• Οικονομία

    Κώστας Σκρέκας: Μείωσε τις τιμές της κατά 25% η πρώτη εταιρεία στην οποία βάλαμε πρόστιμο

    • NewsRoom
    Κώστας Σκρέκας

    Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Ανάπτυξης


    «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχει νόμο για την αθέμιτη κερδοφορία και τον εφαρμόζει. Έχουμε επιβάλλει πρόστιμα σε 4 πολυεθνικές και η πρώτη έριξε τις τιμές μέχρι 25% κάτω», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας

    Για το ζήτημα της ακρίβειας μίλησε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ‘ΣΗΜΕΡΑ’ ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας το πρωί της Τετάρτης.

    «Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα πρόβλημα που απασχολεί την κοινωνία, είναι δύσκολο θέμα, είναι ευρωπαϊκό, δεν το λέω ως δικαιολογία», δήλωσε ο ίδιος.

    «Ο πληθωρισμός των τροφίμων από τον Σεπτέμβριο του ’21 έως και τον Οκτώβριο του ’23 στην Ευρωζώνη είναι 25%, στην Ισπανία 28%, στη Γερμανία 28%, στην Ελλάδα 27%. Είμαστε στον μέσο όρο της Ευρώπης και λίγο χαμηλότερα -ή πολύ κοντά- και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες», εξήγησε.

    Ερωτηθείς για τις τιμές της Ελλάδας σε σχέση με το εξωτερικό ο κ. Σκρέκας σημείωσε: «Εκατοντάδες προϊόντα υπάρχουν πιο φθηνά στην Ελλάδα από ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Μπορεί να βρούμε ένα προϊόν μιας συγκεκριμένης μάρκας, για ένα χρονικό διάστημα να είναι φθηνότερο στη Γερμανία αλλά αν πάρουμε όλα τα υπόλοιπα για παράδειγμα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα και εξάγονται τότε είναι φθηνότερα».

    Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την ακρίβεια

    Σχετικά με τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση της ακρίβειας ο υπουργός δήλωσε: «Έχουμε προχωρήσει σε ελέγχους για αισχροκέρδεια. Ωστόσο η ακρίβεια δεν έχει να κάνει μόνο με αυτό, έχει να κάνει και με αντικειμενικές συνθήκες όπως για παράδειγμα η αύξηση πρώτων υλών, που τώρα βλέπουμε μείωση.

    Ακόμη σε όποια εταιρεία προσπαθεί να αισχροκερδήσει επιβάλλουμε πρόστιμα. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που έχει νόμο για την αθέμιτη κερδοφορία και τον εφαρμόζει. Έχουμε επιβάλλει πρόστιμα σε 4 πολυεθνικές και η πρώτη έριξε τις τιμές μέχρι 25% κάτω. Τα πρόστιμα ξεπερνούν τα 8 εκατομμύρια ευρώ και έχουν εισπραχθεί τα 5,5 εκατομμύρια», πρόσθεσε.

    «Έχουμε την πρωτοβουλία για την μόνιμη μείωση τιμής. Είχαμε σαν στόχο 500 προϊόντα, πλέον έχουμε 890 που έχουν ενταχθεί. Τα προϊόντα που έχουν το ειδικό καρτελάκι θα πρέπει για 6 μήνες τουλάχιστον να έχουν σταθερά μειωμένη τιμή σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Πολλές αλυσίδες αναγράφουν την προηγούμενη τιμή για να γνωρίζει ο καταναλωτής».

    «Εφόσον εντοπίσουμε προβλήματα θα επιβληθούν πρόστιμα», τόνισε.

    Ερωτηθείς για το ζήτημα που είχε δημιουργηθεί σχετικά με τις προσφορές ο υπουργός ξεκαθάρισε: «Ποτέ κανένας κυβερνητικός παράγοντας δε θέλει να καταργήσει τις προσφορές, δεν το είπε ποτέ κανένας αυτό. Είπαμε πως οι οι προσφορές πρέπει να είναι πραγματικές, να μην είναι παραπλανητικές. Θέλουμε να βάλουμε μία τάξη σε αυτό».

    Τέλος σχετικά με την Black Friday ανέφερε: «Όλο το προηγούμενο διάστημα έχουμε συλλέξει τιμές τις οποίες θα συγκρίνουμε μετά την Black Friday σε σχέση με τις τιμές πριν την περίοδο αυτή. Τα πρόστιμα του Αυγούστου έφεραν αποτέλεσμα».

    Διαβάστε επίσης

    Τατιάνα Αβέρωφ: Το Silver Alert κυκλοφορεί αύριο



    ΣΧΟΛΙΑ