• Business

    Credit Suisse: Θα πληρώσει 926 εκατ. δολάρια σε μεγιστάνα, πρώην πρωθυπουργό της Γεωργίας

    • Bloomberg

    Bidzina Ivanishvili φωτογράφος: Daro Sulakauri/Bloomberg


    Μονάδα της Credit Suisse θα πληρώσει στον δισεκατομμυριούχο Bidzina Ivanishvili εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια μετά από απόφαση δικαστηρίου της Σιγκαπούρης.

    Συγκεκριμένα, το δικαστήριο όρισε αποζημίωση 926 εκατομμύρια δολάρια, μείον τις κρατήσεις για προγενέστερο διακανονισμό. Το ποσό θα αναθεωρηθεί περαιτέρω προς τα κάτω «για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει διπλή πληρωμή», αφού δικαστήριο των Βερμούδων πέρυσι επιδίκασε στον Ivanishvili περισσότερα από 600 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση για την ίδια υπόθεση.

    Ο Ivanishvili ήταν πρωθυπουργός της Γεωργίας από τον Οκτώβριο του 2012 έως τον Νοέμβριο του 2013.

    Η Credit Suisse Trust Ltd. με έδρα τη Σιγκαπούρη παραβίασε το καθήκον της απέναντι στους ενάγοντες, επειδή δεν διασφάλισε τα περιουσιακά στοιχεία του πελάτη, σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

    Πρόκειται για μία ακόμη αρνητική εξέλιξη για την ελβετική τράπεζα μετά την ήττα της από τον Ivanishvili στο δικαστήριο των Βερμούδων, μια καταδίκη για ξέπλυμα χρήματος στην Ελβετία και μια σειρά από άλλα σκάνδαλα που υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς αυτήν.

    Υπενθυμίζεται ότι έχει κλείσει – με κυβερνητική μεσολάβηση – η αμφιλεγόμενη εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί σύντομα.

    «Η απόφαση που δημοσιεύτηκε σήμερα είναι λανθασμένη και θέτει πολύ σημαντικά νομικά ζητήματα», δήλωσε εκπρόσωπος της Credit Suisse μέσω email.

    Εκπρόσωπος του μεγιστάνα δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος να σχολιάσει.

    Η απόφαση εστίασε στην αποτυχία της τράπεζας να εμποδίσει τον ιδιωτικό τραπεζίτη Patrice Lescaudron να έχει περαιτέρω πρόσβαση στα περιουσιακά στοιχεία του καταπιστεύματος.

    Ο Patrice Lescaudron καταδικάστηκε το 2018 για απάτη, καθώς ενορχήστρωσε ένα σχήμα με στόχο να πάρει χρήματα από τους λογαριασμούς του Ivanishvili για να καλύψει τις αυξανόμενες ζημίες των χαρτοφυλακίων άλλων πελατών.

    Η Credit Suisse Trust υποστήριξε επανειλημμένα ότι η ευθύνη της ήταν περιορισμένη όσον αφορά στη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων που ανήκαν στον Bidzina Ivanishvili και ότι ήταν ο μεγιστάνας ή ο Γεωργιανός επιχειρηματικός σύμβουλός του, που αποφάσιζε τις επενδυτικές κινήσεις και θα έπρεπε να είναι υπεύθυνος για τυχόν απώλειες.

    Ο δικαστής των Βερμούδων που τάχθηκε υπέρ του Ivanishvili πέρυσι είπε ότι η μονάδα ασφάλισης ζωής της CS «έκλεισε το μάτι στην αδικοπραγία του Lescaudron». Μια ξεχωριστή ποινική έρευνα από τους εισαγγελείς της Γενεύης για το εάν η Credit Suisse φέρει την ευθύνη για την απάτη του Lescaudron συνεχίζεται.

    «Η ζημία που υπέστησαν οι ενάγοντες είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που θα είχε επιτευχθεί εάν ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο είχε αφαιρεθεί και διαχειριζόταν από έναν ικανό, επαγγελματία διαχειριστή και τα περιουσιακά στοιχεία του καταπιστεύματος δεν επηρεάζονταν από την απάτη και αυτό που είχε πραγματικά επιτευχθεί», έγραψε η δικαστής Patricia Bergin στην 248 σελίδων ετυμηγορία της, στη Σιγκαπούρη.

    Εάν τα μέρη δεν είναι σε θέση να καταλήξουν σε συμφωνία για το κόστος ή/και τους τόκους, θα πρέπει να υποβάλουν ένα συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα σχετικά με αυτό το θέμα το αργότερο έως τις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με την απόφαση.

    Διαβάστε ακόμη:

    Credit Suisse: Πλήρωσε σε δισεκατομμυριούχο 210 εκατ. δολάρια – Ζητά αποζημίωση 800 εκατ. δολ.



    ΣΧΟΛΙΑ