• Οικονομία

    Κτηματολόγιο: Δείτε πόσο πρέπει να πληρώσετε για τα ακίνητα που δηλώνετε

    • NewsRoom
    Κτηματολόγιο

    Κτηματολόγιο


    Σε πυρετό εξελίξεων βρίσκονται οι διαδικασίες κτηματογράφησης, με χιλιάδες αιτήσεις να κατατίθενται, δικαιολογητικά να συγκεντρώνονται αλλά και πλήθος πολιτών να μην γνωρίζει τελικά ποιο είναι το ποσό που θα πρέπει να καταβάλλει, προκειμένου να δηλώσει το ακίνητό του στο Κτηματολόγιο.

    Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής της δήλωσης ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο, πρέπει να καταβληθεί ένα πάγιο τέλος κτηματογράφησης. Το τέλος αυτό ανέρχεται στα 35 ευρώ, για κάθε δικαίωμα σε κύριο χώρο (διαμέρισμα, κατάστημα, οικόπεδο κ.ό.κ.).

    Υποχρεωτική η δήλωση και για τους βοηθητικούς χώρους

    Εκτός όμως από τους κύριους χώρους, υποχρεωτική, όπως προβλέπεται, είναι και η δήλωση των βοηθητικών χώρων, που έχει στην κυριότητά του κάθε ιδιοκτήτης, στο Κτηματολόγιο, στο πλαίσιο των προθεσμιών που έχουν ήδη δοθεί. Τέτοιο χώροι μπορεί να είναι οι αποθήκες, οι χώροι στάθμευσης κ.ά.

    Για τους βοηθητικούς χώρους που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες, δηλαδή έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο και δεν αναφέρονται στον τίτλο ως παρακολουθήματα, το τέλος κτηματογράφησης είναι 20 ευρώ για κάθε δικαίωμα.

    κτηματολογιο
    Παράδειγμα υπολογισμού τέλους για δικαιώματα σε αστική περιοχή για κύριους και βοηθητικούς χώρους / Πηγή: www.ktimatologio.gr

    Τι ισχύει για το κόστος της δήλωσης στις αγροτικές περιοχές

    Αναφορικά με τις αγροτικές περιοχές, τα φυσικά πρόσωπα μόνον, που δηλώνουν περισσότερα από δυο δικαιώματα κυριότητας ή δουλειάς στον ίδιο προκαποδιστριακό ΟΤΑ, καταβάλλουν πάγιο τέλος για δύο μόνο δικαιώματα, ανεξάρτητα από τον συνολικό αριθμό δικαιωμάτων που δηλώνουν στον συγκεκριμένο ΟΤΑ.

    Ο οδηγός του Ελληνικού Κτηματολογίου ορίζει ως αγροτική περιοχή, το σημείο, το οποίο βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης ή εκτός ορίου οικοισμού, προϋφισταμένου του 1923 ή εκτός ορίου οικισμού, κάτω των 2.000 κατοίκων, που έχει οριοθετηθεί και δεν παρουσιάζει χαρακτηριστικά συστηματικής δόμησης. Στην περίπτωση που υπάρχει αμφιβολία για το αν ένα ακίνητο είναι σε αστική ή αγροτική περιοχή, ο δικαιούχος μπορεί να απευθυνθεί στο Γραφείο Κτηματογράφησης.

    κτηματολογιο
    Παράδειγμα υπολογισμού τέλους για δικαιώματα σε αγροτική περιοχή καθώς και για μικτές περιπτώσεις / Πηγή: www.ktimatologio.gr

    Πώς θα καταβληθεί το τέλος κτηματογράφησης

    Το Γραφείο Κτηματογράφησης αναλαμβάνει να υπολογίσει το τέλος κτηματογράφησης για κάθε υποβολή δήλωσης, αμέσως μετά την προσωρινή καταχώριση των στοιχείων της δήλωσης. Η υποβολή της δήλωσης ολοκληρώνεται μόνο μετά την καταβολή του παγίου τέλους. Η καταβολή του τέλους μπορεί να γίνει σε όλες σχεδόν τις τράπεζες ή στα αυτοματοποιημένα καταστήματα του δικτύου των ΕΛΤΑ.

    Στην περίπτωση που η υποβολή της δήλωσης γίνει ηλεκτρονικά, η πληρωμή πραγματοποιείται μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, με τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας.

    Σχετικές πληροφορίες, για όλα τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες, σχετικά με τις δηλώσεις ακινήτων στο Κτηματολόγιο δίνονται στα Γραφεία Κτηματογράφησης και στον ιστότοπο του Ελληνικού Κτηματολογίου (www.ktimatologio.gr).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κτηματολόγιο: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την υποβολή των δηλώσεων – Αναλυτικά τα δικαιολογητικά

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κτηματολόγιο: Ποιοι κινδυνεύουν με απώλεια του ακινήτου τους

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κτηματολόγιο: Οι 19 νομοί που παίρνουν παράταση



    ΣΧΟΛΙΑ