Οικονομία

Κορονοϊός: Το πλήγμα για την ευρωπαϊκή οικονομία θα έχει διάρκεια, προειδοποιεί ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ

  • NewsRoom

Φίλιπ Λέιν, οικονομολόγος ΕΚΤ


Δεν αναμένεται άμεσα βελτίωση, ξεκαθάρισε ο Φίλιπ Λέιν

Το ευρωπαϊκό ΑΕΠ δεν θα επανέλθει στο επίπεδο όπου βρισκόταν το 2019 παρά το φθινόπωρο του 2022, εκτίμησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Φίλιπ Λέιν, προσθέτοντας ότι η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί τις προσεχείς εβδομάδες.

«Αυτό που θα παρακολουθούμε στενά είναι η κυκλοφορία του ιού, που αναπόφευκτα επηρεάζει τις συμπεριφορές των καταναλωτών, περισσότερο από τα περιοριστικά μέτρα (…). Το ερώτημα είναι πόσο θα διαρκέσει» η πανδημία του νέου κορονοϊού, ανέλυσε ο Ιρλανδός οικονομολόγος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Les Echos.

«Αυτό που μοιάζει βέβαιο, αντίθετα, είναι ότι τις τελευταίες εβδομάδες του 2020 δεν θα δούμε βελτίωση», πρόσθεσε.

Για τον Λέιν, «όσο το εμβόλιο δεν διανέμεται μαζικά, θα παραμένουμε σε περίοδο αβεβαιότητας. Το εμβόλιο θα επηρεάσει πάνω απ’ όλα την προοπτική του τέλους του επόμενου έτους και του 2022, όχι των επόμενων έξι μηνών».

Σύμφωνα με τον Ιρλανδό, «το (ευρωπαϊκό) ΑΕΠ δεν θα επιστρέψει στο επίπεδο του 2019 πριν από το φθινόπωρο του 2022. Θα υπάρξουν μακροπρόθεσμες συνέπειες, για παράδειγμα στην εμπιστοσύνη και στις αποταμιεύσεις, στην επιστροφή στη δουλειά. Παρά τα εμβόλια, θα υπάρξει ζημία διαρκείας. Η ευρωπαϊκή οικονομία θα βγει από αυτή την κρίση εξασθενημένη για μεγάλη διάρκεια».

Διαβάστε ακόμη:

Πότε θα καταβληθεί η αποζημίωση των €800 για το Νοέμβριο- Πόσο κόβεται το Δώρο Χριστουγέννων – Μέχρι πότε θα καταβληθεί

Παγώνη για κορονοϊό: Μετά τα Χριστούγεννα έρχεται το 3ο κύμα – Νοσηλεύονται νέοι 18-20 ετών

Σκηνικό «πολέμου» στη Θεσσαλονίκη: Κινητό νοσοκομείο εκτάκτων αναγκών στο πάρκινγκ του 424 Γενικoύ Στρατιωτικού Νοσοκομείου

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωσηΣΧΟΛΙΑ