ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε συνολικά 329 εκατ. ευρώ σε πρόστιμα στην εταιρεία διαδικτυακών παραγγελιών και διανομής τροφίμων Delivery Hero και στη θυγατρική της Glovo για λειτουργία καρτέλ κατά την περίοδο που προηγήθηκε της συγχώνευσής τους το 2022.
Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η Delivery Hero, με έδρα τη Γερμανία, μοιραζόταν παράνομα ευαίσθητες πληροφορίες με την αντίπαλη Glovo για περίοδο τεσσάρων ετών, στο πλαίσιο στρατηγικής για τον αποκλεισμό των ανταγωνιστών στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα της διανομής τροφίμων.
Η συμπεριφορά αυτή ξεκίνησε αφότου η Delivery Hero απέκτησε μειοψηφικό μερίδιο στην ισπανική ανταγωνίστριά της το 2018, οπότε και άρχισε να συλλέγει πληροφορίες για σχεδόν κάθε πτυχή της επιχειρηματικής δραστηριότητας της ανταγωνίστριάς της, σε αυτό που ένας αξιωματούχος της Επιτροπής χαρακτήρισε «καρτέλ WhatsApp».
«Αυτή η υπόθεση είναι σημαντική επειδή αυτές οι πρακτικές διευκολύνθηκαν μέσω μιας στρεβλής χρήσης του μειοψηφικού μεριδίου της Delivery Hero στην Glovo», δήλωσε σύμφωνα με το Politico η επίτροπος Ανταγωνισμού Τερέζα Ριμπέρα σε ανακοίνωσή της.
Η υπόθεση σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η Επιτροπή επιβάλλει πρόστιμο σε εταιρεία για παραβίαση των κανόνων της Ε.Ε. για τα καρτέλ σε συμφωνία μη λαθροθηρίας που έχουν υπογραφεί με ανταγωνιστή. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες συμφώνησαν να μην προσλάβουν υπαλλήλους γραφείου από τον ανταγωνιστή τους. Οι συμφωνίες μη λαθροθηρίας δεν κάλυπταν τους μεταφορείς.
«Είναι επίσης η πρώτη φορά που η Επιτροπή επιβάλλει κυρώσεις σε μια συμφωνία μη λαθροθηρίας, όπου οι εταιρείες σταματούν να ανταγωνίζονται για την προσέλκυση ταλέντων και μειώνουν τις ευκαιρίες για τους εργαζόμενους», ανέφερε η Ριμπέρα.
Διαβάστε επίσης
Προσωπικός Αριθμός: Όλη η διαδικασία έκδοσης – 34 απαντήσεις
Στο επίκεντρο της ηλεκτροκίνησης ο Πειραιάς – Το MotorOne Electric Days για δεύτερη χρονιά στην πόλη
ΡΑΑΕΥ: Υποβολή δέσμης μέτρων για τη λειτουργία των ΦοΔΣΑ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- F1 Βαρκελώνη – ανάλυση: 1η βδομάδα δοκιμών εξέλιξης
- ΔΕΗ: Σταθερά τα τιμολόγια για τον Φεβρουάριο – Μείωση στα κυμαινόμενα
- Ζελένσκι: Οι συνομιλίες με Ρωσία – ΗΠΑ συνεχίζονται στις 4-5 Φεβρουαρίου στο Αμπού Ντάμπι
- Μάικλ Τζάκσον: «Τα παιδιά ερωτεύονται την προσωπικότητα μου και μπαίνω σε μπελάδες» – Νέο ντοκιμαντέρ με άγνωστα ηχητικά του τραγουδιστή
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.