ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ιδιωτικό χρέος: Δεσμευτικές προθεσμίες, πλαφόν 15% στις προκαταβολές και επαναφορά ορίου στη διόγκωση παλαιών οφειλών – Ποιοι ωφελούνται
Η εμφάνιση των εξαφανισμένων «κόκκινων» δανειοληπτών είναι το μεγάλο challenge για servicers, τράπεζες, αλλά και την Πολιτεία προκειμένου να υπάρξει ολιστική διαχείριση του ιδιωτικού χρέους που ξεπερνά τα 72 δις ευρώ.
Χθες η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα δέσμη μέτρων που στόχο έχει την προστασία των οφειλετών από αυθαιρεσίες στις ρυθμίσεις δανείων από τις εταιρείες διαχείρισης, βάζει πλαφόν 15% στην προκαταβολή για να προχωρήσει η ρύθμιση και «ψαλιδίζει» τα πανωτόκια.
Σήμερα οι εκπρόσωποι των servicers θα συναντηθούν με την επικεφαλής της Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Θεώνη Αλαμπάση, και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και της ΤτΕ, προκειμένου να αναφέρουν τις παρατηρήσεις τους και για να ενημερωθούν για τον τρόπο εφαρμογής του νέου πλαισίου, σε ποια πλατφόρμα θα ενταχθεί και αν θα λειτουργεί στην λογική του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Μία από τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν σχετικά με το νέο πλαίσιο αφορά την κυβερνητική παρέμβαση ότι «ο servicer είναι υπόλογος σε κάθε πώληση δανείου στη δευτερογενή αγορά. Σε όλες τις πωλήσεις απαιτήσεων στη δευτερογενή αγορά θα είναι υποχρεωτική η μεσολάβηση διαχειριστή πιστώσεων. Ο servicer θα είναι έτσι υπόλογος για το σύνολο της διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης να συνεκτιμάται η αποτίμηση του δανείου κατά την αξιολόγηση των προσφορών που έχουν υποβληθεί».
Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, υπόλογοι για τις πωλήσεις είναι οι επενδυτές, δηλαδή τα funds που έχουν αγοράσει τα δάνεια και όχι οι servicers που είναι διαχειριστές. Και ακόμα σημειώνουν πως υπάρχει κίνδυνος να μπει «φραγή» τις πωλήσεις και ότι δυσχαιρένεται η λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς.
Το μεγάλο πρόβλημα ωστόσο παραμένουν οι εξαφανισμένοι οφειλέτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία των servicers δεν υπάρχουν στοιχεία επικοινωνίας για το 50% με 60% των δανειοληπτών, οι οποίοι οφείλουν περισσότερα από 35 δις ευρώ.
Ενώ από τους 1,5 με 2 εκατομμύρια οφειλέτες που έχουν «κόκκινα» δάνεια μόλις 100.000 έχουν επισκεφθεί στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες των εταιρειών διαχείρισης για να ενημερωθούν για τα χρέη τους.
Να σημειωθεί ότι το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανέρχεται στα 72,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 91,7%, δηλαδή δάνεια 66,4 δισ. ευρώ, βρίσκονται στα χέρια των servicers, ενώ τα υπόλοιπα 6 δισ. ευρώ βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
Το νέο πλαίσιο εποπτείας των servicers που θα διέπει τις σχέσεις τους με τους δανειολήπτες και τη διαδικασία ρύθμισης των δανείων, θα τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση.
Από τις 16 παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν χθες, οι οκτώ αφορούν άμεσα τους οφειλέτες και οκτώ τη λειτουργία των servicers, προβλέποντας «βαριές» κυρώσεις.
Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές είναι η αντικατάσταση του Κώδικα Δεοντολογίας που θεσπίστηκε το 2013 από μια νέα αυτοτελή και δεσμευτική διαδικασία διμερούς ρύθμισης που θα εξελίσσεται σε συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια και δεν θα ξεπερνά συνολικά τους έξι μήνες.
Επίσης όσο ο οφειλέτης παραμένει συνεπής, ο πιστωτής ή ο servicer δεν θα μπορεί να προχωρήσει σε καταγγελία της ρύθμισης, έκδοση διαταγής πληρωμής, κατάσχεση ή συνέχιση πλειστηριασμού.
Η προστασία θα ισχύει ακόμη και εάν δεν καταβλήθηκε μια δόση επειδή ο servicer δεν έδωσε εγκαίρως τα απαραίτητα στοιχεία για την πληρωμή της.
Εάν παρ’ όλα αυτά προχωρήσει μέτρο αναγκαστικής εκτέλεσης, αυτό θα είναι αυτοδικαίως άκυρο.
Επιπλέον, ο οφειλέτης θα πιστώνεται με ποσό ίσο με πέντε μηνιαίες δόσεις, η διάρκεια της ρύθμισης θα παρατείνεται κατά πέντε μήνες χωρίς επιβάρυνση και θα μπορεί να επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο από 50.000 έως 500.000 ευρώ.
Διαβάστε επίσης
CrediaBank: Πρόωρη αποπληρωμή ομολόγου Tier II ύψους €23,5 εκατ. – Στις 19 Οκτωβρίου η εξόφληση
ΤτΕ: Στο 4,79% τα επιτόκια των νέων δανείων – Στις 4,42 μονάδες άνοιξε η «ψαλίδα» με τις καταθέσεις
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ποιες μετοχές άντεξαν στην καταιγίδα, Βρεττού-QUBE 1-0, η ήττα του Δαυίδ, ποια είναι η άγνωστη ναυτιλιακή Αdele, ο Ρούμπιο και η Κίμπερλι, το μέρισμα του Κούστα (oh my god) και η Νίκη Κεραμέως στο My Story
- Akrotiri Tankers (Μαριέλενα Προκοπίου και Κωνσταντίνος Λάμψιας): Παρήγγειλαν άλλο ένα τάνκερ Suezmax αξίας 84,4 εκατ. δολαρίων στο New Times Shipbuilding
- O εφιάλτης του Orus Reis, η δημοφιλία Δένδια στην Κύπρο, ο Αλέξης και η Πλατυτέρα και ποιος Σέρβος έγινε Ελληνας
- Σοφία Βακάκη: Η κόρη του Mr Jumbo που αγοράζει μετοχές – Οι κινήσεις των 7,5 εκατ. ευρώ
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.