• Οικονομία

    Κεντρική Τράπεζα Ισραήλ: Περιέκοψε στο 0,1% το βασικό επιτόκιό της

    • NewsRoom


    Η κεντρική τράπεζα του Ισραήλ (Bank of Israel) περιέκοψε το βασικό επιτόκιό της κοντά στο μηδέν (0,1%), διευρύνοντας την νομισματική απάντησή της στην κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, που έχει “γονατίσει” την οικονομία του εβραϊκού κράτους και έχει εκτινάξει την ανεργία.

    Μολονότι μέχρι πρόσφατα απέρριπτε μια τέτοια πολιτική, η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε μείωση του επιτοκίου κατά 15 μονάδες, βάσης από 0,25% σε 0,1%. Ποσοστό λίγο μεγαλύτερο του 50% των οικονομικών αναλυτών σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg ανέμενε την κίνηση. Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ακόμη μέτρα όπως χαμηλότοκα δάνεια στις τράπεζες και πράξεις επαναγοράς εταιρικών ομολόγων.

    Πρόκειται για την πρώτη μείωση επιτοκίων από πλευράς της κεντρικής τράπεζας του Ισραήλ από το 2015, καθώς η τελευταία αρνείται επίμονα να συμπιέσει τα επιτόκια σε αρνητικό έδαφος.

    «Μολονότι μια μείωση επιτοκίων δεν έχει την επίδραση που θα είχε σε μια πιο φυσιολογική συνθήκη, θα ενισχύσει ακόμη κι έτσι την επίδραση των υπόλοιπων μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας και θα λειτουργήσει ως φράγμα ενάντια στην περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας», εκτιμούσαν αναλυτές της Deutsche Bank πριν την ανακοίνωση της απόφασης.

    Η ανεργία στο Ισραήλ εκτινάχθηκε με το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού στο 25%. Αναλυτές της Goldman Sachs Group εκτιμούν πλέον ότι το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 5,5% το 2020.

    Η κυβέρνηση έχει «παγώσει» σχεδόν κάθε δραστηριότητα των επιχειρήσεων, καθώς και σχεδόν όλες τις μετακινήσεις των πολιτών έξω από τις οικίες τους. Στο Ισραήλ καταγράφονται 8.611 κρούσματα του νέου ιού και περισσότεροι από 50 θάνατοι πολιτών.

    Η κεντρική τράπεζα, τέλος, ανακοίνωσε ότι άρχισε ήδη πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με αγορά κρατικών ομολόγων της χώρας για πρώτη φορά από το 2009, δεσμευόμενη να αγοράσει τριπλάσιο κρατικό χρέος σε σχέση με την περίοδο της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008. Θα προσφέρει επίσης στις τράπεζες συναλλαγές swap για να περιορίσει τη ζήτηση για δολάρια, ενώ θα “χαλαρώσει” και το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις τοπικές τράπεζες.

    Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Amir Yaron έχει τονίσει οάντως ότι, σε αυτή τη φάση, το βασικό εργαλείο αντιμετώπισης της κρίσης πρέπει να είναι δημοσιονομικό.

    Η κυβέρνηση εξήγγειλε την περασμένη εβδομάδα δημοσιονομικό πακέτο τόνωσης της οικονομίας ύψους 80 δισ. σεκέλ (22 δισ. δολ.), ίσο με το 6% του ετήσιου ΑΕΠ.



    ΣΧΟΛΙΑ