• Οικονομία

    ΚΥΑ: Άδεια σε γονείς που τα παιδιά τους νοσούν από κορονοϊό – Ποιος γονέας δικαιούται την άδεια 5 ημερών και πώς θα πληρωθεί

    O Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

    Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


    Άδεια για γονείς εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα λόγω νόσησης των τέκνων από τον κορονοϊό COVID-19 προβλέπει σχετική ΚΥΑ που πήρε ΦΕΚ.

    Ειδικότερα καθορίζονται οι όροι και οι λεπτομέρειες για την σχετική άδεια που αφορά τους γονείς που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα, δικαιούχοι των διευκολύνσεων είναι, ανεξαρτήτως της προϋπηρεσίας τους, οι εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, φυσικοί, θετοί ή ανάδοχοι γονείς σε περίπτωση νόσησης από κορονοϊό COVID-19 των τέκνων τους, βρεφών, προνηπίων και νηπίων, μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που φοιτούν μέχρι και την Γ’ τάξη του Γυμνασίου, καθώς και τέκνων που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας αυτών, καθώς και ατόμων με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία.

    Αυτό δεν ισχύει σε όσους απασχολούνται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αποκεντρωμένες διοικήσεις, ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και νομικά πρόσωπα αυτών, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου εντός της Γενικής Κυβέρνησης και των επιχειρήσεων του Κεφ. Α’του ν. 3429/2005 (Α’314).

    Ημέρες αδείας

    Οι γονείς εργαζόμενοι δικαιούνται να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, για χρονικό διάστημα έως πέντε εργασίμων ημερών.

    Εφόσον η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας δεν είναι εφικτή, είτε λόγω της φύσεως της εργασίας είτε λόγω των ιδιαίτερων αναγκών φροντίδας που μπορεί να συνεπάγεται η νόσηση ενός παιδιού, κατά την κρίση του γονέα, οι γονείς εργαζόμενοι δικαιούνται για το ίδιο χρονικό διάστημα, έως πέντε εργασίμων ημερών, να κάνουν χρήση ειδικής άδειας λόγω νόσησης των τέκνων από κορονοϊό COVID-19 που χορηγείται, για τις τέσσερις πρώτες ημέρες απουσίας, ενώ την πέμπτη ημέρα απουσίας δύνανται να κάνουν χρήση οποιασδήποτε άλλης άδειας.

    Για την παροχή της εξ αποστάσεως εργασίας ή τη χορήγηση της ειδικής άδειας αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύ-οντα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.

    Η άδεια χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν στην ασθένεια ή στη νοσηλεία τέκνων, αλλά δεν επιτρέπεται να χορηγείται όταν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα έχει χορηγηθεί στον ίδιο γονέα οποιαδήποτε άλλη άδεια.

    Η άδεια χορηγείται μόνο στον έναν εκ των δύο γονέων που είναι δικαιούχοι της άδειας αυτής. Αν ο ένας εκ των δύο γονέων δεν εργάζεται, ο έτερος γονέας δεν δικαιούται να κάνει χρήση της άδειας, εκτός εάν ο γονέας που δεν εργάζεται νοσηλεύεται για οποιονδήποτε λόγο ή νοσεί από COVID-19 ή είναι άτομο με αναπηρία με ποσοστό 67% και άνω, σύμφωνα με απόφαση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής σε ισχύ ή λαμβάνει αναπηρικό επίδομα από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) ή σύνταξη αναπηρίας. Εφόσον ένας εκ των δύο γονέων είναι εκπαιδευτικός, η άδεια χορηγείται υποχρεωτικά στον άλλο γονέα, ανεξαρτήτως εάν απασχολείται στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, με εξαίρεση την περίπτωση που ο άλλος γονέας απασχολείται σε φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας.

    Η άδεια δεν δύναται να χορηγείται σε περίπτωση που η σύμβαση εργασίας του άλλου γονέα τεθεί σε αναστολή.

    Σε περίπτωση διαζυγίου, διάστασης ή γέννησης τέκνου χωρίς γάμο των γονέων του, την άδεια λαμβάνει ο γονέας που έχει την επιμέλεια, εκτός εάν συμφωνήσουν διαφορετικά.

