• Οικονομία

    Καταβολή αναδρομικών στο σύνολο των συνταξιούχων επεξεργάζεται η κυβέρνηση- Ερωτηματικά μέχρι την δημοσίευση των τελικών κειμένων

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Γιάννης Βρούτσης και Χρήστος Σταϊκούρας


    Με πολιτική απόφαση αναμένεται να δοθούν τα αναδρομικά ποσά των συντάξεων για το διάστημα των 11 μηνών (Ιούλιος 2015 – Μάιος 2016) στο σύνολο των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα μετά την χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    Όπως είχε γράψει το «Mononews», η απόφαση αφορά μόνο όσους έχουν κάνει προσφυγή, ενώ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο καταβολής των αναδρομικών του 11μηνου και στους υπόλοιπους, εφόσον καταθέσουν αγωγές.

    Το οικονομικό επιτελείο, θέλοντας να βάλει τέλος στις δικαστικές διεκδικήσεις, αναζητά το κόστος και τον τρόπο επιστροφής των αναδρομικών ποσών για τις κύριες συντάξεις συμπεριλαμβανομένων και των δώρων για τους 11μήνες, περιμένοντας ωστόσο το πλήρες κείμενο της απόφασης.

    Όπως επισημαίνουν στο «Mononews», έγκριτοι νομικοί στα κείμενα  που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν είναι ξεκάθαρο εάν η απόφαση αφορά συνολικά την διεκδίκηση των κομμένων δώρων για το σύνολο των συνταξιούχων, όπως επίσης και ότι δεν είναι βέβαιο ότι η απόφαση αφορά και τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

    Ένα από τα επικρατέστερα σενάρια προβλέπει την επέκταση της απόφασης κατ αρχήν σε όλους τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, καθώς εισηγήσεις έγκριτων νομικών, καταλήγουν στο συμπέρασμα πως το ΣτΕ είναι αρμόδιο δικαστήριο για τις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα δηλαδή για τις συντάξεις που έχουν χορηγηθεί από όλα τα πρώην Ταμεία πλην του ΓΛΚ (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΕΕ, ΟΓΑ, ΔΕΚΟ – Τράπεζες).

    Όπως διευκρινίζουν οι ίδιες εισηγήσεις, για τις συντάξεις του Δημοσίου που έχουν χορηγηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και σε χρόνο που το ΓΛΚ δεν ήταν ακόμη ενταγμένο στον ΕΦΚΑ, αρμόδιο δικαστήριο είναι το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώπιον του οποίου εκκρεμούν αντίστοιχες αγωγές. Οι νομικοί επισημαίνουν ότι μετά την απόφαση του ΣτΕ, είναι δεδομένου ότι θα δικαιωθούν και οι περίπου 350.000 συνταξιούχοι του δημοσίου.

    Μέσα στον συνολικό λογαριασμό φέρονται να είναι και οι επικουρικές συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) καθώς χορηγούνταν από το ΕΤΕΑΕΠ και όχι από το ΓΛΚ. Στο σενάριο αυτό το συνολικό μεικτό κόστος των πιθανών επιστροφών θα μπορούσε να διαμορφωθεί περίπου στα 3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, υπάρχει και η διάσταση ότι στην απόφαση δεν περιλαμβάνονται οι διεκδικήσεις για τις επικουρικές συντάξεις, κι έτσι το κόστος μειώνεται στα 2,5 δισ. ευρώ μεικτά και 2,1 δισ. ευρώ καθαρά.

    Πριν τον Ιούνιο του 2015 τα αναδρομικά «κόπηκαν» από την προηγούμενη απόφαση της Ολομέλειας κάτι που – όπως επιβεβαιώθηκε – δεν μπορεί να ανατραπεί, ενώ μετά τον Μάιο του 2016 στα αναδρομικά έβαλε φραγμό ο επανυπολογισμός του νόμου Κατρούγκαλου που κρίθηκε πρόσφατα συνταγματικός από το ΣτΕ.

    Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, η οποία υποδείκνυε τη στάση της κυβέρνησης συνολικά ήταν ιδιαίτερα προσεκτική, παραπέμποντας όμως στην πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η οποία διαχειρίστηκε τις αποφάσεις ΣτΕ του περασμένου Οκτωβρίου με κοινό παρονομαστή για όλους τους συνταξιούχους.

