• Κοινωνία

    Κορονοϊός: Σε καραντίνα όλη η Ιταλία, ο πλανήτης την αποκλείει – Οι εφευρέσεις της Κίνας και οι εξετάσεις του Τραμπ


    Ο παγκόσμιος απολογισμός των θυμάτων της επιδημίας που έχει προκαλέσει ο νέος κορονοϊός ξεπέρασε σήμερα το φράγμα των 4.000 νεκρών, μετά τους 17 νέους θανάτους που ανακοινώθηκαν στην Κίνα, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου

    Με βάση την καταμέτρηση του πρακτορείου, η οποία βασίζεται σε ανοικτές πηγές και επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις, ως τις 03:00 το ξημέρωμα της Τρίτης, η επιδημία της ασθένειας COVID-19 είχε στοιχίσει τη ζωή σε 4.011 ανθρώπους, ενώ ο SARS-CoV-2 είχε προσβάλει πάνω από 110.000 άλλους σε πάνω από 100 χώρες και περιοχές.

    Η κατάσταση βρίσκεται πλέον σε κρίσιμη καμπή, με τον πλανήτη να προσπαθεί να ανακόψει με κάθε τρόπο την «φόρα» του ιού, ενώ σε ορισμένα μέρη του πλανήτη, όπως η Ιταλία και η Κίνα, η ζωή «παγώνει», καθώς ολόκληρες ομάδες πληθυσμού τίθενται σε απομόνωση.

    Ιταλία: Σε καραντίνα σχεδόν όλη η χώρα – Επιδρομή στα σουπερμάρκετ

    Συνθήκες Ουχάν θυμίζει η κατάσταση στην Ιταλία, καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας βρίσκεται πλέον σε καραντίνα, ενώ, μία μία, οι χώρες αναστέλλουν τα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά τους δρομολόγια από και προς το βόρειο τμήμα της χώρας.

    Με απόφαση του Ιταλού πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε, επεκτείνονται από σήμερα όλα τα περιοριστικά, προληπτικά μέτρα που υιοθετήθηκαν την Κυριακή στη βόρεια Ιταλία σε όλη τη χώρα, «προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού» SARS-CoV-2.

    Ο Κόντε υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει πλέον μία «κόκκινη ζώνη» στον βορρά, αλλά όλη η Ιταλία θα γίνει «προστατευόμενη ζώνη». Οι Ιταλοί θα πρέπει να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, πέραν από αυτές που κάνουν για να πάνε στην εργασία τους, να αγοράσουν τρόφιμα ή φάρμακα, ενώ απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις.

    Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας ανακοίνωσε, παράλληλα, ότι επιβάλλονται περιορισμοί στις μετακινήσεις σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πλησιάζουν το φράγμα των 10.000 — χθες ανέρχονταν σε 9.172 — και οι θάνατοι εξαιτίας της ασθένειας COVID-19 έχουν πλέον φθάσει τους 463 μέχρι στιγμής.

    Οι τίτλοι των ιταλικών εφημερίδων σήμερα δίνουν μία σαφή εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στην γειτονική χώρα: «Η Ιταλία κλειστή», «Όλοι στο σπίτι», «Πλήρης προστασία», «Όλα κλειστά».

    Σε απόλυτο πανικό φαίνεται ότι βρίσκονται οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας, καθώς, όπως έγινε γνωστό, οι Ιταλοί έκαναν επιδρομή κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας στα σουπερμάρκετ σε Ρώμη και Νάπολη, μετά την ανακοίνωση του προεδρικού διατάγματος, βάσει του οποίου από σήμερα απαγορεύονται σε όλη την Ιταλία οι μη απαραίτητες μετακινήσεις, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

    Χρειάστηκε, μάλιστα, η παρουσία υπαλλήλων στην είσοδο των σούπερ μάρκετ, ώστε να ρυθμίζουν την είσοδο των καταναλωτών, οι οποίοι έκαναν με ηρεμία ουρά έξω από τις πόρτες με τα καρότσια τους.

