Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, εκτός εάν υπάρχουν ενδείξεις σημαντικής επιδείνωσης της οικονομίας, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Πίτερ Καζιμίρ.

Με το επιτόκιο καταθέσεων να διατηρείται στο 2% την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ βρίσκεται σε «καλή θέση», εν μέσω αβεβαιότητας στο εμπόριο, δήλωσε σήμερα ο Σλοβάκος αξιωματούχος.

1

Όπως ανέφερε, η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι «ευπρόσδεκτη», αν και δεν δίνει το πράσινο φως για ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης.

«Δεν περιμένω να συμβεί κάτι σημαντικό που θα μας αναγκάσει να μειώσουμε τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο», αναφέρει ο Καζιμίρ σε άρθρο του στην ιστοσελίδα της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας.

«Θα χρειαστούν σαφή σημάδια κατάρρευσης στην αγορά εργασίας για να κινηθούμε διαφορετικά».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η ΕΚΤ δεν «δεσμεύεται προκαταβολικά για μελλοντικές κινήσεις όσον αφορά τα επιτόκια», καθώς «αυτό δεν θα ήταν συνετό σε ένα τόσο ρευστό περιβάλλον».

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι «σε καλή θέση να περιμένουν και να δουν τι θα συμβεί», χωρίς να προσφέρουν κανένα guidance για τα μελλοντικά βήματα.

Ωστόσο, άλλοι αξιωματούχοι ήταν πιο επιφυλακτικοί.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μάρτινς Καζάκς (Martins Kazaks) από τη Λετονία, υιοθέτησε παρόμοιο τόνο με τον Καζιμίρ, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν πολλοί λόγοι για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων προς το παρόν, με τον Γιόακιμ Νάγκελ (Joachim Nagel) της Γερμανίας και τον Όλι Ρεν (Olli Rehn) της Φινλανδίας να τονίζουν και οι δύο το όφελος του επιπλέον χρόνου.

Ο Βιλερουά ντε Γκαλό (Villeroy de Galhau) της Γαλλίας προειδοποίησε ότι είναι «σημαντικό να παραμείνουμε εντελώς ανοιχτοί σχετικά με τις μελλοντικές αποφάσεις νομισματικής πολιτικής».

Ο Καζιμίρ υποστήριξε ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή που κυμαίνεται γύρω στο 2% τους τελευταίους μήνες είναι «σίγουρα καθησυχαστική», ωστόσο δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό.

«Οι κίνδυνοι ανοδικού πληθωρισμού επιμένουν και απαιτούν συνεχή επαγρύπνηση», σημείωσε.

«Θα μπορούσαν να προέλθουν από τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, για παράδειγμα, εάν επανεμφανιστούν σημεία συμφόρησης», συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν βλέπει «καμία επικείμενη ένδειξη διαρκούς υποτίμησης του πληθωρισμού», ενώ υποστήριξε ότι η ΕΚΤ πρέπει «να διατηρήσει την απαραίτητη ευελιξία για να προσαρμοστεί το συντομότερο δυνατό μόλις προκύψουν νέα στοιχεία».

Διαβάστε επίσης: 

Γκουτέρες: Η πείνα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ποτέ “σαν όπλο πολέμου”

Banco Sabadell: «Μπλόκο» στην προσφορά της BBVA – «Πολύ χαμηλό το αντίτιμο»

Γερμανία: Μείωση του ΑΕΠ κατά 0,15% εντός του έτους θα προκαλέσουν οι δασμοί των ΗΠΑ, εκτιμά το Ινστιτούτο του Κιέλου (Ηandelsblatt)