    «Η κυβέρνηση έχει αποδείξει, μέχρι σήμερα, τον σεβασμό της στις δικαστικές αποφάσεις, όπως πρόσφατα έκανε με  τη νομοθέτηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ν.4670/2020 με την οποία εκπληρώνει με αξιοπιστία και χρονοδιάγραμμα τις δεσμεύσεις της στους συνταξιούχους. Συνεπώς, μελετάμε τη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και συνεκτιμώντας τις δημοσιονομικές δυνατότητες και αντοχές της εθνικής μας οικονομίας, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το χρόνο και τον τρόπο υλοποίησης της απόφασης αυτής».

    Ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, έχει επισημάνει πολλάκις ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί απόλυτα την απόφαση του ΣτΕ, θα κινηθεί σε ένα περιβάλλον χρηστής διοίκησης και ο τρόπος που θα καταβληθούν τα αναδρομικά θα είναι στο πλαίσιο των δημοσιονομικών αντοχών της οικονομίας.

    Σύμφωνα με νομικούς, η απόφαση φέρεται να αφορά κατ αρχήν τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που έχουν ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Όσοι προσέφυγαν πριν τον Ιούνιο του 2015 δικαιούνται αναδρομικά και για την περίοδο 2012 – Ιούνιος 2015 ανάλογα με την προσφυγή τους. Όσοι προσέφυγαν μετά τις 10 Ιουνίου του 2015 – όταν δημοσιεύτηκαν οι προηγούμενες αποφάσεις του ΣτΕ που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές του 2012 – δικαιούνται αναδρομικά μόνο για την περίοδο Ιούλιος 2015 έως 11 Μαΐου του 2016 και ειδικότερα από την στιγμή της προσφυγής τους έως τις 11 Μαΐου του 2016.

    Οι συνταξιούχοι διεκδικούν ποσά που κυμαίνονται από 660 ευρώ έως και πάνω από 7.000 ευρώ. Τα αναδρομικά μπορούν να αγγίξουν κατά περίπτωση ακόμη και το επίπεδο των 10.000 ευρώ ειδικά αν ο συνταξιούχος λαμβάνει περισσότερες από δυο συντάξεις.

    Τα ελάχιστα προκύπτουν για συνταξιούχους του πρ. ΟΓΑ που έχασαν μόνο τα δώρα, τα οποία για την κατώτατη σύνταξη των 330 ευρώ ήταν 660 ευρώ το χρόνο (οι αγρότες ελάμβαναν μέχρι το 2012 τα πλήρη δώρα). Υπάρχουν και ορισμένες ειδικές κατηγορίες που διεκδικούν ακόμη λιγότερα και είναι όσοι ήταν κάτω των 60 ετών – άρα είχαν χάσει τα δώρα από το 2010 – και είχαν ελάχιστη περικοπή, π.χ. 15 ευρώ το μήνα στην κύρια τους σύνταξη. Αντίστοιχα, τα μεγαλύτερα ποσά προκύπτουν για συνταξιούχους με υψηλές συντάξεις ή περισσότερες από δυο συντάξεις.

    Σύμφωνα με τα έγγραφα που προσκόμισε ο ΕΦΚΑ στο ΣτΕ, το κόστος εφόσον τα αναδρομικά επιστραφούν σε όλους τους συνταξιούχους υπολογίζεται στα 3,26 δισ. για τις κύριες συντάξεις και στα 723 εκ. για τις επικουρικές, δηλαδή σε 3,9 δισ. συνολικά για το 11μηνο. Από αυτά εκτιμάται πως :

    -1,7 – 1,9 δισ. ευρώ περίπου είναι οι τρεις περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις που δεν αφορούν το σύνολο των συνταξιούχων αλλά περίπου 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχους και κυρίως όσους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.000 ευρώ το 2012.

    -2 δισ. είναι ο λογαριασμός από τα κομμένα δώρα που καταργήθηκαν εντελώς το 2012 και αφορούν στο σύνολο των συνταξιούχων, δηλαδή σε 2,5 εκατομμύρια. Υπενθυμίζεται πως τα δώρα των κύριων συντάξεων είχαν αρχικά περιοριστεί το 2010 στα 800 ευρώ για όλους και το 2012 καταργήθηκαν εντελώς. Αντίθετα τα δώρα στις επικουρικές ήταν πλήρη, δηλαδή δυο επιπλέον συντάξεις.



    ΣΧΟΛΙΑ