• Οικονομία

    Λαγκάρντ: Η αύξηση των επιτοκίων θα μειώσει τον πληθωρισμό απαντά στην Εύα Καϊλή

    • NewsRoom
    Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής ΕΚΤ

    Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής ΕΚΤ


    Σε γραπτή ερώτηση της Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύας Καϊλή, αποκρίθηκε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ αναφορικά με την αύξηση των επιτοκίων. Συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι η νοµισµατική πολιτική αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ μπορεί να συνεπάγεται βραχυπρόθεσµο κόστος για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, ωστόσο, µεσοπρόθεσµα θα είναι ωφέλιµη, καθώς θα επέλθει μείωση του υψηλού πληθωρισμού και ομαλοποίηση της οικονομίας.

    «Η σταθερότητα των τιµών αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη βιώσιµη οικονοµική ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή» τονίζεται στην ανακοίνωση της ευρωβουλεύτριας.

    Η πρόεδρος της ΕΚΤ παροτρύνει τις κυβερνήσεις των κρατών- μελών να παρέχουν κίνητρα για τη µείωση της κατανάλωσης ενέργειας και την ενίσχυση του ενεργειακού εφοδιασµού. Αναφορικά, δε με τα µέτρα δηµοσιονοµικής στήριξης για τις υψηλές τιµές ενέργειας, αναφέρει την αναγκαιότητα αυτά να αποτελούν προσωρινό εργαλείο στήριξης των ευαλώτων, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος ανατροφοδότησης του πληθωρισµού.

    Υπογράμμισε δε, ότι το Σύµφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης βρίσκεται υπό αναθεώρηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να καταστεί δυνατή η διατήρηση της δηµοσιονοµικής βιωσιµότητας στις χώρες της ευρωζώνης.

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης: Εφάπαξ 600 ευρώ στα στελέχη της ΕΛΑΣ και του Λιμενικού – Διατηρείται το πλαφόν 3% στις επαγγελματικές μισθώσεις

    Γρηγορόπουλος: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Τρίτη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

    Θεσσαλονίκη: Νέο ξέσπασμα βίας από Ρομά για τον 16χρονο που πυροβολήθηκε από αστυνομικό

     



    ΣΧΟΛΙΑ