• Οικονομία

    Ρέγκλινγκ: Το εξάμηνο ο ΣΥΡΙΖΑ κόστισε 86 δισ. – Ψαλίδι στις συντάξεις το 2019

    • NewsRoom
    Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής ESM

    Klaus Regling-Επικεφαλής European Stability Mechanism (ESM)


    Σαφέστατο μήνυμα πως το «ψαλίδι» στις συντάξεις από το 2019, το οποίο ψήφισε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, δεν μπορεί να ακυρωθεί στέλνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο “Πρώτο Θέμα”, ο κ. Ρέγκλινγκ σημειώνει χαρακτηριστικά πως αν η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2019 ακυρωθεί, τότε καταρρέουν όλα. Πάντως, ο κ. Ρέγκλινγκ θεωρεί πως αν οι δημοσιονομικά δεδομένα παραμείνουν θετικά, τότε τα αντίμετρα που έχει επίσης προαποφασίσει η κυβέρνηση θα μπορέσουν να ενεργοποιηθούν.

    Παράλληλα, ο κ. Ρέγκλινγκ τονίζει πως η πιστοληπτική γραμμή στήριξης, μπορεί να παράσχει μεγαλύτερη ασφάλεια στις αγορές, στους πολίτες και στους επενδυτές.

    Αναφορικά με το το χρέος της χώρας και την εποπτεία, ο επικεφαλής του ESM αναφέρει ότι “εάν υπάρξει επιπρόσθετη ελάφρυνση χρέους, το πιθανό είναι να υπάρξει και πρόσθετη επιτήρηση, κάποιου είδους στενότερη εποπτεία”.

    Ο κ. Ρέγκλινγκ ρωτήθηκε και για τις εκτιμήσεις του για τις επιπτώσεις της πρώτης περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και τη λεγόμενη «περήφανη διαπραγμάτευση». Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, το α΄εξάμηνο του 2015 κόστισε στην Ελλάδα κοντά στα 86 δισ. ευρώ, καθώς και ένα μεγάλο τρίτο πρόγραμμα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τόμας Βίζερ: Η ζημιά της Ελλάδας στην περίοδο Βαρουφάκη έφτασε μάλλον τα 200 δισ. ευρώ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μοσκοβισί: Από την Γερμανία εξαρτάται το μέγεθος της εποπτείας της Ελλάδας μετά το μνημόνιο



    ΣΧΟΛΙΑ