Ο δείκτης KEPE GRIV (γνωστός και ως δείκτης «φόβου») που καταρτίζει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), κατέγραψε μείωση στο 28,92% τον Ιούνιο του 2025, από το 32,80% τον Μάιο του 2025. Η μείωση αυτή καταδεικνύει μια μείωση της αβεβαιότητας σχετικά με την βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς.

Ο δείκτης αυτός υπολογίζεται βάσει των τιμών των δικαιωμάτων προαίρεσης του δείκτη FTSE/X.A. Large Cap, και αντικατοπτρίζει τις εκτιμήσεις των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη πορεία του χρηματιστηρίου. Η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη για τον Ιούνιο του 2025 μειώθηκε επίσης, φτάνοντας το 30,74% από το 33,74% τον Μάιο του 2025, ενώ η τιμή του δείκτη επανήλθε κάτω από το ιστορικό μέσο όρο του 31,95%, από τον Ιανουάριο του 2004.

1

Η μείωση του δείκτη KEPE GRIV αποτυπώνει μια υποχώρηση στην αβεβαιότητα για την ελληνική αγορά, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Οι διακυμάνσεις μέσα στον Ιούνιο φαίνεται να υποδεικνύουν την επικράτηση μιας περιόδου ήπιας διόρθωσης, σε σχέση με το προηγούμενο μέγιστο που είχε καταγραφεί.

Η πτώση αυτή μπορεί να ερμηνευτεί ως μια συγκράτηση των προσδοκιών των συμμετεχόντων στην αγορά, που παραμένουν ασαφείς όσον αφορά τις μελλοντικές οικονομικές συνθήκες. Η αβεβαιότητα αυτή συνδέεται ενδεχομένως με την εξέλιξη των γεωπολιτικών κινδύνων, οι οποίοι συνεχίζουν να επηρεάζουν τις διεθνείς αγορές και την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη παρατήρηση του ΣΔΠ (Στρατηγικός Δείκτης Ποιότητας), που καταγράφηκε για τον Μάρτιο του 2025, σημειώθηκε πτώση, μετά από την άνοδο της προηγούμενης περιόδου. Παρά τη μείωση, ο ΣΔΠ παραμένει σε υψηλά επίπεδα, υποδεικνύοντας μια ενδιάμεση μεταβλητότητα και μια τάση ήπιας διόρθωσης.

Η τρέχουσα τάση πιθανότατα αποτυπώνει μια σύγκρουση στις προσδοκίες και εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία, με ασαφή στοιχεία για τις προοπτικές της. Η εγχώρια οικονομία αναμένεται να συνεχίσει να αντιμετωπίζει προκλήσεις, καθώς παραμένει άγνωστο το μέλλον της οικονομικής ανάπτυξης λόγω των διεθνών και γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων.

Η μείωση του KEPE GRIV δείχνει ότι η αβεβαιότητα για την ελληνική αγορά έχει υποχωρήσει, αλλά η τάση παραμένει ασταθής. Η ανάγκη για επανεκτίμηση του ΣΔΠ καθίσταται επιτακτική, καθώς οι προοπτικές για τις μελλοντικές συνθήκες παραμένουν αβέβαιες. Η εξέλιξη των γεωπολιτικών κινδύνων και άλλων παραμέτρων της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δυναμική της ελληνικής αγοράς και στην οικονομία γενικότερα.

 

Διαβάστε επίσης 

Τουρκία: Υπό πίεση οι μετοχές και η λίρα καθώς η αντιπολίτευση μπαίνει ξανά στο «στόχαστρο»

Optima Bank για ελληνικές τράπεζες: Top Pick η Πειραιώς μετά το ράλι του κλάδου – Οι νέες τιμές στόχοι

Apple: Έφεση στο πρόστιμο-μαμούθ ύψους €500 εκατ. της ΕΕ