• Οικονομία

    ΚΕΕΛΠΝΟ: Κακουργηματική δίωξη για χορηγίες και εικονικές προμήθειες – Κατηγορούμενος και εν ενεργεία μητροπολίτης


    Τα 2 εκατομμύρια ευρώ «αγγίζουν» τα ποσά που βγήκαν από τα ταμεία του ΚΕΕΛΠΝΟ μέσα σε μόλις μία 2ετία, για παράτυπες επιχορηγήσεις σε μεγάλη Μητρόπολη, εικονικές προμήθειες ενημερωτικών φυλλαδίων, πληρωμές σε portal υγείας χωρίς καμία αιτιολογία, πληρωμές δημοσιογράφων για ανύπαρκτη εργασία, οικονομικές ενισχύσεις εταιρίας επικοινωνίας.

    Είναι το πόρισμα στο οποίο κατέληξαν 3 οικονομικοί εισαγγελείς, ερευνώντας επί σειρά ετών τα «έργα και τις ημέρες» του Κέντρου.

    Τώρα, με… φορτηγό (λόγω του μεγάλου όγκου) στέλνουν τη δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, μαζί και την παραγγελία για την άσκηση κακουργηματικής ποινικής δίωξης σε βάρος 9 μελών διοικήσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2007-2009, εκπροσώπων 3 εταιρειών κι ενός εν ενεργεία Μητροπολίτη στην Αττική.

    Σε θέση κατηγορουμένου θα βρεθούν συνολικά 13 πρόσωπα για 5 διαφορετικές περιπτώσεις επιχορηγήσεων , συναλλαγών και οικονομικών ενισχύσεων εταιρειών και της συγκεκριμένης μητρόπολης.

    Το κακούργημα για το οποίο παραγγέλθηκε η ποινική τους δίωξη είναι της απιστίας ή της ηθικής αυτουργίας στην απιστία για ποσά που πλησιάζουν τα 2 εκ. ευρώ.

    Βασικός κατηγορούμενος και στις 5 περιπτώσεις θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο τότε πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ ενώ σε δύο εμπλέκεται ποινικά ο Μητροπολίτης που ήταν και μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου.

    Η συγκεκριμένη δίωξη αφορά μόνο ένα σκέλος της έρευνας για τα οικονομικά πεπραγμένα του ΚΕΕΛΠΝΟ. Άλλα κομμάτια αρχειοθετήθηκαν ενώ στο “μικροσκόπιο” της Οικονομικής Εισαγγελίας εξακολουθούν και βρίσκονται κι άλλες συμβάσεις του Κέντρου.

    «Χάος…»

    Ένα «χάος», ένα «ξέφραγο αμπέλι», ένα Κέντρο «δίχως παραστατικά και αποδείξεις» περιγράφουν δικαστικές πηγές την κατάσταση στο ελεγχόμενο ΚΕΕΛΠΝΟ όταν οι οικονομικοί εισαγγελείς επιχείρησαν να αναζητήσουν στοιχεία, σε μια έρευνα που άρχισε προ δεκαετίας, το 2012, με παραγγελία του τότε οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη.

    «Πολλά έγγραφα είχαν εξαφανιστεί, δεν εντοπίστηκαν ούτε παραστατικά», αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θέλοντας να καταδείξουν τις δυσκολίες της έρευνας στο Κέντρο.

    Παρόλα αυτά, οι 3 διενεργούντες την έρευνα οικονομικοί εισαγγελείς, συγκέντρωσαν και αξιολόγησαν «αποδεικτικό υλικό που καταλαμβάνει ένα ολόκληρο δωμάτιο».

    Ενδεικτικό είναι ότι για να διαβιβαστεί η δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών (ώστε να ασκηθεί η ποινική δίωξη) θα ζητηθεί η συνδρομή του υπουργείου Οικονομικών, με την παραχώρηση μεγάλου οχήματος, προκειμένου να μεταφερθούν τα χιλιάδες έγγραφα.

    Η μητρόπολη

    Η πρώτη από τις 5 υποθέσεις άσκησης ποινικής δίωξης αφορά επιχορηγήσεις 749.000 ευρώ του ΚΕΕΛΠΝΟ σε μεγάλη μητρόπολη της Αττικής.

    Αν και, όπως αναφέρεται στο εισαγγελικό πόρισμα, η παροχή οικονομικών ενισχύσεων σε τέτοιους φορείς δεν προβλέπεται από τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του ΚΕΕΛΠΝΟ , μέσα σε μόλις 2 χρόνια και 2 μήνες δόθηκαν 18 επιχορηγήσεις στη Μητρόπολη, μεταξύ άλλων για θέματα υγείας και πρόληψης λοιμωδών νοσημάτων απόρων και μεταναστών, για υγειονομικό υλικό στη Λωρίδα της Γάζας και κατασκηνώσεις παιδιών μεταναστών και προσφύγων.

    Σύμφωνα με το πόρισμα των 178 σελίδων, ” οι επιχορηγήσεις δεν αξιοποιήθηκαν από την Μητρόπολη για αυτούς τους σκοπούς αλλά διατέθηκαν σε αόριστες δαπάνες φιλανθρωπίας”.

    Η εκτυπωτική εταιρεία

    Η δεύτερη υπόθεση αφορά σύμβαση που υπεγράφη στις 29 Ιουλίου 2009 μεταξύ του ΚΕΕΛΠΝΟ και εκτυπωτικής εταιρείας. Προέβλεπε την εκτύπωση και προμήθεια 1,5 εκατομμυρίου ενημερωτικών φυλλαδίων για τη νέα γρίπη και εν συνεχεία, τη διανομή τους σε γήπεδα της Super League.