    Σε περίπτωση νόσησης άλλου τέκνου, η άδεια δύναται αναλόγως να παρατείνεται ή να χορηγείται εκ νέου εφόσον τα διαστήματα δεν είναι συνεχόμενα.

    Αποδοχές

    Οι γονείς εργαζόμενοι, σε περίπτωση χορήγησης της ειδικής άδειας λόγω νόσησης των τέκνων τους από τον κορονοϊό COVID -19, λαμβάνουν για τις τρεις πρώτες ημέρες από τον εργοδότη τους τις αποδοχές που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία για την άδεια ασθενείας, καθώς και για την άδεια νόσησης εργαζομένων λόγω COVID-19 που προβλέπεται στο άρθρο 62 του ν. 4886/2022 (δηλ. το 50% των αποδοχών τους).

    Για την τέταρτη (4η) ημέρα λαμβάνουν ποσό που καλύπτει το 100% των αποδοχών τους και καλύπτεται από τον τακτικό προϋπολογισμό. Το ποσό αυτό επιστρέφεται στους εργοδότες, αφού εκείνοι το έχουν προηγουμένως καταβάλλει στους εργαζόμενους. Κατά την πέμπτη (5η) ημέρα απουσίας, οι γονείς εργαζόμενοι δύνανται να κάνουν χρήση οποιασδήποτε άλλης άδειας, για την οποία λαμβάνουν τις προβλεπόμενες αποδοχές από τον εργοδότη.

    Δηλώσεις – Δικαιολογητικά

    Ο εργοδότης συμπληρώνει και αναρτά, ξεχωριστά για κάθε εργαζόμενό του που έχει κάνει χρήση της άδειας λόγω νόσησης τέκνου από τον κορονοϊό COVID-19, στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το Έντυπο Ε11.2 και επισυνάπτει το αποδεικτικό πληρωμής (extrait) που αντιστοιχεί στις ημέρες της άδειας λόγω νόσησης τέκνων.

    Οι επιχειρήσεις – εργοδότες καταβάλλουν στους εργαζομένους το σύνολο των αποδοχών που αντιστοιχούν στις ημέρες αυτής της άδειας δηλαδή τόσο της αναλογίας των αποδοχών αυτών που καλύπτονται από τον ίδιο τον εργοδότη όσο και αυτών που καλύπτονται από τον τακτικό προϋπολογισμό και αποδίδουν τις οφειλόμενες για τα εν λόγω ημερομίσθια, ασφαλιστικές εισφορές και κρατήσεις στους οικείους φορείς.

    Για την πληρωμή προς τους εργοδότες του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους των ειδικών αδειών των γονέων λόγω νόσησης των τέκνων από τον κορονοϊό COVID-19 που βαρύνεται ο τακτικός προϋπολογισμός, οι εργοδότες δηλώνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία στο Έντυπο Ε11.2 στο Πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και συγκεκριμένα: τα στοιχεία της επιχείρησης, τα στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ), τα στοιχεία των εργαζομένων τους που έκαναν χρήση της ειδικής άδειας των γονέων λόγω νόσησης των τέκνων από τον κορονοϊό COVID-19, τις ημέρες της ειδικής άδειας των γονέων λόγω νόσησης των τέκνων από τον κορονοϊό COVID-19, τις μικτές αποδοχές του κάθε εργαζόμενου για την τέταρτη (4η) ημέρα αδείας, το σύνολο της δαπάνης για κάθε εργαζόμενο και για το σύνολο των εργαζομένων του κάθε εργοδότη που έκαναν χρήση της παραπάνω άδειας.

    Διαβάστε επίσης:

    Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Έως τις 10 Φεβρουαρίου η πληρωμή των αναστολών Ιανουαρίου – Ποιοι θα λάβουν 534 ευρώ

    Ανεμβολίαστοι οι εργαζόμενοι με δυο δόσεις από την Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου- Από την τσέπη τους το κόστος για δυο rapid test

    Τις μειώσεις μισθών από το 2013 ζητάνε πίσω οι τραπεζοϋπάλληλοι – Νέο πλαίσιο τηλεργασίας με μηνιαία αποζημίωση 70 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