ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα κέρδη των βιομηχανικών επιχειρήσεων της Κίνας τον Νοέμβριο κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση τους σε πάνω από ένα χρόνο, καθώς η αδύναμη εγχώρια ζήτηση αντιστάθμισε την ανθεκτικότητα των εξαγωγών, αναδεικνύοντας μια οικονομική ανάκαμψη που παραμένει ασταθής και ενισχύοντας τις εκκλήσεις για επιπλέον πολιτικά μέτρα στήριξης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (NBS) που δημοσιεύθηκαν το Σάββατο, τα κέρδη μειώθηκαν κατά 13,1% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, επιταχύνοντας από τη μείωση 5,5% τον Οκτώβριο. Η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε παρά τις καλύτερες των προσδοκιών εξαγωγές αγαθών και σε ένα περιβάλλον επίμονης αποπληθωριστικής πίεσης στις τιμές παραγωγού, διατηρώντας την πίεση προς τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση της υποτονικής κατανάλωσης των νοικοκυριών.
«Τα στοιχεία των κερδών συμβαδίζουν με μια γενικότερη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας το τέταρτο τρίμηνο, κυρίως λόγω της αδύναμης εγχώριας ζήτησης», ανέφερε ο Xu Tianchen, ανώτερος οικονομολόγος της Economist Intelligence Unit. Ο ίδιος δήλωσε ότι παραμένει προσεκτικά αισιόδοξος για τις προοπτικές των βιομηχανικών κερδών.
«Η κερδοφορία θα βελτιωθεί υπό το πλαίσιο της ‘αντι-έντασης’ (anti-involution), καθώς οι επιχειρήσεις μειώνουν σταδιακά τις επενδύσεις», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι οι εταιρείες θα μπορούσαν επίσης «να κερδίσουν περισσότερα στο εξωτερικό», αν και «με κόστος για τους παγκόσμιους ανταγωνιστές τους».
Για τους πρώτους 11 μήνες του έτους, τα βιομηχανικά κέρδη αυξήθηκαν οριακά κατά 0,1% σε σχέση με πέρυσι, επιβραδυνόμενα από την αύξηση 1,9% που καταγράφηκε από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο, επηρεαζόμενα εν μέρει από τη βουτιά 47,3% στα κέρδη του κλάδου εξόρυξης και επεξεργασίας άνθρακα.
Η δυναμική της οικονομίας των περίπου 19 τρισεκατομμυρίων δολαρίων επιβραδύνθηκε προς το τέλος του έτους, αν και οι αρχές δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει νέα μέτρα στήριξης. Παρατηρητές της Κίνας αναφέρουν ότι το Πεκίνο αντλεί κάποια ανακούφιση από δείκτες που υποδηλώνουν ότι ο επίσημος στόχος ανάπτυξης για το 2025, περίπου στο 5%, παραμένει εφικτός, ενώ η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας έχει επίσης μειώσει τις εντάσεις. Ωστόσο, οι προσδοκίες της αγοράς επικεντρώνονται στην ανάγκη για περαιτέρω μέτρα πολιτικής το επόμενο έτος, προκειμένου να ενισχυθεί η εγχώρια ζήτηση και η γενικότερη οικονομική ανάπτυξη.
«Μέσα σε ένα ασταθές και αβέβαιο διεθνές περιβάλλον, και ενώ συνεχίζεται η δομική προσαρμογή καθώς η βιομηχανία μετατοπίζεται από τους παλιούς στους νέους κινητήριους μοχλούς ανάπτυξης, η ανάκαμψη της κερδοφορίας των βιομηχανικών επιχειρήσεων χρειάζεται ακόμα να εδραιωθεί», δήλωσε ο επικεφαλής στατιστικολόγος της NBS, Yu Weining.
Η οικονομία της Κίνας εκτιμάται ότι αναπτύχθηκε μόνο κατά 2,5%–3% το 2025, σύμφωνα με το think tank Rhodium Group, περίπου στο μισό της επίσημης εκτίμησης, λόγω της κατάρρευσης των επενδύσεων σε πάγια κεφάλαια κατά το δεύτερο εξάμηνο.
Ανά κλάδο, η αυτοκινητοβιομηχανία κατέγραψε αύξηση κερδών 7,5%, επιταχυνόμενη κατά 3,1 ποσοστιαίες μονάδες από την περίοδο Ιανουαρίου–Οκτωβρίου. Τα υψηλής τεχνολογίας προϊόντα αποτέλεσαν επίσης θετικό παράγοντα, με τα κέρδη να αυξάνονται κατά 10% σε ετήσια βάση, βελτίωση 2 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το διάστημα Ιανουαρίου–Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της NBS.
Σε συνάντηση καθορισμού προτεραιοτήτων νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν μια «δραστήρια» δημοσιονομική πολιτική το επόμενο έτος για τη στήριξη τόσο της κατανάλωσης όσο και των επενδύσεων.
Η κυβέρνηση έχει επίσης επανειλημμένα υποσχεθεί την ενίσχυση της απασχόλησης, την τόνωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών, την ανάκαμψη των τιμών και τη σταθεροποίηση της αγοράς ακινήτων, η οποία παραμένει σε παρατεταμένη κάμψη.
Τα στοιχεία για τα βιομηχανικά κέρδη καλύπτουν επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών τουλάχιστον 20 εκατ. γιουάν (2,85 εκατ. δολάρια) από τις κύριες δραστηριότητές τους.
Διαβάστε επίσης
ΗΠΑ: 1.364 πτήσεις ακυρώθηκαν και 4.267 κατέγραψαν καθυστερήσεις λόγω κακών καιρικών συνθηκών