• Πολιτισμός

    Τατιάνα Αβέρωφ: Το Silver Alert κυκλοφορεί αύριο

    Τατιάνα Αβέρωφ: Το Silver Alert κυκλοφορεί αύριο

    Τατιάνα Αβέρωφ


    Τη δεύτερη υπόθεση (υποθέσεις;) του αστυνόμου Περικλή Γαλάνη γράφει η Τατιάνα Αβέρωφ.

    Η ιστορία εξελίσσεται στο γραφικό κεφαλοχώρι Παράδεισος Ιωαννίνων, στα βουνά της Ηπείρου. Θα μπορούσε κάλλιστα να εντοπίζεται και στο Μέτσοβο, όπου η ίδια μεγάλωσε.

    Το μυθιστόρημα ονομάζεται Silver Alert (εκδόσεις Μεταίχμιο) και θα κυκλοφορήσει αύριο.

    Μυστήριο τυλίγει την απρόσμενη εξαφάνιση της όμορφης, σαραντάχρονης Κασσάνδρας. Όνομα και πράγμα… Πρόκειται για σύζυγο τοπικού επιχειρηματία Ζήση Ζιόβα, άρα για επιφανές μέλος της κοινωνίας.

    Ο ήρωας της Τατιάνας Αβέρωφ μοιάζει εντελώς κοινότοπος στο εξωτερικό του κέλυφος. Ένας τυπικός, μονόχνοτος αστυνομικός της επαρχίας, με ηθικές αρχές και αποφασιστικότητα. Μέχρι να αναλάβει μια υπόθεση. Τότε τα χαρίσματά του ανοίγουν σαν πέταλα.

    Τη στιγμή που εξαφανίζεται η Κασσάνδρα, μεσούσης της αναστάτωσης της κοινότητας, ο Περικλής Γαλάνης αναλαμβάνει μία υπόθεση ληστειών σε εκκλησίες της περιφέρειας. Πράγμα ασυνήθιστο, διότι από όλους τους ναούς απουσιάζουν ανεκτίμητοι βυζαντινοί θησαυροί και ασημένια κειμήλια.

    Το τρίτο χτύπημα στον Παράδεισο, η διάπραξη ενός φόνου.

    Η αγροτική γιατρός Μαρία Λάζου, φίλη της Κασσάνδρας (υπήρξε και ασθενής της), πιέζει για την εξιχνίαση της εξαφάνισης. Έτσι, ο δύσμοιρος Γαλάνης θα δεχτεί να αναλάβει ταυτόχρονα και τις τρεις υποθέσεις. Βεβαίως με πολλά κωμικά ευτράπελα, σασπένς και ίντριγκα, έξυπνες ανατροπές.

    Η Τατιάνα Αβέρωφ δημιουργεί ανάγλυφους χαρακτήρες της διπλανής πόρτας (μερικοί γνώριμοι από παλιότερα βιβλία της), οικείους και τρυφερούς. Ταυτόχρονα στήνει την τοιχογραφία της ελληνικής επαρχίας, με τις ιδιαιτερότητες και την ελευθερία της.

    Στα χνάρια του

    Και ναι, η Τατιάνα Αβέρωφ κατάγεται από τη «δυναστεία» Αβέρωφ και Τοσίτσα του Μετσόβου, που αντλεί τις ρίζες της από τον 18ο αιώνα. Πρόκειται για τη δεύτερη κόρη του ευπατρίδη πολιτικού Ευάγγελου Αβέρωφ Τοσίτσα και της Διαμαντίνας Αβέρωφ Λυκιαρδοπούλου. Η αδελφή της ονομάζεται Ναταλία Αβέρωφ.

    Ο νομικός Ευάγγελος Αβέρωφ Τοσίτσας (1910 – 1990) γεννήθηκε στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας. Ανέλαβε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας το 1974. Το 1981 σκαρφάλωσεε στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, που βρισκόταν τότε στην αξιωματική αντιπολίτευση. Το 1984 ανακηρύχτηκε επίτιμος πρόεδρός της.

