Οικονομία

Κομισιόν: Εργαλείο για την αντιμετώπιση του οικονομικού εξαναγκασμού από τρίτες χώρες

  • NewsRoom
Κομισιόν: Εργαλείο για την αντιμετώπιση του οικονομικού εξαναγκασμού από τρίτες χώρες

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν


Η Κομισιόν πρότεινε σήμερα ένα νέο εργαλείο για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές πιέσεις που δέχεται η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της, από τρίτες χώρες.

Στόχος είναι να αποτρέπονται οι τρίτες χώρες από το να περιορίζουν ή να απειλούν ότι θα περιορίσουν το εμπόριο ή τις επενδύσεις, ασκώντας πίεση για αλλαγή πολιτικής στην ΕΕ σε τομείς όπως η κλιματική αλλαγή, η φορολογία ή η ασφάλεια των τροφίμων.

Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, οι μορφές του οικονομικού εκφοβισμού από τρίτες χώρες ποικίλλουν: από πρακτικές ρητού εξαναγκασμού και εργαλεία εμπορικής άμυνας κατά της ΕΕ, έως επιλεκτικούς συνοριακούς ελέγχους ή ελέγχους ασφάλειας των τροφίμων σε εμπορεύματα από ένα κράτος-μέλος της ΕΕ, έως μποϊκοτάζ εμπορευμάτων συγκεκριμένης καταγωγής.

Παρουσιάζοντας, την πρόταση της Κομισιόν, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και επίτροπος αρμόδιος για θέματα εμπορίου, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε:

«Σε μια εποχή αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων, το εμπόριο χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο ως όπλο και η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της γίνονται στόχοι οικονομικού εκφοβισμού. Χρειαζόμαστε τα κατάλληλα εργαλεία για να αντιδράσουμε. Με την πρόταση αυτή στέλνουμε σαφές μήνυμα ότι η ΕΕ θα υπερασπιστεί σθεναρά τα συμφέροντά της.

Κύριος στόχος της πράξης κατά των μέτρων εξαναγκασμού είναι να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Όμως έχουμε πλέον στη διάθεσή μας περισσότερα εργαλεία όταν δεχόμαστε πίεση για να αναλάβουμε δράση. Η πράξη αυτή θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε τις γεωπολιτικές προκλήσεις των επόμενων δεκαετιών, διατηρώντας την Ευρώπη ισχυρή και ευέλικτη».

Κομισιόν: Το εργαλείο θα της επιτρέψει να αντιδρά γρήγορα και αποτελεσματικά

Με την ύπαρξη ενός ειδικού νομοθετικού πλαισίου, που προτείνει η Κομισιόν, η ΕΕ θα είναι σε θέση να αντιδρά «με δομημένο και ομοιόμορφο τρόπο» σε περιπτώσεις οικονομικού εξαναγκασμού και με μία προσέγγιση βασισμένη σε κανόνες, και σε διεθνές επίπεδο.

Εάν ο οικονομικός εκφοβισμός δεν παύσει αμέσως, αυτό το νέο εργαλείο θα επιτρέψει στην ΕΕ να αντιδράσει γρήγορα και αποτελεσματικά, παρέχοντας μια εξατομικευμένη και αναλογική αντίδραση σε κάθε περίπτωση.

Θα επιτρέπεται η χρήση διαφόρων όπλων ως αντίποινα, από την επιβολή δασμών και τον περιορισμό των εισαγωγών, έως τον περιορισμό των υπηρεσιών ή των επενδύσεων ή μέτρα για τον περιορισμό της πρόσβασης της χώρας στην εσωτερική αγορά της ΕΕ.

Τα αντίμετρα που προβλέπει η ΕΕ θα εφαρμόζονται μόνο ως «έσχατη λύση», όταν δεν υπάρχει άλλος τρόπος αντιμετώπισης του οικονομικού εκφοβισμού, ενώ το πρώτο βήμα θα είναι η προσπάθεια αποκλιμάκωσης μέσω του διαλόγου.

Η πρόταση της Επιτροπής αποτελεί συνέχεια αιτημάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ορισμένων κρατών-μελών.

Η πρόταση πρέπει τώρα να συζητηθεί και να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης:ΣΧΟΛΙΑ