    Σύμφωνα με όσα δήλωσε ένας καταστηματάρχης που ρωτήθηκε από το πρακτορείο Ansa, τα προϊόντα που «έφυγαν» πρώτα από τα ράφια ήταν πατάτες, μπισκότα, γάλα, ζάχαρη, αλλά και σαπούνια και αντισηπτικά, θυμίζοντας σκηνικό πολέμου.

    Χθες το βράδυ, επιπλέον, η ιταλική κυβέρνηση εξέδωσε συγκεκριμένη διευκρίνιση για τα σούπερ μάρκετ, τονίζοντας ότι θα παραμείνουν ανοικτά και θα ανεφοδιάζονται «τακτικά», ενώ συνέστησε στους πολίτες να «μην σπεύδουν να προμηθευτούν τρόφιμα ή είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία μπορούν να αγοράσουν τις επόμενες ημέρες».

    Μάλτα: Απαγορεύει στους πολίτες της να πηγαίνουν στην Ιταλία

    Οι αρχές της Μάλτας ανακοίνωσαν σήμερα ότι απαγορεύουν στους πολίτες τους να ταξιδέψουν προς την Ιταλία, μετά τον εντοπισμό του τέταρτου επιβεβαιωμένου κρούσματος του νέου κορονοϊού στη χώρα από το Σάββατο.

    Ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Ρόμπερτ Αμπέλα δήλωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι όλες οι πτήσεις προς την Ιταλία αναστέλλονται αμέσως, ενώ το ferry boat που συνδέει την Μάλτα με την Σικελία καθημερινά θα χρησιμοποιείται μόνο για τη μεταφορά φαρμάκων και εμπορευμάτων.

    Η μεταφορά εμπορευμάτων προς την Μάλτα, άλλωστε, δεν θα μπορούσε να διακοπεί, καθώς η μικρή χώρα εξαρτάται πολύ από τις εισαγωγές, κυρίως τροφίμων, που προέρχονται από την Ιταλία.

    Τυνησία: Αναστέλλει το σύνολο σχεδόν των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών συνδέσεών της με την Ιταλία

    Την ίδια πολιτική αποφάσισαν να ακολουθήσουν και οι αρχές της Τυνησίας, οι οποίες ανακοίνωσαν χθες το βράδυ ότι αναστέλλουν όλες τις πτήσεις και τα δρομολόγια πλοίων και από και προς την Ιταλία. Μοναδική εξαίρεση του μέτρου αυτού θα αποτελέσει ένα αεροπορικό δρομολόγιο προς και από τη Ρώμη. Παράλληλα, οι Αρχές επεσήμαναν ότι επισπεύδουν την έναρξη μιας περιόδου σχολικών διακοπών για την Πέμπτη αντί της προσεχούς Δευτέρας.

    Νωρίτερα χθες Δευτέρα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι επιβεβαίωσε άλλα 3 κρούσματα του κορονοϊού, αυξάνοντας το σύνολο σε 5 στη χώρα. Τα 3 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 είναι άνθρωποι που επέστρεψαν πρόσφατα στην τυνησιακή επικράτεια από την Ιταλία.

    Πρόκειται για ένα προληπτικό, προσωρινό μέτρο, που αποφασίστηκε κατόπιν συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για την αντιμετώπιση της επιδημίας, εξήγησε η προεδρία της Δημοκρατίας. Τα μέτρα θα εφαρμοστούν ως την 4η Απριλίου, με «την πιθανότητα τροποποίησης» του χρονοδιαγράμματος ισχύος τους, «ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης» από επιδημιολογική σκοπιά.

    Οι διακοπές σχολείων και πανεπιστημίων θα αρχίσουν τη 12η Μαρτίου, αντί της 16ης, λόγω «της ανησυχίας της κοινής γνώμης» για την εξάπλωση του ιού που προκαλεί την ασθένεια COVID-19. Σημειώνεται ότι, μέχρι σήμερα, έχει επιβεβαιωθεί πως προσβλήθηκαν 3 άνθρωποι που επέστρεψαν από την Ιταλία, ένας που επέστρεψε από τη Γαλλία, ενώ υπάρχει επίσης ένα κρούσμα μόλυνσης εγχωρίως, σύμφωνα με όσα διαμηνύουν οι τυνησιακές υγειονομικές αρχές.

