• Διεθνής πολιτική

    Γερμανία: Eκτοξεύει τις αμυντικές δαπάνες

    Όλαφ Σολτς, Καγκελάριος Γερμανίας

    Όλαφ Σολτς, Καγκελάριος Γερμανίας


    Η Γερμανία θα αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό της σε ποσό ρεκόρ το επόμενο έτος, ώστε να πετύχει τον στόχο του ΝΑΤΟ για στρατιωτικές δαπάνες τουλάχιστον 2% επί της ετήσιας παραγωγής της χώρας.

    Ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους θα λάβει 51,8 δισ. ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό του 2024, δηλαδή 1,7 δισ. ευρώ περισσότερα σε σύγκριση με φέτος, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό σχέδιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

    Μάλιστα, επιπλέον 19,2 δισ. ευρώ από ένα ειδικό ταμείο που δημιουργήθηκε αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα αυξήσει τις συνολικές στρατιωτικές επενδύσεις στα 71 δισ. ευρώ, καλύπτοντας τον στόχο του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το σχέδιο.

    Ο κυβερνών συνασπισμός του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς δίνει προτεραιότητα στις αμυντικές δαπάνες, ενώ με βάση τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, όλα τα άλλα υπουργεία πρέπει να σφίξουν το ζωνάρι μετά και την αποκατάσταση του συνταγματικού ορίου στον καθαρό νέο δανεισμό από πέρυσι, γράφει το Bloomberg.

    Το φρένο στο χρέος είχε ανασταλεί για τρία χρόνια, ώστε να επιτρέψει στην κυβέρνηση να διαχύσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης.

    Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, επικεφαλής της Ελεύθερης Δημοκρατικής Ένωσης που πρεσβεύει σιδηρά δημοσιονομική πειθαρχία, επέμεινε στην επαναφορά του μηχανισμού παρά τις διαφορετικές απόψεις ορισμένων βουλευτών τόσο των Σοσιαλδημοκρατών του Σολτς όσο και Πράσινων, που επίσης συμμετέχουν στην κυβερνώσα συμμαχία.

    Ο προϋπολογισμός και το χρηματοδοτικό σχέδιο 2024-2027, υπό τον τίτλο «Επιστροφή στη δημοσιονομική κανονικότητα», προβλέπει μείωση του καθαρού νέου ομοσπονδιακού δανεισμού σε 16,6 δισ. ευρώ το 2024 έναντι 45,6 δισ. ευρώ φέτος.

    Το 2025 θα μειωθεί στα 16 δισ. ευρώ το 2027 σε 15 δισ. ευρώ.

    Παρά την προσπάθεια εξυγίανσης, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών προειδοποιούν ότι παραμένει ένα δημοσιονομικό κενό άνω των 14 δισ. ευρώ για τα έτη 2025 έως 2027.

    «Επομένως παραμένει απαραίτητο να περιοριστεί η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική των τελευταίων ετών, δίνοντας προτεραιότητα στις δαπάνες και στα μέτρα εξυγίανσης», έγραψαν.

    Η επιβεβαίωση του αυξημένου αμυντικού προϋπολογισμού της Γερμανίας προμηνύει τη θέσπιση ενός ακόμη πιο φιλόδοξου στόχου δαπανών στους κόλπους του ΝΑΤΟ, ενόψει της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας την επόμενη εβδομάδας στο Βίλνιους.

    Τα κράτη μέλη πιθανώς θα συμφωνήσουν να επενδύουν τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ στους στρατούς τους το συντομότερο δυνατό, αν και ορισμένα έχουν απόσταση χρόνων από την επίτευξη αυτού του στόχου.

    Το υπουργικό συμβούλιο του Σολτς πρόκειται να υπογράψει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους μεθαύριο Τετάρτη, προτού σταλεί στη Βουλή.

    Η τελική έγκριση δεν αναμένεται πριν από τον Δεκέμβριο.

    Διαβάστε επίσης:

    Ρωσία: Πετρελαιοκηλίδα απειλεί με περιβαλλοντική καταστροφή

    Wagner: Η ανταρσία της απέτυχε λόγω «αφοσίωσης του ρωσικού στρατού», λέει ο Σοϊγκού

    Βρετανία: Αυξάνουν τις τιμές καυσίμων οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ



    ΣΧΟΛΙΑ