• Οικονομία

    «Καταφύγιο» η πλατφόρμα για 30.000 ευάλωτους δανειολήπτες μπροστά στη νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    H επικεφαλής της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Θεώνης Αλαμπάση


    Σε νέα αύξηση των επιτοκίων  του ευρώ κατά 0,5% προχωρά σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αυξάνοντας το  κόστος για την εξυπηρέτηση των δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

    Η πίεση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη για τα ευάλωτα νοικοκυριά που από χθες έχουν ξεκινήσει να υποβάλλουν  τις αιτήσεις τους στην  ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, προκειμένου να επιδοτηθούν για το 50% της αύξησης του επιτοκίου (με ημερομηνία αναφοράς για τον υπολογισμό της αύξησης την 30η Ιουνίου 2022).

    Για παράδειγμα ένα στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ διάρκειας 20  ετών με επιτόκιο 3% έχει μηνιαία δόση 560 ευρώ, με το επιτόκιο στο 4% η δόση αυξάνεται στα 612 ευρώ και με επιτόκιο 5% στα 667 ευρώ με ότι σημαίνει αυτό για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

    Το σερί της ανόδου των επιτοκίων θα συνεχιστεί και τον Μάρτιο καθώς αναμένεται νέα αύξηση επίσης κατά 0,5%, ενώ πιθανόν στη συνέχεια ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ να  επιβραδυνθεί στο 0,25%. Το πότε θα ολοκληρωθεί ο κύκλος της ανόδου θα εξαρτηθεί από την πορεία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.

    Πάντως το επιτόκιο euribor τριμήνου, με το οποίο είναι συνδεδεμένα τα περισσότερα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου έχει φτάσει στο 2,512%, το euribor 6μήνου βρίσκεται μία ανάσα από το 3%, στο 2,988% και το euribor 12 μηνών στο 3,413%.

    Οι ευάλωτοι δανειολήπτες

    Περίπου 30.000 είναι οι ευάλωτοι δανειολήπτες που θα λάβουν την επιδότηση για το 50% της αύξησης του επιτοκίου που ξεκίνησε από τα τέλη Ιουνίου 2022. Δηλαδή αν η δόση αυξήθηκε κατά 50 ευρώ το μήνα, θα επιδοτηθούν για τα 25 ευρώ, αν έχει αυξηθεί κατά 70 ευρώ θα επιδοτηθούν για τα 35 ευρώ κλπ. Η επιδότηση δηλαδή θα προσαρμόζεται και στις νέες αυξήσεις των δόσεων, λόγω ανόδου των επιτοκίων.

    Οι  δανειολήπτες θα πρέπει να υποβάλλουν το αίτημα τους  στην  ηλεκτρονική πλατφόρμα (στο link https://www.gov.gr/ipiresies/periousia-kai-phorologia/diakheirise-opheilon/bebaiose-eualotou-opheilete), και αρχικά θα πρέπει να λάβουν βεβαίωση  ευάλωτου δανειολήπτη.

    Τα ποσά της επιδότησης –που θα διαρκέσει 12 μήνες- θα ξεκινήσουν να πιστώνονται στους λογαριασμούς τους από τον Απρίλιο.   Το σύνολο της δαπάνης για την υποστήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών θα καλυφθεί, από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

    Τα βήματα

    Το πρώτο βήμα είναι η υποβολή αιτήματος στην πλατφόρμα για να λάβουν το πιστοποιητικό ότι είναι ευάλωτοι. Αφού λάβουν τη βεβαίωση  οι υπόλοιπες ενέργειες θα γίνουν αυτόματα και οι δικαιούχοι θα λάβουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό την δικαιούμενη επιδότηση.

    Επιδότηση θα λάβουν τα  ευάλωτα νοικοκυριά με τις εξής προϋποθέσεις:

    -Το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού.

    -Για τις μονογονεϊκές οικογένειες ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού.

    -Επίσης στο νοικοκυριό με απροστάτευτα τέκνα  ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

    -Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

    -Επίσης η  συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Σε λειτουργία από σήμερα η πλατφόρμα στήριξης ευάλωτων δανειοληπτών

    Eurostat: Πληθωρισμός 7,2% στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