    Μαρόκο: Ακυρώνονται όλα τα δρομολόγια από και προς Ιταλία

    Στην αναστολή όλων των ταξιδιωτικών δρομολογίων από και προς την Ιταλία, μέχρι νεοτέρας, προχώρησε και το Μαρόκο. Ο πρωθυπουργός του Μαρόκου, Σάαντ Εντίν Ελ Οθμάνι γνωστοποίησε σήμερα ότι η χώρα του αναστέλλει όλα τα ταξίδια προς και από την Ιταλία μέχρι νεοτέρας εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού.

    «Λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού στην Ιταλία, η κυβέρνηση του Μαρόκου αποφάσισε να αναστείλει όλα τα ταξίδια προς και από την Ιταλία μέχρι νεοτέρας ειδοποίησης», ανέφερε ο Μαροκινός πρωθυπουργός μέσω Twitter.

    Σε Παναμά και Μογγολία, παράλληλα επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα κρούσματα του φονικού ιού

    Στον Παναμά, θετική στον κορονοϊό αποδείχτηκε μια γυναίκα, ηλικίας 40 ετών, η οποία επιβεβαιώθηκε μέσω εργαστηριακών εξετάσεων ότι έχει μολυνθεί, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας του Παναμά, καταγράφοντας το πρώτο κρούσμα στη χώρα της κεντρικής Αμερικής.

    Η γυναίκα, για της οποίας την ταυτότητα δεν δόθηκαν περισσότερα στοιχεία, ταξίδεψε στον Παναμά από την Ισπανία και, μετά την άφιξή της, την Δευτέρα, πήγε σε νοσοκομείο, έχοντας παρουσιάσει συμπτώματα, πυρετό και βήχα, όπως εξήγησε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Υγείας, Ροσάριο Τέρνερ, τονίζοντας παράλληλα πως οι Αρχές σκοπεύουν να χειριστούν το κρούσμα με απόλυτη διαφάνεια.

    Η γυναίκα θεωρείται ότι είναι μάλλον ήπια περίπτωση και βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση σε απομόνωση στην κατοικία της, αφού έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο, ανέφερε ο υπουργός Υγείας. «Θα μπορούσαμε να περιγράψουμε την κατάστασή της ως έλασσον κρούσμα του κορονοϊού», συμπλήρωσε ο Τέρνερ.

    Οι αρχές της Μογγολίας ανακοίνωσαν, επίσης, σήμερα ότι ένα πρόσωπο με γαλλική υπηκοότητα, το οποίο εργάζεται στη χώρα, επιβεβαιώθηκε πως έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό. Πρόκειται για το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του SARS-CoV-2 που καταγράφεται στο περίκλειστο κράτος της ανατολικής Ασίας.

    Κατά την εθνική επιτροπή αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, το πρόσωπο αυτό ταξίδεψε από τη Γαλλία στην Μογγολία, κάνοντας ενδιάμεσο σταθμό στη Μόσχα. Οι αρχές της Μογγολίας διευκρίνισαν πως έχουν εντοπίσει 42 ανθρώπους με τους οποίους συναντήθηκε το πρόσωπο που έχει μολυνθεί και άλλους 120 ανθρώπους που ήλθαν σε στενή επαφή μαζί του.

