• Οικονομία

    Κλείνει σήμερα το βράδυ η πλατφόρμα για το Πρόγραμμα Γέφυρα – Τις 155.000 προσεγγίζουν οι αιτήσεις για επιδότηση

    Στον ειδικό λογαριασμό του ΥΠΟΙΚ οι δωρεές για τους σεισμόπληκτους της Κρήτης

    Χρήστος Σταικούρας. Υπουργός Οικονομικών


    Στα τέλη Νοεμβρίου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η καταβολή της επιδότησης στους δικαιούχους που έχουν κάνει αίτηση για το πρόγραμμα Γέφυρα του υπουργείου Οικονομικών, μέσω του οποίου επιδοτείται η δόση των δανείων που έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία.

    Η πλατφόρμα μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν αίτηση θα παραμείνει ανοιχτή έως σήμερα τα μεσάνυχτα και μέχρι στιγμής ο αριθμός των αιτήσεων προσεγγίζει τις 155.000.

    Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η αξία των δανείων που θα επιδοτηθεί φθάνει τα 10 δισ. ευρώ περίπου. Το υπουργείο Οικονομικών έχει προϋπολογίσει ότι η κρατική επιδότηση για το 2020 θα διαμορφωθεί στα 108 εκατ. ευρώ και επιπλέον 280 εκατ. ευρώ θα δοθούν το 2021, αλλά το οριστικό κονδύλι που θα απαιτηθεί θα προκύψει μετά την αξιολόγηση των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί και τον έλεγχο του κατά πόσο οι αιτούντες πληρούν τα κριτήρια. Το υπουργείο Οικονομικών έστειλε χθες το σχετικό αίτημα για την έγκριση της επιδότησης από την Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε., η θετική γνωμοδότηση της οποίας θα αφορά στους όρους τους προγράμματος και όχι στο ύψος του ποσού που θα διατεθεί.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις από τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης, μετά την αξιολόγηση των αιτήσεων ένα ποσοστό οφειλετών που υπολογίζεται στο 30% περίπου, θα βρεθεί εκτός επιδότησης, καθώς με βάση την εικόνα που μεταφέρουν δεν πληροί τα κριτήρια. Έτσι η αξία των δανείων που θα επιδοτηθεί εκτιμάται στο 7 δισ. ευρώ. Από την ανάλυση των αιτήσεων προκύπτει επίσης ότι η πλειοψηφία των οφειλετών που έχει κάνει αίτησης για να λάβει επιδότηση έχει ενήμερα δάνεια, που έχουν λάβει αναστολή δόσης λόγω covid. Πρόκειται σύμφωνα με τα στοιχεία για το 90% των αιτήσεων, ενώ τα δάνεια που ήταν ούτως ή άλλως σε καθυστέρηση, αντιστοιχούν στο 10% των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί.

    Υπενθυμίζεται ότι η κρατική επιδότηση καλύπτει χρονικό διάστημα 9 μηνών και ξεκινά από το 90% της μηνιαίας δόσης για τους συνεπείς δανειολήπτες, ενώ βαίνει μειούμενη για όσους έχουν δάνεια σε καθυστέρηση. Βασική προϋπόθεση είναι η ρύθμιση της οφειλής και η συνέπεια στην αποπληρωμή για χρονικό διάστημα από 6 έως και 18 μήνες ανάλογα με την κατηγορία του δανείου.

    Τα δάνεια εντάσσονται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με την καθυστέρηση που υπήρχε στα τέλη Φεβρουαρίου 2020, με βάση την οποία εφαρμόζονται τα παρακάτω ποσοστά επιδότησης:

    Κατηγορία Α: Ενήμερα δάνεια ή δάνεια σε καθυστέρηση μέχρι 90 ημέρες. Το ποσοστό επιδότησης της δόσης διαμορφώνεται στο 90%για το α’ τρίμηνο, στο 80% για το β’ τρίμηνο και στο 70% γα το γ’ τρίμηνο. Το μέγιστο ποσό επιδότησης μπορεί να φτάσει τα 600 ευρώ ανά οφειλή

    Κατηγορία Β: Δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, που δεν είναι καταγγελμένα. Το ποσοστό επιδότησης της δόσης διαμορφώνεται στο 80% για το α’ τρίμηνο, στο 70% για το β’ τρίμηνο και στο 60% γα το γ’ τρίμηνο. Το μέγιστο ποσό επιδότησης μπορεί να φτάσει τα 500 ευρώ ανά οφειλή

    Κατηγορία Γ: Δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, που έχουν ήδη καταγγελθεί. Το ποσοστό επιδότησης της δόσης διαμορφώνεται στο 60% για το α’ τρίμηνο, στο 50% για το β’ τρίμηνο και στο 30% γα το γ’ τρίμηνο. Το μέγιστο ποσό επιδότησης μπορεί να φτάσει τα 300 ανά οφειλή.

    Η επιδότηση θα καταβάλλεται σε δεσμευμένους και ακατάσχετους λογαριασμούς και προϋπόθεση για την εκταμίευσή της είναι ο δανειολήπτης να είναι συνεπής ως προς την καταβολή του τμήματος της μηνιαίας δόσης που του αναλογεί, δηλαδή να καταβάλλει εμπρόθεσμα το ποσό της οφειλής που βαρύνει τον ίδιο.

    Σε περίπτωση έκπτωσης του οφειλέτη από τη συνεισφορά του Δημοσίου τα καταβληθέντα ποσά της συνεισφοράς αναζητούνται, καταλογίζονται στον οφειλέτη και επιστρέφονται εντόκως με επιτόκιο 2% από τον χρόνο καταβολής τους.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