• Οικονομία

    Κ. Σκρέκας: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών

    • NewsRoom
    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας


    Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών, η οποία μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 50%.

    Αυτό αποκάλυψε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος ανέφερε: «Θέλουμε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου να ανοίξει η πλατφόρμα. Άρα τις επόμενες εβδομάδες. Εκεί θα έχουμε 35% έως 50% επιδότηση. Ανεξαρτήτως εισοδήματος. Όλοι μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα με μία διαφορά ότι θα υπάρχει αντικειμενική κατάταξη βάσει κοινωνικών κριτηρίων (μέλος με αναπηρία, πολύτεκνη οικογένεια, χαμηλό εισόδημα. Άτομα που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες έχουν περισσότερα μόρια, επομένως θα είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα επιλεγούν να αντικαταστήσουν τη συσκευή τους».

    Ο υπουργός επισήμανε επίσης ότι όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών, τα νοικοκυριά θα έχουν μειώσει κατά 30% την κατανάλωση ρεύματος και πρόσθεσε πως αν υπάρχει ενδιαφέρον για το πρόγραμμα «θα βρούμε τρόπο να το παρατείνουμε».

    «Στόχος μας το 70% της ενέργειας να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές. Έτσι θα γλυτώσουμε 1 δισ. από εισαγωγή αερίου», ανέφερε ακόμη.

    Δικαιούχοι

    Η επιδότηση ανοίγει για συνολικά 350.000 νοικοκυριά. Δεν θα υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, ωστόσο θα υπάρξει κατάταξη και αν γίνουν, για παράδειγμα, 400.000 ή παραπάνω αιτήσεις, τότε, όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας, η κυβέρνηση θα αναζητήσει επιπλέον πόρους ώστε και οι υπόλοιποι να μπορέσουν να αλλάξουν τις συσκευές τους.

    Ποιες συσκευές αφορά 

    Δεν συμπεριλαμβάνονται στην επιδότηση:

    • πλυντήρια ρούχων
    • πλυντήρια πιάτων
    • ηλεκτρικές κουζίνες

    Αντίθετα, μπορείτε να αντικαταστήσετε:

    • ψυγεία
    • air-condition
    • καταψύκτες

    Η είσοδος στην ειδική πλατφόρμα θα γίνεται με τους κωδικούς TAXISNet. Θα χρειαστεί, επίσης, να υπάρχει διαθέσιμο και το ΑΦΜ. Έτσι, ο ενδιαφερόμενος, είτε μόνος του είτε μέσω του λογιστή του, θα μπορεί να δηλώσει στο σύστημα ποιες συσκευές θέλει να αντικαταστήσει.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Γ. Οικονόμου: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να μείνει ενεργειακά ακάλυπτη

    Σκρέκας: Τον Ιούνιο ανοίγει η πλατφόρμα για την αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών

    H παραλλαγή Όμικρον κάνει… τούρμπο τους εμβολιασμένους

    e-ΕΦΚΑ: Εκτός λειτουργίας από την Πέμπτη σειρά υπηρεσιών λόγω αναβάθμισης



    ΣΧΟΛΙΑ