• Οικονομία

    Τουρκία: Ράλι για τις μετοχές, βουτιά για τη λίρα

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Πρόεδρος της Τουρκίας

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Πρόεδρος της Τουρκίας


    Με κέρδη που άγγιξαν το 5% κινούνται οι τουρκικές αγορές, την επομένη των εκλογών, από τις οποίες αναδείχθηκε ξεκάθαρος νικητής ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία. Αντιστρόφως ανάλογη είναι η πορεία της λίρας, η οποία δέχθηκε νέα υποτίμηση.

    Τα CDS παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα επταμήνου, όπως και τα ομόλογα της χώρας σε δολάρια τα οποία είχαν υποχωρήσει από την προηγούμενη εβδομάδα σε χαμηλά έξι μηνών.

    Στήριξη από τους ντόπιους επενδυτές

    Το ράλι στις τουρκικές μετοχές φαίνεται να τροφοδοτείται από τους τοπικούς επενδυτές, καθώς το μερίδιο ξένων επενδυτών έχει συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια. Οι αναλυτές πάντως δεν είναι πολύ αισιόδοξοι για την πορεία των χρηματιστηριακών αγορών στη γείτονα χώρα, καθώς θεωρούν ότι εν μέσω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, η ανάκαμψη θα είναι πρόσκαιρη. Όπως και στην περίπτωση των τραπεζών, όπου ο τραπεζικός δείκτης ανέκαμψε ακόμα και κατά 4%.

    Όπως αναφέρει το Bloomberg, η οικονομική πολιτική της Τουρκίας έχει οδηγήσει σε άτακτη φυγή τα προηγούμενα χρόνια τους επενδυτές, με τις ξένες μετοχές και τα ομόλογα να συρρικνώνονται κατά 85% από το 2013, και να χάνονται από τις τουρκικές αγορά πάνω από 130 δις δολάρια.

    Η κατρακύλα της λίρας

    Πάνω από 7% έχει χάσει το τουρκικό νόμισμα μέσα στο 2023, με το αποτέλεσμα των εκλογών να οδηγεί στο να πέσει το πρωί της Δευτέρας στο 20,077 έναντι του δολαρίου, ένα ακόμα χαμηλό-ρεκόρ, ύστερα από την υποτίμηση της περασμένης Παρασκευής.

    Μέσα στην τελευταία δεκαετία, η λίρα έχει χάσει το 90% της αξίας, παρά τις προσπάθειες της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας να σταθεροποιήσει τεχνητά το τουρκικό νόμισμα, εξαντλώντας τα αποθέματα σε συνάλλαγμα και χρυσό.

    Για τη Wall Street θεωρείται δεδομένη νέα υποτίμηση του νομίσματος τους επόμενους μήνες, με τη Morgan Stanley να προειδοποιεί ότι θα φτάνει στο 28 έναντι του δολαρίου μέχρι το τέλος του χρόνου, όσο ο Ερντογάν επιμένει στις ανορθόδοξες πολιτικές των χαμηλών επιτοκίων, την ώρα που ο πληθωρισμός ξεπερνάει το 40%.

    Μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου, η Wells Fargo προβλέπει ότι το νόμισμα θα πέσει στο 23 έναντι του δολαρίου.

    To αδιέξοδο με τα επιτόκια

    Οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι η νομισματική πολιτική της Τουρκίας δεν είναι βιώσιμη για πολύ καιρό ακόμα, με τον Ερντογάν να αναγκάζεται να κάνει στροφή από τις ανορθόδοξες πρακτικές του.

    Σύμφωνα με την Barclay’s, τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν, αν και υποστηρίζουν ότι ο Ερντογάν δεν θα προχωρήσει σε επιθετικές κινήσεις, εν μέσω μίας τόσο εύθραυστης οικονομίας.

    Οι εισροές από τον τουρισμό θα χάριζαν λίγο χρόνο στην Τουρκία, ο οποίος, όπως αναφέρουν οι New York Times θα πρέπει να αξιοποιηθούν από τον Ερντογάν ώστε να ενισχύσει την οικονομική του ομάδα με τεχνοκράτες φιλικούς προς την αγορά και να αφήσει παράλληλα την Κεντρική τράπεζα της Τουρκίας να αυξήσει τα επιτόκια.

    Διαβάστε επίσης:

    Δένδιας: Περιμένουμε να δούμε τη στάση του Ερντογάν – Δεν υπάρχουν βεβαιότητες



    ΣΧΟΛΙΑ