    Κίνα: Η τεχνολογία στη μάχη αντιμετώπισης του κορονοϊού

    Στην Κίνα η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, παρά το γεγονός ότι τα νέα κρούσματα και οι θάνατοι μειώνονται με σταθερό ρυθμό. Οι αρχές στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της επιδημίας του κοροναϊού, ανακοίνωσαν σήμερα ότι θέσουν σε εφαρμογή σύστημα βασισμένο σε εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα των κατοίκων της, βάσει του οποίου κάθε πολίτης θα λαμβάνει «κωδικό κατάστασης υγείας», με τον οποίο θα μπορεί να ταξιδεύει, καθώς συνεχίζουν τις προσπάθειες αποκατάστασης της ομαλότητας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση των επαρχιακών αρχών, που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπό τους, το σύστημα αυτό έχει σκοπό να διευκολύνει την επάνοδο των πολιτών της Χουμπέι στις δουλειές τους και την προοδευτική αποκατάσταση της παραγωγής.

    Σημειώνεται ότι η Χουμπέι θεωρείται μείζων κόμβος για πολλούς βιομηχανικούς τομείς στην Κίνα.

    Κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν νωρίτερα σήμερα ότι η Χουμπέι μελετά σχέδια, ώστε να επιτρέπεται σε κατοίκους περιοχών, όπου ο κίνδυνος μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 χαρακτηρίζεται από χαμηλός ως μέσος, να ξαναρχίσουν να μετακινούνται κανονικά.

    Το πρώτο σύστημα αναγνώρισης προσώπου πίσω από τη μάσκα

    Παράλληλα, η κινεζική εταιρεία Hanwang Technology, γνωστή και ως Hanvon, ανακοίνωσε ότι δημιούργησε το πρώτο σύστημα αναγνώρισης προσώπου πίσω από τη μάσκα, την οποία φορούν πλέον τόσοι άνθρωποι, λόγω του φόβου του νέου κορονοϊού, που προκαλεί τη νόσο Covid-19.

    Η ακρίβεια αναγνώρισης του συστήματος φθάνει περίπου το 95% για τους ανθρώπους με μάσκα και το 99,5% χωρίς μάσκα. Αν το σύστημα συνδεθεί με αισθητήρα θερμοκρασίας, μπορεί να μετρά, επίσης, τη θερμότητα του σώματος και να εκτιμά κατά πόσο κάποιος έχει πυρετό, την ίδια στιγμή που αναγνωρίζει το πρόσωπό του πίσω από τη μάσκα και εντοπίζει το όνομά του σε κάποια ηλεκτρονική βάση δεδομένων.

    Η εταιρεία με έδρα το Πεκίνο, η οποία ήδη έχει περίπου 200 μεγάλους πελάτες, άρχισε να αναπτύσσει τη νέα τεχνολογία τον Ιανουάριο, μετά το ξέσπασμα της επιδημίας στην Ουχάν, «εκπαιδεύοντας» το νέο σύστημα αναγνώρισης με τη βοήθεια μιας βάσης περίπου 6 εκατ. προσώπων χωρίς μάσκα και μιας δεύτερης, πολύ μικρότερης βάσης δεδομένων με μασκοφόρα πρόσωπα.

    Το νέο σύστημα ήδη βγήκε στην αγορά και πουλιέται σε δύο εκδοχές: Μία «μονοκαναλική», που συνήθως συνδέεται με μια κάμερα και εγκαθίσταται σε εισόδους κτιρίων αναγνωρίζοντας το πρόσωπο μεμονωμένων ανθρώπων με μάσκα και μία «πολυκαναλική», που χρησιμοποιεί πολλαπλές κάμερες για να αναγνωρίσει τους πάντες σε ένα πλήθος έως 30 ανθρώπων με μάσκα μέσα σε μόλις ένα δευτερόλεπτο.

    Καθόλου παράξενα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ένας μεγάλος πελάτης του νέου συστήματος είναι το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας και η αστυνομία της Κίνας, μιας χώρας που διαθέτει μερικά από τα πιο εξελιγμένα -και πιο επίμαχα- συστήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης πολιτών στον κόσμο. Το νέο σύστημα – που είναι χρήσιμο, πέρα από επιδημίες, σε περιπτώσεις ανίχνευσης εγκληματιών ή τρομοκρατών με καλυμμένα πρόσωπα- δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα με ανθρώπους που φοράνε ταυτόχρονα μάσκα και γυαλιά ηλίου.

