• Οικονομία

    Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας: Εκτοξεύει στο 40% το επιτόκιο

    • NewsRoom
    Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας (Turkish Central Bank Press Office/Shutterstock)

    Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας (Turkish Central Bank Press Office/Shutterstock)


    Συνεχίζει τη νομισματική σύσφιξη η Κεντρική τράπεζα της Τουρκίας με νέα αύξηση κατά 500 μονάδες βάσης στα επιτόκια.

    «Η επιτροπή εκτίμησε ότι το τρέχον επίπεδο νομισματικής σύσφιξης είναι σημαντικά κοντά στο επίπεδο που απαιτείται για να εδραιωθεί ο αποπληθωρισμός», δήλωσε η τράπεζα μετά το τέλος της συνεδρίασης της επιτροπής νομισματικής πολιτικής.

    Σε δημοσκόπηση του Reuters, οι περισσότεροι οικονομολόγοι είχαν καταλήξει σε μία νέα αύξηση κατά 250 μονάδες βάσης, ενώ μόλις τρεις προέβλεψαν εύστοχα την αύξηση κατά 500 μονάδες βάσης.

    Η Τουρκία έχει αφήσει τους τελευταίους μήνες πίσω της τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές, με τον πληθωρισμό της να έχει εκτοξευτεί και τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ότι στο τέλος της χρονιάς θα κλείσει πάνω από 60%, ενώ δεν προβλέπεται υποχώρηση ούτε το επόμενο έτος.

    Για τον Οκτώβριο, ο πληθωρισμός στην Τουρκία έφτασε στο 61,63%, παρά το γεγονός ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας έχει προχωρήσει σε μία συνολική αύξηση κατά 3.150 μονάδες βάσης, με τις δύο τελευταίες αυξήσεις να είναι κατά 500 μονάδες βάσης η κάθε μία.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας ο κύκλος νομισματικής σύσφιξης θα ολοκληρωθεί σύντομα και τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για όσο διάστημα χρειαστεί.

    Σημειώνεται ότι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας έχει αλλάξει πολιτική από τότε που στην θέση της επικεφαλής τοποθετήθηκε η πρώην τραπεζίτισσα της Wall Street, Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, η οποία ανέλαβε να προχωρήσει σε μία ολοκληρωτική αλλαγή της οικονομικής πολιτικής.

    Η τουρκική λίρα, η οποία έχει χάσει πάνω από το 70% της αξίας της τα τελευταία χρόνια έχει σταθεροποιηθεί στα 28,7750 έναντι του δολαρίου χωρίς μεταβολές μετά την ανακοίνωση της τράπεζας.

    Διαβάστε επίσης:

    Τουρκία: Δεν θα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μέχρι τη σύνοδο των ΥΠΕΞ

    Δίωξη κατά του δημάρχου Σμύρνης επειδή δώρισε ιστορική καμπάνα στο ελληνικό Προξενείο

    Τρία ρυμουλκά που ναυπηγήθηκαν στην Τουρκία έρχονται στο σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης



    ΣΧΟΛΙΑ