    Παράλληλα, διακρίθηκε στον λογοτεχνικό στίβο με πλήθος μυθιστορήματα, διηγήματα, θεατρικά έργα, δοκίμια και ιστορικές αναλύσεις.

    Η Τατιάνα Αβέρωφ γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα.

    Ξεκίνησε το λογοτεχνικό της ταξίδι ως παιδί με τις κορυφογραμμές της κλασικής λογοτεχνίας.

    Με την ημέτερη Πηνελόπη Δέλτα και τις απαράμιλλες περιπέτειες στην αγγλική εξοχή της Ίνιντ Μπλάιτον. Ύστερα προστέθηκαν οι ενήλικες αναφορές: Καραγάτσης, Καζαντζάκης, Σαρτρ (παλαιότερα), Βιρτζίνια Γουλφ, Τόμας Μπέρναρντ, Στρατής Χαβιαράς, Τζον Μπάνβιλ, Φίλιπ Ροθ, Ίαν ΜακΓιούαν, μεταξύ πολλών άλλων.

    Πολυσχιδής προσωπικοτητα

    Αρχικά, η Τατιάνα Αβέρωφ σπούδασε κλασικό χορό στην Ελλάδα και στην περίφημη σχολή Rambert Schol of Ballet and Contemporary Dance στο Λονδίνο. Απέκτησε δίπλωμα διδασκαλίας χορού το 1975 από την επαγγελματική Σχολή Γρηγοριάδου.

    Συνέχισε σπουδές στην ψυχολογία στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Επί μία εικοσαετία εργάστηκε ως ψυχολόγος στην ιδιωτική εκπαίδευση.

    Το πρώτο της βιβλίο Το ξέφωτο (2000) επιχείρησε ένα ταξίδι στο χρόνο, στο τουρκοκρατούμενο Μέτσοβο του 19ου αιώνα. Το Ξέφωτο τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ελληνικής Εταιρείας Χριστιανικών Γραμμάτων 2001. Ακολούθησαν άλλα έξι μυθιστορήματα, συμπεριλαμβανομένου και του Silver Alert. Σχεδόν όλα μπήκαν σε βραχείες λίστες υποψηφιότητας για γνωστά λογοτεχνικά βραβεία.

    Με το Δέκα ζωές σε μία (2014), που βρίσκεται τώρα στην όγδοη χιλιάδα του, η Τατιάνα Αβέρωφ δοκιμάζεται στο υβριδικό είδος της μυθιστορηματικής βιογραφίας. Εφορμώντας από την περιπετειώδη ζωή του πατέρα της, μεγενθύνει τους όγκους, υπερβάλλει τα γεγονότα με τη φαντασία της, εμπλουτίζει την πραγματικότητα με μυθοπλασία. Πραγματοποίησε τεράστια ιστορική έρευνα από αρχεία και εφημερίδες της εποχής, αλλά η αφήγηση αναπνέει κυρίως μέσα από τις δικές της αναμνήσεις.

    Έγραψε επίσης πέντε διηγήματα ενώ ασχολήθηκε και με τη λογοτεχνική μετάφραση. Κείμενά της έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικές εκδόσεις και αφιερώματα σε εφημερίδες ή περιοδικά.

    Σήμερα, η Τατιάνα Αβέρωφ διευθύνει την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο και διδάσκει σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής (το διάστημα 2007 – 2011 στο ΕΚΕΒΙ). Από το 1991 είναι αντιπρόεδρος Δ.Σ. του Ιδρύματος Βαρόνου Μιχαήλ Τοσίτσα. Τη δεκαετία του 1950, το Ίδρυμα στήριξε με καθοριστικό τρόπο την οικονομική διάσωση και πολιτιστική ανάπτυξη του Μετσόβου.

    Τέλος, συμμετέχει στην οινοπαραγωγική δραστηριότητα της εταιρείας Κατώγι Αβέρωφ Α.Ε..

    Εξοικονομεί όσο περισσότερο χρόνο μπορεί για να γράφει τα δικά της βιβλία.

    Πληροφορίες

    Silver Alert

    Εκδόσεις Μεταίχμιο

    σελ. 364

    Ημερομηνία έκδοσης: 23/11/2023



    ΣΧΟΛΙΑ