• Οικονομία

    Λαγκάρντ: «Αύξηση επιτοκίων σε περιοριστικό επίπεδο αν χρειαστεί»

    • NewsRoom


    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδεχομένως να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκιά της σε επίπεδο που να περιορίζει την οικονομική ανάπτυξη προκειμένου να μειώσει τη ζήτηση και να καταπολεμήσει τον απαράδεκτα υψηλό πληθωρισμό, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

    “Εάν υπήρχαν στοιχεία ότι ο υψηλός πληθωρισμός ενέχει κίνδυνο να απαγκιστρώσει τις πληθωριστικές προσδοκίες, τότε το επιτόκιο πολιτικής που είναι συμβατό με τον στόχο μας θα βρισκόταν σε περιοριστικό έδαφος”, είπε σε ομιλία της, όπως μετέδωσε το Reuters.

    «Οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό αυξάνονται ραγδαία »

    Η επικεφαλής της ευρωτράπεζας πρόσθεσε ότι εάν το υφιστάμενο σοκ στην προσφορά που προκαλεί η ακριβή ενέργεια περιορίσει τις δυνατότητες της ευρωζώνης, η ΕΚΤ θα πρέπει επίσης να δράσει για να μειώσει τη ζήτηση.

    Παράλληλα, σημείωσε μεν ότι οι μεσοπρόθεσμες προσδοκίες είναι “σχετικά” καλά αγκιστρωμένες γύρω από το στόχο, αλλά υπογράμμισε ότι δεν θα ήταν “σοφό” να θεωρηθεί αυτό δεδομένο.

    Όπως πρόσθεσε άλλωστε, οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό αυξάνονται ραγδαία ενώ η ευρωζώνη μετατοπίζεται από ένα περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού σε ένα εξαιρετικά υψηλού, κάτι που συνιστά κίνδυνο για τις πιο μακροπρόθεσμες προσδοκίες.

    Η προειδοποίηση για την έντονη αύξηση των τιμών

    Η κ. Λαγκάρντ προειδοποίησε επίσης για τους κινδύνους της έντονης αύξησης των τιμών που μπορεί να πυροδοτήσουν ένα ανοδικό σπιράλ μισθών – τιμών, το οποίο θα εδραίωνε τον πληθωρισμό σε έναν κύκλο που θα ήταν δύσκολο να διακοπεί.

    Σε κάθε περίπτωση πάντως η πρόεδρος της ΕΚΤ δεν έδωσε στοιχεία σχετικά με την πορεία των επιτοκίων τον Οκτώβριο, επαναλαμβάνοντας μόνο ότι η Τράπεζα θα αποφασίζει τις κινήσεις της συνεδρίαση με συνεδρίαση.

    Σημειώνεται ότι στην παρούσα φάση τα πονταρίσματα των επενδυτών είναι μοιρασμένα μεταξύ μιας αύξησης επιτοκίων κατά 50 και 75 μονάδες βάσης τον Οκτώβριο, ενώ προβλέπουν αυξήσεις σε κάθε συνεδρίαση της ΕΚΤ έως την επόμενη άνοιξη.

    Διαβάστε επίσης

    Χρηματιστήριο Μόσχας: Κατέρρευσαν οι μετοχές μετά τις ανακοινώσεις για τα δημοψηφίσματα

    Πως θα σκανάρουμε τις «μαϊμού» αποδείξεις – Ενεργοποιήθηκε η εφαρμογή «Appodixi» της ΑΑΔΕ

    Ελληνικά ομόλογα: «Άντεξαν» παρά τις επερχόμενες αυξήσεις επιτοκίων στην Ευρώπη



    ΣΧΟΛΙΑ