• Οικονομία

    Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας: Αναμένεται να συνεχιστεί η νομισματική σύσφιξη

    • NewsRoom
    Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας

    Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας


    Αναμένεται να συνεχιστεί η νομισματική σύσφιξη, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο μήνα με μια απότομη αύξηση των επιτοκίων μετά τις τουρκικές εκλογές, σύμφωνα με δήλωση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας (TCMB).

    Η κατεύθυνση αυτή προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας τον Ιούνιο, όταν προκειμένου να επιτευχθεί σημαντική βελτίωση στις προοπτικές για τον πληθωρισμό, αύξησε το βασικό επιτόκιό της κατά 6,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 15%.

    Η TCMB ανέφερε ότι η αντιστροφή της πολιτικής, μετά από έναν κύκλο χαλάρωσης δύο ετών, ήταν το πρώτο βήμα μιας διαδικασίας σύσφιξης που ξεκίνησε για την καθιέρωση αποπληθωρισμού το συντομότερο δυνατό.

    “Η επιδείνωση της σταθερότητας των τιμών απειλεί τη μακροοικονομική σταθερότητα και ιδιαίτερα τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Ως εκ τούτου, η επιτροπή αποφάσισε να εφαρμόσει μια διαδικασία νομισματικής σύσφιξης, τα βήματα της οποίας ενισχύονται σταδιακά όταν και όπως απαιτείται”, σημείωσε.

    “Η διαδικασία νομισματικής σύσφιξης αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθεί σημαντική βελτίωση στις προοπτικές για τον πληθωρισμό”, αναφέρεται στα πρακτικά της συνεδρίασης της επιτροπής νομισματικής πολιτικής.

    Σημειώνεται ότι η αύξηση των επιτοκίων έγινε στην πρώτη συνάντηση πολιτικής υπό τη νέα διοικητή της TCMB Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν. Πριν από αυτό, το επιτόκιο επαναγοράς μίας εβδομάδας είχε πέσει στο 8,5% από 19% το 2021, παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού.

    Ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν λίγο κάτω από το 40% τον Μάιο, αφού άγγιξε το υψηλό 24 ετών πάνω από το 85% τον περασμένο Οκτώβριο.

    Όπως σημείωσε η TCMB: “Η επιτροπή αξιολόγησε ότι το τρέχον πλαίσιο νομισματικής πολιτικής απέχει πολύ από την επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό 5%, δεδομένων των προοπτικών για τον πληθωρισμό και των ανοδικών κινδύνων”.

    Διαβάστε επίσης: 

    Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα αρχίζει την απλοποίηση των κανόνων της

    Γερμανία: Eκτοξεύει τις αμυντικές δαπάνες

    Κρεμλίνο: Δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες για τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά



    ΣΧΟΛΙΑ