• Οικονομία

    Κρας τεστ οι επιδόσεις του 2024 – Δημοσιονομικός μονόδρομος για να ξεκλειδώσουν νέες αναβαθμίσεις το 2025

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης


    Με αστάθμητο παράγοντα το γεωπολιτικό ρίσκο και ανελαστικό στόχο την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ φέτος που θα εκληφθεί από τις αγορές ως μια επιτυχής δοκιμασία που πιστοποιεί πως η Ελλάδα δεν οπισθοχωρεί από την δέσμευση της στη δημοσιονομική πειθαρχία. Αυτό, ακόμη περισσότερο βέβαια το ενδεχόμενο να προκύψει στο τέλος του 2024 και μια δημοσιονομική θετική έκπληξη, έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς το 2025 «παίζεται» πρακτικά η περαιτέρω αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

    Όπως σχολιάζουν αναλυτές φέτος δεν θα πρέπει να αναμένονται θεαματικές κινήσεις στο μέτωπο των κρατικών αξιολογήσεων καθώς έγιναν πέρσι σημαντικά βήματα και θα πρέπει να μεσολαβήσει ένας χρόνος ωρίμανσης μεταξύ 12 – 18 μηνών προτού δούμε την ελληνική αξιολόγηση να ανεβαίνει σκαλιά στο  rating. Χωρίς αυτό το σκεπτικό να αποκλείει κάποιες βελτιώσεις φέτος, το κυρίαρχο σενάριο είναι πως μεγάλες αλλαγές θα δούμε από το 2025 κα μετά.

    Αυτό καθιστά στη δημοσιονομική διαχείριση φέτος ένα ακόμη μεγάλο στοίχημα ειδικά με δεδομένο πως επιστρέφουν οι δημοσιονομικοί κανόνες που και υπό τη νέα τους μορφή έχουν υψηλές απαιτήσεις ειδικά ως προς την ανάγκη μη υπέρβασης των δαπανών. Την ίδια στιγμή πρέπει να επισημανθεί πως παρά την μεγάλη βελτίωση στην οικονομία, τα δύσκολα δεν έχουν τελειώσει.

    Σχέσεις εμπιστοσύνης

    Η χώρα δεν έχει καμία πολυτέλεια να δώσει το παραμικρό σήμα στις αγορές πως υπαναχωρεί από την δημοσιονομική πειθαρχία καθώς τώρα ανοικοδομεί την αγορά ομολόγων και εδραιώνει σταδιακά σχέσεις εμπιστοσύνης με μεγαλύτερους και πιο ποιοτικούς παίκτες στην διεθνή αγορά. Οτιδήποτε σε αυτή τηγ φάση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την επενδυτική διάθεση προς τη χώρα πρέπει να αποφευχθεί.

    Αυτό ισχύει φυσικά σε αυτά που μπορεί να επηρεάσει η ίδια η χώρα και σε αυτό το πλαίσιο οι όποιες τυχόν έκτακτες δαπάνες και παροχές ενόψει Ευρωεκλογών φέτος θα είναι διπλά ζυγισμένες. Ειδικά με δεδομένο πως τα τελευταία χρόνια η χώρα έρχεται αντιμέτωπη με έκτακτες δαπάνες και από φυσικές καταστροφές, κίνδυνος που παραμένει στο τραπέζι.

    Την ίδια στιγμή βέβαια ουδείς παραγνωρίζει ότι ο φετινός προϋπολογισμός εκτελείται σε συνθήκες αυξημένου γεωπολιτικού ρίσκου. Βασικά μέτωπα είναι το ενδεχόμενο να ασκηθούν πιέσεις στα μέτωπα της Ουκρανίας με τη Ρωσία αλλά και τη Μέση Ανατολή κυρίως λόγω του ενεργειακού κόστους. Πρόσθετος παράγοντας ανησυχίας το ότι η φετινή χρονιά είναι έτος εκλογικών αναμετρήσεων κυρίως στις ΗΠΑ και στην κρίσιμη αναμέτρηση που με τα σημερινά δεδομένα θα μπορούσε να επαναφέρει τον Τραμπ στην εξουσία ενισχύοντας τον φόβο αναταράξεων με την Κίνα.

    Διαβάστε επίσης:

    Πώς θα αγοράσετε POS με voucher – Οδηγός για τις επιχειρήσεις
    Τέλη κυκλοφορίας: Έως 1/7 η προσκόμιση δικαιολογητικών για απαλλαγή λόγω αναπηρίας

    Χατζηδάκης στο TikTok: Η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές θα ολοκληρωθεί βρέξει – χιονίσει



    ΣΧΟΛΙΑ