    Δεν είναι ακόμα σαφές αν και πώς οι Κινέζοι πολίτες αντιδρούν στο νέο σύστημα αναγνώρισης προσώπου. Παρά πάντως τις γκρίνιες κατά καιρούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι περισσότεροι Κινέζοι -συνήθως πειθαρχικοί στην κυβέρνηση τους- φαίνονται να αποδέχονται ως αναγκαίο και χρήσιμο κακό τα διάφορα έκτακτα μέτρα που επιβλήθηκαν λόγω της επιδημίας.

    Πτέρυγα νοσοκομείου λειτουργεί με νοσηλευτές ρομπότ

    Παράλληλα, στην Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας, άνοιξε η πρώτη πτέρυγα νοσοκομείου σχεδόν χωρίς καθόλου ανθρώπινο ιατρικό προσωπικό, αλλά μόνο ρομπότ, σε μια πειραματική προσπάθεια να προστατευθούν οι γιατροί και νοσηλευτές που έχουν πληγεί σημαντικά από τη νόσο.

    Περίπου 200 ασθενείς με Covid-19 εισήχθησαν στη νέα ρομποτική πτέρυγα, η οποία έχει εγκατασταθεί σε αθλητικό κέντρο της κινεζικής πόλης, το οποίο έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο. Τα ρομπότ, σύμφωνα με το «New Scientist», χορηγούν φάρμακα, τρόφιμα και ό,τι άλλο χρειάζονται οι ασθενείς, καθώς επίσης καθαρίζουν και απολυμαίνουν τους χώρους. Μερικά έχουν ανθρωποειδή μορφή, ενώ άλλα όχι.

    Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ επισκέπτεται σήμερα την Ουχάν

    Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ έφθασε σήμερα το πρωί στην Ουχάν, στην πρώτη του επίσκεψη αφότου ξέσπασε η κρίση, μεταδίδει το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

    Ο Σι θα δει κατοίκους, γιατρούς, ασθενείς και αξιωματούχους, στο πλαίσιο της επίσκεψής του για την «επιθεώρηση» των μέτρων πρόληψης και ελέγχου της επιδημίας στην πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, σύμφωνα με το πρακτορείο.

    Υπενθυμίζεται ότι ολόκληρη η επαρχία τέθηκε υπό αποκλεισμό ήδη από το πρώτο στάδιο της κρίσης.

    Ο Σι, Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής, θα εκφράσει, εξάλλου, τις ευχαριστίες του και αυτές της κυβέρνησής του στους εργαζόμενους στον τομέα της δημόσιας υγείας, τους αξιωματικούς και τους οπλίτες των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων, τους αστυνομικούς, τους κοινωνικούς λειτουργούς, τους τοπικούς αξιωματούχους και τους εθελοντές που έδωσαν μάχη για την αντιμετώπιση της επιδημίας στην πρώτη γραμμή, σύμφωνα με το Νέα Κίνα.

    Εξάλλου, οι αρχές στη Χουμπέι εξετάζουν το ενδεχόμενο να αρχίσουν σταδιακά να επιτρέπουν σε πολίτες περιοχών όπου ο κίνδυνος μόλυνσης θεωρείται μέσος ως χαμηλός, να ταξιδεύουν ξανά, μετέδωσαν κινεζικά ΜΜΕ επικαλούμενα τον επικεφαλής της επαρχιακής οργάνωσης του κινεζικού ΚΚ Γινγκ Γιονγκ.

    Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι συνολικά 1.297 ασθενείς που είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό έλαβαν εξιτήρια από τα νοσοκομεία, αφού ανέρρωσαν χθες στην ηπειρωτική Κίνα, ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας. Μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, ο αριθμός των ασθενών που αποθεραπεύθηκε και έλαβε εξιτήριο ανερχόταν σε 59.897, συμπλήρωσε η ίδια πηγή.

    Συνολικά, στην ηπειρωτική Κίνα, οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα πως καταγράφηκαν 80.754 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 και 3.126 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, της ασθένειας που προκαλεί.

    Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε 19 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης και 17 νέους θανάτους στην ηπειρωτική Κίνα ως τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρα. Κατά την Εθνική Επιτροπή Υγείας, οι θάνατοι καταγράφηκαν όλοι στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της κρίσης, πιο συγκεκριμένα στην πρωτεύουσά της, την μεγαλούπολη Ουχάν, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο SARS-CoV-2 τον Δεκέμβριο.

    Επιπλέον, εντοπίστηκαν δύο κρούσματα ταξιδιωτών που έφθασαν στην ηπειρωτική Κίνα από το εξωτερικό, έχοντας μολυνθεί. Το σύνολο των ασθενών αυτής της ομάδας αυξήθηκε σε 69. Από τα χθεσινά δύο νέα «εισαγόμενα» κρούσματα, το ένα καταγράφηκε στο Πεκίνο και το δεύτερο στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ. Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, δεν αναφέρθηκε κανένα κρούσμα εγχώριας μετάδοσης σε άλλη επαρχία της Κίνας, πλην της Χουμπέι.

    Ο αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφηκε χθες ήταν εξάλλου σημαντικά μειωμένος από αυτόν της Κυριακής (40). Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μέχρι σήμερα ανήλθε σε 80.754 στην ηπειρωτική Κίνα. Ο απολογισμός των νεκρών της επιδημίας της ασθένειας COVID-19 ανήλθε σε 3.136 ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

    Τέλος, το Πεκίνο ενισχύει την ψηφιακή οικονομία στη μάχη κατά της επιδημίας του Covid-19, σύμφωνα με τον Τζιν Τζιανίν, που είναι υψηλόβαθμος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Έρευνας (Fujitsu Research Institute) το οποίο έχει έδρα το Τόκιο.

    Η κινεζική κυβέρνηση και οι εταιρίες που ασχολούνται με την ψηφιακή τεχνολογία συνεργάζονται συχνά για την αντιμετώπιση του Covid-19, μετασχηματίζοντας με πιο γρήγορους ρυθμούς την ψηφιακή τεχνολογία, δήλωσε ο Τζιν σε μία συνέντευξή του προς το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

    Νότια Κορέα: Τα νέα κρούσματα του ιού τα λιγότερα του τελευταίου 11ημέρου

    Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα πως κατέγραψαν 35 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί στη χώρα της Ασίας που πλήττεται πιο σκληρά, εξαιρουμένης μόνο της ηπειρωτικής Κίνας, σε 7.513.

    Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της επιδημίας της ασθένειας COVID-19 αυξήθηκε κατά 3, σε συνολικά 54, ανακοίνωσαν τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC). Αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα νεότερα δεδομένα αργότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

    Ο ρυθμός της επιβεβαίωσης των νέων κρουσμάτων στη Νότια Κορέα μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ημερών χθες Δευτέρα. Η εξέλιξη αυτή καταγράφηκε καθώς πλέον οι περισσότεροι από τους χονδρικά 200.000 πιστούς μιας χριστιανικής αίρεσης στη Νότια Κορέα η οποία έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κρίσης έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις.

    Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε-ιν, άφησε χθες να διαφανεί ότι τρέφει κάποιες ελπίδες για την πορεία των προσπαθειών περιορισμού της επιδημίας, καταγράφοντας την πτωτική τάση στην εξάπλωση του SARS-CoV-2, που εκτίμησε πως θα μπορούσε να οδηγήσει σε φάση σταθεροποίησης της κατάστασης. Ωστόσο, προειδοποίησε πως ακόμη είναι πάρα πολύ νωρίς για να εκφράζεται αισιοδοξία.

    ΗΠΑ: Το πρώτο κρούσμα στην Boeing – Εξετάσεις για τον Ντόναλντ Τραμπ;

    Το πρώτο της κρούσμα ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα και η αμερικανική κατασκευάστρια αεροσκαφών Boeing, αναφέροντας ότι ένας από τους εργαζομένους σε εργοστάσιό της επιβεβαιώθηκε πως έχει προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό, κάτι που σηματοδοτεί το πρώτο γνωστό κρούσμα μεταξύ των υπαλλήλων της.

