• ΥΓΕΙΑ

    H παραλλαγή Όμικρον κάνει… τούρμπο τους εμβολιασμένους

    • Bloomberg
    H παραλλαγή Όμικρον κάνει... τούρμπο τους εμβολιασμένους

    Ζευγάρι μελετών έδειξε ότι η λοίμωξη παρήγαγε ακόμη καλύτερες ανοσολογικές αποκρίσεις από μια αναμνηστική δόση στους εμβολιασμένους


    Οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί για την Covid-19 και εν συνεχεία μολύνονται με την παραλλαγή «Όμικρον» ενδέχεται να έχουν όλα τα φόντα για να ξεπεράσουν ευρύ φάσμα παραλλαγών του κορονοϊού, δείχνει πρώιμη έρευνα.

    Ζευγάρι μελετών έδειξε ότι η λοίμωξη παρήγαγε ακόμη καλύτερες ανοσολογικές αποκρίσεις από μια αναμνηστική δόση στους εμβολιασμένους. Ομάδες της BioNTech, που παράγει ένα από τα εμβόλια για την Covid-19, και του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον δημοσίευσαν τα αποτελέσματα στον server bioRxiv τις τελευταίες εβδομάδες.

    Τα ευρήματα αποτελούν μια καθησυχαστική ένδειξη ότι τα εκατομμύρια των εμβολιασμένων που έχουν κολλήσει την «Όμικρον» πιθανότατα δεν θα αρρωστήσουν σοβαρά από άλλη παραλλαγή σύντομα – παρόλο που η έρευνα πρέπει να επιβεβαιωθεί, ιδίως με δεδομένα από την πραγματική ζωή.

    «Θα πρέπει να σκεπτόμαστε τις λοιμώξεις ως ουσιαστικά ισοδύναμες με άλλη μία δόση εμβολίου», είπε ο John Wherry, καθηγητής και διευθυντής του Ινστιτούτου Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, αλλά αναθεώρησε τη μελέτη της BioNTech. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι εάν κάποιος είχε πρόσφατα Covid, θα μπορούσε να περιμένει πριν κάνει άλλη μία αναμνηστική δόση του εμβολίου, σύμφωνα με τον Wherry.

    Η Alexandra Walls, επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και από τους συγγραφείς μίας εκ των μελετών, προειδοποίησε, ωστόσο, ότι αυτό δεν σημαίνει πως ο κόσμος πρέπει να επιζητεί να κολλήσει τον ιό.

    Τα δεδομένα έρχονται την ώρα που η «Όμικρον», συνεχίζει να τροφοδοτεί τα κρούσματα σε όλο τον κόσμο, κυρίως στην Κίνα, όπου οι κάτοικοι της Σαγκάης έχουν υπομείνει σχεδόν έξι εβδομάδες lockdown. Νέες παραλλαγές κάνουν την εμφάνισή τους σε κύματα πιο γρήγορα, εν μέρει επειδή η «Όμικρον» είναι τόσο μεταδοτική, που βρίσκει άφθονες ευκαιρίες να εξαπλωθεί και να μεταλλαχθεί, καθώς οι χώρες αίρουν η μία μετά την άλλη τους περιορισμούς, δήλωσε ο Sam Fazeli, αναλυτής της Bloomberg Intelligence. Εν τω μεταξύ, οι ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν εάν τα εμβόλια για την Covid θα έπρεπε να ενημερωθούν ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν την «Όμικρον».

    Διαβάστε επίσης

    e-ΕΦΚΑ: Εκτός λειτουργίας από την Πέμπτη σειρά υπηρεσιών λόγω αναβάθμισης

    5 διάσημες δίαιτες στο μικροσκόπιο: Τα υπέρ και τα κατά



    ΣΧΟΛΙΑ