• Οικονομία

    “Καμπανάκι” Citi: Λάθος το συμπέρασμα της επιβράδυνσης αύξησης των επιτοκίων της FED

    • NewsRoom
    Citi

    Citi


    Οι αναλυτές της Citi ισχυρίζονται πως οι αγορές κατάλαβαν λάθος και η Fed δεν θα επιβραδύνει την μείωση των επιτοκίων. Με την αγορά να αφομοιώνει τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed τον Ιούλιο, ο οικονομολόγος της Citi Άντριου Χόλενχορτς πιστεύει ότι το συμπέρασμα που υιοθέτησαν πολλοί πως η κεντρική τράπεζα ετοιμάζεται να επιβραδύνει την αύξηση των επιτοκίων της είναι εσφαλμένο.

    “Οι αγορές κινδύνου φαίνονται αποφασισμένες να διακρίνουν ένα μήνυμα ήπιας στάση που επικοινωνεί η Fed, το οποίο πιστεύουμε ότι απλά δεν υπάρχει”, έγραψε ο Χόλενχορτς σήμερα. Μία κεντρική τράπεζα “που αποδίδει αξία στην “αποφασιστικότητά της” να καταπολεμήσει τον πληθωρισμού είναι απίθανο να κινηθεί πιο ήπια ουσιωδώς, εφόσον ο υποκείμενος πληθωρισμός παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο της και δεν επιβραδύνεται πειστικά”.

    Τι ανέφεραν τα πρακτικά

    Τα πρακτικά ανέφεραν ότι τα μέλη της Fed υπολογίζουν πως έπειτα από μία σειρά αυξήσεων επιτοκίων, “πιθανότατα θα ήταν σκόπιμο κάποια στιγμή να επιβραδυνθεί ο ρυθμός” τους. Ωστόσο, δεν είχαν συγκεκριμένη αναφορά για το πότε θα μπορούσε να συμβεί αυτό, με τους αξιωματούχους να τονίζουν επανειλημμένα τη σημασία που έχει να μειωθεί ο πληθωρισμός στο 2%.

    Ο Χόλενχορτς επισημαίνει ότι κατανοεί τη σύγχυση της αγοράς, υπογραμμίζοντας όμως πως “δεν υπάρχει πραγματικά κανένα στοιχείο πληροφορίας” στη φράση “κάποια στιγμή”. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η κίνηση των αγορών το καλοκαίρι δείχνει πως τιμολογούν μια πιο άτολμη Fed όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων της, ακόμη και αν αυτή τη στιγμή έχουμε διαδοχικές κινήσεις κατά 0,75% τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, όταν μία τέτοιας τάξης αύξηση είχε να γίνει από το 1994.

    Αύξηση επιτοκίων

    Μετά από αμφιταλάντευση εντός της εβδομάδας, η τιμολόγηση των futures για τα επιτόκια της Fed σήμερα δείχνει πιθανότητα 66% για αύξηση των επιτοκίων κατά 0,5% τον Σεπτέμβριο.

    Οι traders βλέπουν επίσης ακόμα μία κίνηση παρόμοιου μεγέθους τον Νοέμβριο και μετά μια αύξηση κατά 0,25% τον Δεκέμβριο. Ακολούθως, τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν στο εύρος του 3,5%-3,75%, με την πρώτη μείωση τους να τοποθετείται στο τέλος του 2023.

    Διαβάστε επίσης

    Bloomberg: Η Αίγυπτος διατήρησε σταθερά τα επιτόκια παρά την παραίτηση του κεντρικού τραπεζίτη

    «Γκρεμίστηκαν» οι πωλήσεις των κατοικιών στις ΗΠΑ για τον Ιούλιο

    Βουλγαρία: Ειδικός στον τουρισμό προβλέπει 50% περισσότερους ξένους τουρίστες φέτος το καλοκαίρι



    ΣΧΟΛΙΑ