• Οικονομία

    Λαγκάρντ: Επιταχύνεται η ανάπτυξη, στο 1,9% ο πληθωρισμός το 2021

    • NewsRoom
    ΕΚΤ: Κοντά σε συμφωνία για μικρότερες αγορές ομολόγων μετά τη λήξη του PEPP

    Κριστίν Λαγκάρντ


    Βελτίωση της ευρωπαϊκής οικονομίας τους επόμενους μήνες και επιτάχυνση της ανάπτυξης το δεύτερο μισό του 2021 βλέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ωστόσο όπως επισημαίνει η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς η Ευρωζώνη δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο, αφού  ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε τους τελευταίους μήνες και αναμένεται να συνεχίσει να ενισχύεται το επόμενο διάστημα πριν υποχωρήσει και πάλι.

    Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι οι προοπτικές εξακολουθούν να σκιάζονται από την αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία της πανδημίας και το πώς οι οικονομίες θα αντιδράσουν μετά την άρση των μέτρων ενώ για την άνοδο του πληθωρισμού επικαλέστηκε τεχνικούς λόγους (base effect) και προσωρινούς παράγοντες καθώς και την αύξηση των τιμών της ενέργειας.

    Η πρόεδρος της ΕΚΤ παρουσίασε και τις τελευταίες προβολές των εμπειρογνωμόνων της κεντρικής τράπεζας για το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό

    Σύμφωνα με αυτές, το ετήσιο πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 4,6% το 2021, 4,7% το 2022 και 2,1% το 2023. Σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων (Μάρτιος 2021) το outlook για την οικονομική δραστηριότητα αναθεωρήθηκε ανοδικά για το 2021 και το 2022, ενώ παρέμεινε αμετάβλητο για το 2023.

    Παράλληλα, οι εμπειρογνώμονες τοποθετούν τον ετήσιο πληθωρισμό στο 1,9% το 2021, 1,5% το 2022 και 1,4% το 2023. Σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις, το outlook για τον πληθωρισμό αναθεωρήθηκε ανοδικά για το 2021 και το 2022, κυρίως λόγω προσωρινών παραγόντων και του υψηλότερου πληθωρισμού στην ενέργεια. Για το 2023 η πρόβλεψη δεν άλλαξε.

    Χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα, ο δομικός πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί από το 1,1% το 2021 στο 1,3% το 2022 και 1,4% το 2023. Η τελευταία πρόβλεψη είναι ανοδικά αναθεωρημένη σε σύγκριση με την πρόβλεψη του Μαρτίου.

    «Διαπιστώσαμε μια μικρή ανοδική κίνηση στον δομικό πληθωρισμό για λίγους μήνες. Η πρόβλεψη μας για τον δομικό πληθωρισμό έχει αναθεωρηθεί ανοδικά, αλλά είμαστε ακόμα μακριά από τον στόχο μας, ωστόσο βλέπουμε μια κίνηση εκεί και θα συνεχίσουμε να το παρακολουθούμε με προσοχή».

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΚΤ: Συνεχίζεται με αυξημένους ρυθμούς το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων PEPP

     



    ΣΧΟΛΙΑ