    Ο εργαζόμενος αυτός δουλεύει στο εργοστάσιο του Έβερετ, κοντά στο Σιάτλ, στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, η οποία συγκαταλέγεται σε αυτές που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία ιογενούς πνευμονίας στις ΗΠΑ. Στη συγκεκριμένη εγκατάσταση της Boeing συναρμολογούνται κυρίως τα εμπορικά αεροσκάφη 777 και 787.

    «Ο εργαζόμενος βρίσκεται τώρα σε καραντίνα και δέχεται τις περιποιήσεις και τη θεραπεία που είναι απαραίτητο να λάβει για να αναρρώσει», διαβεβαίωσε η διεύθυνση της Boeing σε ανακοίνωσή της. Ο αμερικανικός κολοσσός της αεροναυπηγικής πρόσθεσε ότι λαμβάνει προληπτικά μέτρα για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της επιδημίας στα εργοστάσιά της.

    Η Boeing εξήγησε ότι ζήτησε από τους υπαλλήλους της που είχαν έλθει σε επαφή ή εργάζονταν μαζί με τον άνθρωπο που μολύνθηκε να τεθούν από μόνοι τους υπό περιορισμό και διαβεβαίωσε ακόμη ότι απολύμανε όλους τους χώρους δουλειάς και τους κοινόχρηστους χώρους. Η εταιρεία θύμισε εξάλλου πως έχει ζητήσει από ορισμένους υπαλλήλους τους στην περιοχή Πάτζετ Σάουντ, επίσης κοντά στο Σιάτλ, να εργάζονται από τα σπίτια τους. Πρόκειται για υπαλλήλους διοικητικών υπηρεσιών.

    Παράλληλα, τέλος μπήκε στην φήμη που ήθελε τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ να υποβάλλεται σε εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πάσχει από κορονοϊό. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, όπως διευκρινίστηκε, δεν έχει κριθεί σκόπιμο να υποβληθεί σε εξετάσεις για να εξακριβωθεί εάν έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό, γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος το πρωί της Τρίτης.

    Δύο κοινοβουλευτικοί με τους οποίους συναντήθηκε ο Τραμπ πρόσφατα ανακοίνωσαν ότι τίθενται με δική τους πρωτοβουλία σε απομόνωση, διότι συμμετείχαν σε εκδήλωση στην οποία παρίστατο πρόσωπο που επιβεβαιώθηκε κατόπιν πως έχει προσβληθεί από τον SARS-CoV-2.

    «Ο πρόεδρος δεν έχει υποβληθεί σε εξέταση, διότι ούτε είχε παρατεταμένη στενή επαφή με οποιοδήποτε πρόσωπο είναι γνωστό πως πάσχει από την ασθένεια COVID-19, ούτε εμφανίζει κανένα σύμπτωμα. Η υγεία του προέδρου Τραμπ παραμένει εξαιρετική και ο γιατρός του θα συνεχίσει να τον παρακολουθεί», σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, Στέφανι Γκρίσαμ.

    Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα ότι θα ληφθούν μέτρα «μεγάλου εύρους» για την ελάφρυνση της οικονομίας των ΗΠΑ, η οποία είναι αντιμέτωπη με τον αντίκτυπο της επιδημίας του νέου κορονοϊού, διαβεβαιώνοντας πως αυτά θα παρουσιαστούν λεπτομερώς σήμερα, Τρίτη. Ο Ρεπουμπλικάνος ένοικος του Λευκού Οίκου αναφέρθηκε σε μια «πιθανή περικοπή του φόρου μισθωτών υπηρεσιών», που αναμένει να συζητηθεί με το Κογκρέσο. Εκφράστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της ομάδας που συντονίζει την αντίδραση της κυβέρνησής του στην επιδημία.

