει την αύξηση του υποκείμενου πληθωρισμού στην ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φίλιπ Λέιν, μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο στο Ντουµπρόβνικ της Κροατίας, δίνοντας μια νότα αισιοδοξίας στον κόσμο.

    Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός παραμένει πεισματικά υψηλός για σχεδόν δύο χρόνια, με ορισμένους να προειδοποιούν ότι κινδυνεύει να κολλήσει πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.

    Ανάλογος της ενέργειας ο πληθωρισμός

    Ωστόσο, ο Λέιν εμφανίστηκε καθησυχαστικός, καθώς υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε λόγω επιπτώσεων του αυξημένου ενεργειακού κόστους, το οποίο είχε αντίκτυπο από αγαθά έως υπηρεσίες, αποτελώντας μια συνθήκη που τώρα θα αντιστραφεί, αφού οι τιμές τις ενέργειας τείνουν να επιστρέψουν σε επίπεδα προ του πολέμου.

    «Όταν οι τιμές της ενέργειας πέφτουν, ακολουθεί και ο πληθωρισμός, επειδή υπάρχει λιγότερη πίεση από το ενεργειακό κόστος, υπάρχει μικρότερη πίεση στο κόστος ζωής και επομένως αύξηση των ονομαστικών μισθών», επεσήμανε ο Λέιν.

    «Κατά μέσο όρο, οι μισθοί αυξάνονται μετρίως, καθώς πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι σε παλιές συμβάσεις», είπε ο Λέιν. «Οι τελευταίες συμφωνίες έρχονται πάνω από το 5%, αλλά (αυτό) είναι μέσα στις εκτιμήσεις μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Όπως υποστήριξε, οι αυξήσεις στους ονομαστικούς μισθούς θα κορυφωθούν φέτος, ενώ περιμένει ότι οι πραγματικοί μισθοί θα επιστρέψουν το 2025 στα επίπεδα που ήταν το 2019.

    Χρειάζεται χρόνος

    Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας Κλάας Κνοτ, προειδοποίησε ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός, το κύριο μέλημα της ΕΚΤ τώρα, δεν δείχνει ακόμη σημάδια υποχώρησης, ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών.

    «Ως υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής, πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι βλέπουμε και εμείς μια ουσιαστική αντιστροφή στον υποκείμενο πληθωρισμό», είπε ο Κνοτ.

    Παράλληλα, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Κροατίας, Μπόρις Βούιτσιτς, εξέφρασε επίσης ανησυχία σχετικά με τον αποπληθωρισμό, υποστηρίζοντας ότι έχει αμφιβολίες ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2% μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

    Διαβάστε επίσης: 

    Credit Suisse: Θα πληρώσει 926 εκατ. δολάρια σε μεγιστάνα, πρώην πρωθυπουργό της Γεωργίας

    Lufthansa: Αγοράζει το 41% της χρεοκοπημένης Alitalia



    ΣΧΟΛΙΑ