• Business

    ΟΤΕ: Το παρασκήνιο για την τύχη της Telekom Romania – Οι συζητήσεις με την Clever και τα σενάρια

    Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ

    Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ


    Το μεγάλο αγκάθι του ομίλου αναμένεται να τραβήξει από πάνω του ο ΟΤΕ, καθώς όπως ανακοίνωσε χθες, βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τον όμιλο Quantum Projects για την πώληση της θυγατρικής στη Ρουμανία, γεγονός που δημιούργησε…κύμα ευφορίας στους επενδυτές.

    Η μετοχή έκλεισε σε θετικό έδαφος, με αύξηση 0,78%, ωστόσο δεν κατάφερε να γυρίσει πάνω από τα 13 ευρώ. Αναλυτές επισημαίνουν ότι η άνοδος μπορεί να μην είναι μεγάλη, ωστόσο δείχνει μια αλλαγή στο κλίμα, μετά από ένα γεγονός που περίμενε η αγορά.

    Οι δύο πλευρές ΟΤΕ και Clever είναι σε επαφή, έχει υπογραφεί ήδη Μνημόνιο Συνεργασίας, έχει υποβληθεί αίτηση για έγκριση στις αρμόδιες αρχές της Ρουμανίας, ενώ κάποιες πληροφορίες από την Ρουμανία, κάνουν λόγο ότι το τίμημα της εξαγοράς, εφόσον τελικά ολοκληρωθεί, αναμένεται να προσεγγίσει τα 100-150 εκατ. ευρώ. Τίμημα που ωστόσο σε κάποιους αναλυτές μοιάζει…υπερβολικό, αν σκεφτεί κανείς ότι στο 9μηνο η TKRM έγραψε EBITDA μόλις 4,5 εκατ. ευρώ.

    Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια, η πώληση της Telekom Romania αποτελούσε μονόδρομο καθώς ήταν μόνιμο αγκάθι στα έσοδα του ΟΤΕ. Ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ σε κάθε ευκαιρία τόνιζε ότι στόχος του ομίλου είναι να κρατήσει υγιή την εταιρεία ενώ αν ερχόταν μια καλή πρόταση, τότε θα προχωρούσε σε πώληση της εταιρείας.

     

     

     

     

    Ο ΟΤΕ έκανε ότι είναι δυνατόν για να κρατήσει υψηλά την TKRM, με στόχο να είναι κερδοφόρα και να αυξάνει τους πελάτες της. Στην προσπάθεια αυτή της αναδιοργάνωσης, πριν λίγους μήνες, τοποθέτησε τον κ. Χαράλαμπο Μαζαράκη στη θέση του CEO μετά την παραίτηση της Dina Tsybulskaya. Ο κ. Τσαμάζ θεώρησε τον κ. Μαζαράκη ως τον κατάλληλο άνθρωπο για να σώσει την εταιρεία, και φυσικά μετά από ένα εύλογο διάστημα να προχωρήσει στην πώλησή της.

    Τα σενάρια, η Clever και η…μεγάλη ώρα

    Και φαίνεται ότι η κατάλληλη ώρα ήρθε τώρα, με το ενδιαφέρον της Clever Media του ομίλου Quantum Projects που ελέγχεται από τον κ. Adrian Tomșa, να είναι υπαρκτό. Ωστόσο αν δεν κλείσει το deal, τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται σίγουρα.

     

    Χαράλαμπος Μαζαράκης

     

    Κι αυτό γιατί πολλά έχουν ακουστεί, ειδικά από τον Ρουμανικό Τύπο, ωστόσο αυτή τη φορά τα πράγματα μάλλον έχουν πάρει τον δρόμο τους, αφού είναι η πρώτη φορά που ο ΟΤΕ επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν συζητήσεις.

    Αν τελικά ολοκληρωθεί το deal και δώσουν τα χέρια οι δύο πλευρές, ο ΟΤΕ θα έχει…ξεφορτωθεί την δραστηριότητα του εκτός Ελλάδος, σηματοδοτώντας έτσι το τέλος ενός μεγάλου κύκλου για τον ΟΤΕ, που ξεκίνησε το 1997 με την εξαγορά της Telekom Srbija και συνεχίστηκε με την παρουσία της ελληνικής εταιρείας σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας.

    Ο κύκλος εξαγορών ολοκληρώθηκε το 2006 και στη συνέχεια, στα χρόνια της οικονομικής ύφεσης, ο ΟΤΕ αποφάσισε να πουλήσει περισσότερα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό.

    Παλιότερα, πολλά μέσα έγραφαν ότι η United Group (αργότερα εξαγόρασε τη Nova) είχε κάνει κρούση για την εξαγορά της Telekom Romania ενώ δημοσιεύματα είχαν αναφερθεί και σε έναν τσεχικό όμιλο ο οποίος είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον. Αμφότεροι όμως…αποκρούστηκαν από τις Ρουμανικές Αρχές, και τελικά οι συζητήσεις ναυάγησαν.

    Μάλιστα, ρουμανικά μέσα είχαν κάνει λόγο ότι η Vodafone Romania, ο τρίτος μεγαλύτερος τοπικός τηλεπικοινωνιακός παίκτης, είχε ενδιαφερθεί επίσης για την Telekom Mobile. Ο CEO της TKRM

    Ο ΟTΕ πέρσι τον Νοέμβριο πούλησε το 54,01% που κατείχε στην εταιρεία σταθερής τηλεφωνίας Telekom Romania Communications (TKR) στην Orange Ρουμανίας, έναντι τιμήματος 268 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση του ΟTΕ δεν απέκλειε τότε να προχωρήσει και στην πώληση της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας.

    H διαδικασία πώλησης της προαναφερθείσας εταιρείας σταθερής τηλεφωνίας είχε διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια, αλλά στην προκειμένη περίπτωση ο ΟΤΕ χρειαζόταν εγκρίσεις από το Ρουμανικό Δημόσιο, το οποίο κατέχει το υπόλοιπο ποσοστό.

    Ποιος είναι ο Adrian Tomsa

    Ο Adrian Tomsa κατέχει την Quantum Projects SRL μέσω της ATTP Telecommunication SRL.

    Ταυτόχρονα κατέχει επίσης το 90% του Clever Media Network, μαζί με τη Maria Nicoara (10%), μητέρα του Orlando Nicoară, πρώην επικεφαλής του Mediafax Group.

     

    Adrian Tomşa

     

     

    Η Clever Media κατέχει τις Look, Prima TV, Agro TV και Profit TV. Ο Orlando Nicoara είναι συνιδρυτής της profit.ro.

    Ο Tomșa κατέχει επίσης το 49,62% της eAd Interactive, της εταιρείας που αγόρασε τα τηλεοπτικά δικαιώματα για τη Liga 1 μέχρι το 2024, όπου ο Orlando Nicoara είναι επίσης διευθυντής. Το 2019, ο Adrian Tomsa ανέλαβε την Prima TV από τον Cristian Burci, ιδιοκτήτη της Adevărul, πληρώνοντας 5 εκατ. ευρώ για τον τηλεοπτικό σταθμό.

    Διαβάστε επίσης:

    J.P. Morgan για ΔΕΗ: Τι σημαίνει η ενσωμάτωση της ENEL Romania – Νέα αύξηση στην τιμή στόχο στα €15

    Τι σημαίνει για μετόχους, εργαζόμενους και προμηθευτές το deal Attica – ΑΝΕΚ

    Currys: «Πράσινο φως» από τους μετόχους για την πώληση της Κωτσόβολος στη ΔΕΗ



    ΣΧΟΛΙΑ