• Οικονομία

    Κουρμούσης: Δεν υπάρχει σκέψη παράτασης για το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ

    • NewsRoom
    Φώτης Κουρμούσης

    Φώτης Κουρμούσης, ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους


    Για τις διαδικασίες υπαγωγής στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ μίλησε ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης .

    Όπως τόνισε ο κ. Κουρμούσης μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», είναι μεγάλο το ενδιαφέρον των δανειοληπτών για την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα, σημειώνοντας πως έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι στιγμής πάνω από 60.000 αιτήσεις.

    Σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα, δικαιούχοι είναι όσοι έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς και όσοι έχουν συγγενικό πρόσωπο α’ βαθμού, ώστε να θεωρηθεί η οικογένεια πληττόμενη και να υπαχθεί στο πρόγραμμα.

    «Δεν υπάρχει σκέψη για παράταση της προθεσμίας λήξης. Έχουμε ακόμα σχεδόν ένα μήνα μέχρι την ολοκλήρωση της προθεσμίας και η διαδικασία παίρνει μόλις λίγα λεπτά» πρόσθεσε ο κ. Φώτης Κουρμούσης.

    Ο κ. Κουρμούσης αναφέρθηκε και στον έλεγχο που κάνει το κράτος για την ορθότητα της αίτησης, σημειώνοντας πως ελέγχονται όλα τα μέλη της οικογένειας. «Γίνονται ηλεκτρονικοί έλεγχοι σε Ελλάδα και εξωτερικό» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

    Ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους τόνισε πως η εκταμίευση των χρημάτων γίνεται άμεσα, από τον Οκτώβριο έως τον Ιανουάριο ανάλογα με την κατηγορία των δικαιούχων και πως το πρόγραμμα έχει διάρκεια 9 μήνες.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) του υπουργείου Οικονομικών για τον ένα μήνα λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος, εισήλθαν στην πλατφόρμα 120.116 φορολογούμενοι, εκ των οποίων οι 100.103 συναίνεσαν στην άρση του απορρήτου τους και ξεκίνησαν τη διαδικασία υποβολής της αίτησης.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στον πρώτο μήνα λειτουργίας του παλαιού πλαισίου είχαν εισέλθει στην πλατφόρμα 16.220 χρήστες, αλλά είχαν καταγραφεί μόλις 4 οριστικοποιημένες αιτήσεις και δεν είχε εγκριθεί κρατική επιδότηση σε καμία από αυτές.

    Ποιοι δικαιούνται να συμμετάσχουν

    Η λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) του υπουργείου Οικονομικών, αφορά την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ», το οποίο αφορά την επιδότηση δανείων με υποθήκη στην πρώτη κατοικία όσων επλήγησαν από τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

    Οι δικαιούχοι του προγράμματος μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ, www.keyd.gov.gr, μέσω μίας απλής και εύκολης για τον χρήστη διαδικασίας, χωρίς να χρειάζεται η συνυποβολή οποιουδήποτε δικαιολογητικού.

    Εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, θα λάβουν την κρατική επιδότηση για συνολικά 9 μήνες.

    Νέος Πτωχευτικός κώδικας

    Παράλληλα, ο κ. Κουρμούσης αναφέρθηκε και στο νέο Πτωχευτικό Κώδικα, ο οποίος έχει τεθεί σε διαβούλευση και θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2021.

    Όπως τόνισε ο νέος νόμος περιλαμβάνει τρεις άξονες για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους: την πρόληψη, τη ρύθμιση και την πτώχευση.

    Σύμφωνα με τον κ. Κουρμούση, θα παρέχεται η δυνατότητα για ρύθμιση χρεών έως και σε 20 έτη, ενώ αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, θα γίνεται πτώχευση με παράλληλη ρευστοποίηση της περιουσίας του.



    ΣΧΟΛΙΑ