• Οικονομία

  Καταργείται το πρόστιμο για εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις

  Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

  Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας


  Πάνω από 120.000 φορολογούμενοι πλήρωσαν πέρυσι πρόστιμο ύψους 100 ευρώ για εκπρόθεσμες δηλώσεις φόρου, ακόμα και αν ήταν μηδενικές ή πιστωτικές.

  Το Υπουργείο Οικονομικών με διάταξη που θα καταθέσει στη Βουλή σε νομοσχέδιο σκούπα, μαζί με τις 120 δόσεις και τα τέλη με το μήνα, θα προβλέπει την κατάργηση του προστίμου για όσους υποβάλλουν εκπρόθεσμα τη δήλωση φορολογίας εισοδήματοςχ εφόσον το ποσό του φόρου δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ.

  Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο ορίζει πρόστιμα από 100 έως 500 ευρώ και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής για τους φορολογουμένους που υποβάλλουν εκπρόθεσμα κάθε χρόνο μετά τις 30 Ιουνίου, τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, εφόσον από την εκκαθάριση των δηλώσεων αυτών προκύψει υποχρέωση καταβολής επιπλέον φόρου και εφόσον τη στιγμή της εκπρόθεσμης υποβολής έχει εκπνεύσει και η προθεσμία καταβολής του φόρου.

  Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες από τις εκπρόθεσμες δηλώσεις προέκυπταν μηδενικά ή πιστωτικά εκκαθαριστικά, οι φορολογούμενοι πλήρωναν μόνο 100 ευρώ πρόστιμο, το οποίο σε περίπτωση πιστωτικού εκκαθαριστικού συμψηφιζόταν με την επιστροφή φόρου.

  Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, πρόστιμα επιβάλλονται:

  *Εάν ο φορολογούμενος δεν υποβάλει ή υποβάλει εκπρόθεσμα ή υποβάλει ελλιπή φορολογική δήλωση από την οποία δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου, επιβαρύνεται με πρόστιμο 100 ευρώ.

  *Αν από την υποβολή της εκπρόθεσμης δήλωσης προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου, τότε ο φορολογούμενος επιβαρύνεται, κατ’ αρχάς, με το πρόστιμο των 100 ευρώ. Εάν έχει παρέλθει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε επιβαρύνεται και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

  *Αν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και από τη δήλωση που υπέβαλε εκπρόθεσμα προκύπτει φόρος προς πληρωμή, τότε το πρόστιμο φθάνει στα 250 ευρώ εφόσον τηρεί απλογραφικά βιβλία ή 500 ευρώ εφόσον τηρεί διπλογραφικά βιβλία

  Διαβάστε επίσης:  ΣΧΟΛΙΑ