    Καταβλήθηκαν 196.052 ευρώ για 1,5 εκατ.φυλλάδια, ωστόσο φέρεται να προέκυψε ότι τελικά μοιράστηκαν φυλλάδια σε γήπεδα που βρίσκονταν μόλις 126.073 φίλαθλοι. Για τα υπόλοιπα 1,37 εκατομμύριο φυλλάδια δεν προέκυψε ούτε να έχουν διατεθεί κάπου αλλού , ούτε να έχουν αποθηκευτεί.

    Οι οικονομικοί εισαγγελείς εκτιμούν στο πόρισμα τους ότι πρόκειται για μία εικονική εκτύπωση φυλλαδίων που ωστόσο πληρώθηκαν στο σύνολο τους από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

    Το portal υγείας

    Η τρίτη υπόθεση αφορά στην καταβολή 232.050 ευρώ από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε portal υγείας στις 23 Σεπτεμβρίου 2009.

    Το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό δόθηκε, ωστόσο, χωρίς να υπάρχει σύμβαση που να περιγράφει την αιτιολογία καταβολής του. Και δόθηκε σε μία εταιρεία που, σύμφωνα με το πόρισμα, συστάθηκε μόλις 7 μήνες πριν ( Φεβρουάριος 2009), δεν απασχόλησε προσωπικό, εισήλθε σε καθεστώς εκκαθάρισης 1 μήνα μετά την καταβολή των χρημάτων ( Οκτώβριος 2009) και το μοναδικό της τιμολόγιο ήταν αυτό με το ΚΕΕΛΠΝΟ!

    Ως αιτιολογία στο τιμολόγιο αναφέρεται η δημιουργία ενός «υποτιθέμενου Κέντρου ηλεκτρονικής πληροφόρησης για τη γρίπη» το οποίο η εισαγγελική δεν εντόπισε ότι τελικώς δημιουργήθηκε.

    Το επιστημονικό περιοδικό

    Η τέταρτη περίπτωση αφορά στην έκδοση εξαμηνιαίου επιστημονικού περιοδικού η οποία αποφασίστηκε από το Δ. Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ στις 3/7/2008.

    Σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα η περιουσία του ΚΕΕΛΠΝΟ επιβαρύνθηκε κατά 180.240 ευρώ καθώς εκδόθηκε μία και μοναδική φορά. Και για τη “χρυσή” έκδοση του καταβλήθηκαν υπέρογκα ποσά, μεταξύ άλλων, σε 6 δημοσιογράφους.

    Από αυτούς προέκυψε ότι μόνον ο ένας εργάστηκε για το περιοδικό.

    Η εταιρεία επικοινωνίας

    Η πέμπτη υπόθεση αφορά την οικονομική ενίσχυση εταιρείας επικοινωνίας με 750.000 ευρώ για τη διοργάνωση εκδήλωσης.

    Ολόκληρο το ποσό πληρώθηκε προκαταβολικά, ωστόσο από τον έλεγχο του ΣΔΟΕ προέκυψε ότι “το συνολικό κόστος της εκδήλωσης ανήλθε σε 253.519 ευρώ”.
    Για το υπόλοιπο σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ που καταβλήθηκε, δεν δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις.

    Ποιοι ερευνώνται ακόμα

    Ένας γνωστός ακτιβιστής δημοσιογράφος συνεχίζει να βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» των οικονομικών εισαγγελέων. Η έρευνα τους αφορά ποσό 184.806 ευρώ που φέρεται να εισέπραξε από το ΚΕΕΛΠΝΟ «για δημοσιογραφικές υπηρεσίες».

    Η έρευνα συνεχίζεται και για τη συνεργασία του Κέντρου με εταιρείες παροχής ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών, εφημερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδες για την προβολή των δράσεών του Κέντρου.

    Παράλληλα η Οικονομική Εισαγγελία διαβιβάζει αντίγραφα της δικογραφίας στις αρμόδιες αρχές για φορολογικό έλεγχο σε τουλάχιστον 20 εταιρείες που είχαν συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Θα ελεγχθεί φορολογικά και η Μητρόπολη που εμπλέκεται στις παράτυπες επιχορηγήσεις.

    Οι αρχειοθετήσεις

    Για σημαντικό αριθμό διερευνόμενων υποθέσεων δεν προέκυψαν ενδείξεις διάπραξης αδικημάτων. Έτσι, η Οικονομική Εισαγγελία προχωρά στην αρχειοθέτηση τους.

    Αφορούν, μεταξύ άλλων, καταγγελλόμενες προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ το 2009, συμβάσεις του Κέντρου με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, χορήγηση δανείων για την αντιμετώπιση της γρίπης, οικονομικές ενισχύσεις και χορηγίες σε άλλους φορείς και καταβολές ποσών για έρευνες.

    Μετά την άσκηση ποινικής δίωξης η περαιτέρω έρευνα θα ανατεθεί σε ανακριτή. Εάν προκύψουν επαρκείς ενδείξεις σε βάρος των εμπλεκομένων για την παραπομπή τους σε δίκη, μέσα σε 2 με 2,5 χρόνια θα πρέπει να έχει εκδοθεί και το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου. Διαφορετικά, τα αδικήματα θα υποπέσουν σε παραγραφή.



    ΣΧΟΛΙΑ