• Οικονομία

    Δάνεια & Πρώτη Κατοικία: Τι πρέπει οπωσδήποτε να προσέξετε με το Νέο Πτωχευτικό

    • του Δημήτρη Δημητρίου και της Ειρήνης Τσεσμελή | Ιδρυτικών μελών της εταιρείας ορκωτών λογιστών CPA


    Τι θα συμβαίνει με τα δάνεια και την πρώτη κατοικία των οφειλετών στο νέο πτωχευτικό κώδικα; Υπάρχει η παραμικρή προστασία και τι πρέπει πραγματικά να προσέχουν όσοι αδυνατούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους;

    Σύμφωνα με τελευταίες εξελίξεις και τα μηνύματα της αγοράς, οι κατασχέσεις κατοικιών από εταιρείες ειδικού σκοπού και τράπεζες θα είναι δυστυχώς πλέον η καθημερινότητα μας. Οι κάτοχοι δανειακών συμβάσεων που εξακολουθούν να εκκρεμούν και εφόσον ο οφειλέτης δεν περάσει εγκαίρως στην πτωχευτική διαδικασία, θα βλέπουν την κατοικία τους να περνάει στα χέρια των τραπεζών ή σε εταιρίες ειδικού σκοπού.

    Είναι σημαντικό να ειπωθεί, ότι ο νέος πτωχευτικός κώδικας, προστατεύει και σώζει τις κατοικίες και την περιουσία όσων έχουν την δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, είτε πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, είτε επιχειρήσεις, ενώ στις επιχειρήσεις συγκεκριμένα δίνει τη δυνατότητα εξυγίανσης, μέσω σχεδίου αναδιάρθρωσης. Κάτι παρόμοιο δηλαδή του προ πτωχευτικού νόμου που ίσχυε. Στόχος φαίνεται ξεκάθαρα να είναι ένα μεγάλο σορτάρισμα και ξεκαθάρισμα ανάμεσα σε αυτούς που μπορούν να ικανοποιήσουν, σύμφωνα με τα εισοδήματά τους και την βιοτική τους κατάσταση πάντα, τις οφειλές τους και σε εκείνους που αντικειμενικά αδυνατούν να το κάνουν.

    Αυτοί που δεν μπορούν και αναφερόμαστε στις κοινωνικά ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες και στους δανειολήπτες που δεν κατάφεραν και δεν καταφέρνουν να ανταποκριθούν σε μια ρύθμιση των οφειλών τους, θα χάνουν την πρώτη κατοικία τους, με κατάσχεση και συνοπτικές διαδικασίες. Ούτε οι νομικοί δεν θα μπορούν να προσφέρουν κάποια βοήθεια σε αυτό το στάδιο, καθώς όλοι και όλα παραπέμπονται στις διαδικασίες που ο νέος νόμος ορίζει.

    Τι πρακτικά σημαίνει όμως αυτό;

    § Ότι, εάν η πρώτη κατοικία σας εισέλθει στη διαδικασία του πλειστηριασμού οι ανακοπές και τα άλλα ένδικα μέσα δεν επαρκούν, εφόσον οι πλειστηριασμοί διεξάγονται με συνοπτικές διαδικασίες και υπάρχει πλέον ο πτωχευτικός νόμος.

    § Οι τράπεζες δεν επιτρέπουν την παραμονή του πρώην ιδιοκτήτη εντός του πλειστηριασμένου ακινήτου, ενώ δεν προτιμάται ο ίδιος για την επαναγορά της κατοικίας του.

    § Η αποβολή του πρώην ιδιοκτήτη θα είναι άμεση και το ακίνητο θα διατίθεται απευθείας προς πώληση από τις μεσιτικές εταιρείες.

    § Με τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας, δεν σημαίνει ότι οι οφειλές του καλύπτονται από την αξία που πλειστηριάστηκε το ακίνητο. Το υπόλοιπο, παραμένει ως οφειλή και ο οφειλέτης υποχρεούται να το εξοφλήσει το υπόλοιπο που έχει περιέλθει σε κάποια εταιρεία ειδικού σκοπού.

    Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο e-forologia πατώντας εδώ

    Δείτε περισσότερα άρθρα για την πλήρη Φορολογική, Λογιστική και Εργατική σας ενημέρωση στο e-forologia.gr

    Διαβάστε επίσης:

    Scope Ratings στο mononews: Αυτό που θέλουν οι αγορές από την Ελλάδα

    Στις 20 Σεπτεμβρίου τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

    Πρωτογενές έλλειμμα 6,38 δισ. στο 8μηνο – Αύξηση εσόδων τον Αύγουστο



    ΣΧΟΛΙΑ