    Ανήγγειλε νέα συνέντευξη Τύπου σήμερα, για να παρουσιαστούν τα «μείζονα» μέτρα. «Θα είμαι εδώ αύριο (σ.σ. σήμερα Τρίτη) για να σας ενημερώσω για τα οικονομικά μέτρα που θα λάβουμε, τα οποία θα είναι μείζονα», και «ευρείας κλίμακας», επέμεινε ο Τραμπ. «Ο κόσμος κατελήφθη εξαπίνης» από την επιδημία, έκρινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

    Ανάμεσα στα μέτρα, πέραν της μείωσης του φόρου μισθωτών υπηρεσιών για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, ενδέχεται να είναι η χορήγηση βοηθημάτων σε ωρομίσθιους εργαζόμενους, καθώς και δανειακές χορηγήσεις σε μικρές εταιρείες, είπε ο Τραμπ. Ακόμη, ανέφερε ότι η κυβέρνησή του θα συνεργαστεί με τους αερομεταφορείς, τα ξενοδοχεία και τις εταιρείες που οργανώνουν κρουαζιέρες.

    Επίσης παρών στη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Τραμπ, ο Στίβεν Μνούτσιν, θέλησε να φανεί καθησυχαστικός: «οι ΗΠΑ έχουν την πιο εύρωστη οικονομία του κόσμου», διαβεβαίωσε, εξαίροντας τα οικονομικά και εμπορικά μέτρα που έχει ήδη λάβει ο Λευκός Οίκος, διότι κατ’ αυτόν έχουν τοποθετήσει «την αμερικανική οικονομία σε πολύ καλή θέση».

    «Το βασικό είναι ότι φροντίζουμε τους Αμερικανούς», υπερθεμάτισε ο Ντόναλντ Τραμπ.

    Η αναγγελία της αμερικανικής κυβέρνησης καταγράφηκε ενώ το χρηματιστήριο κατέγραφε τη μεγαλύτερη πτώση του από το 2008 και η ανησυχία κλιμακώνεται για τις επιχειρήσεις, τις βιομηχανίες και τους εργαζόμενους που βλέπουν τις δουλειές τους να κινδυνεύουν. Αρκετοί προεξοφλούν πως οι περισσότεροι Αμερικανοί θα επέλεγαν να συνεχίσουν να δουλεύουν ακόμα κι αν ασθενούσαν, εξαιτίας του φόβου πως θα χάσουν μέρος των απολαβών τους ή ακόμα και την ίδια τη δουλειά τους, από την οποία εξαρτάται η υγειονομική περίθαλψή τους.

    Ταϊβάν: Μαθητές δημοτικού κατασκεύασαν αντισηπτική συσκευή από Lego

    Κάτι εξαιρετικό ανακοινώθηκε ότι συνέβη σε σχολείο της Ταϊβάν, όπου οι μαθητές ενός σχολείου στην πόλη Καοχσιούνγκ βρήκαν έναν πρωτότυπο τρόπο να αντιμετωπίσουν την επιδημία του νέου κοροναϊού: Κατασκεύασαν ένα αυτόματο δοχείο αντισηπτικού από Lego.

    Τα παιδιά του σχολείου, ηλικίας 6 με 12 ετών, σε κάθε διάλειμμα, αλλά και με κάθε άλλη ευκαιρία που έχουν, κάνουν ουρά για να χρησιμοποιήσουν αυτό το αυτόματο δοχείο από Lego το οποίο κατασκεύασαν συμμαθητές τους στο μάθημα της ρομποτικής.

    «Το να πλένεις τα χέρια σου είναι σούπερ!», είναι το ηχογραφημένο μήνυμα που ακούγεται όταν πέφτει το αντισηπτικό.

    Δίπλα σε αυτό το δοχείο υπάρχουν ζωγραφιές που έχουν φτιάξει τα παιδιά και δείχνουν τις περιστάσεις που χρειάζεται κανείς να πλύνει τα χέρια του: Ένα κρεβάτι χειρουργείου, μια τουαλέτα, ένας κήπος.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι δάσκαλοι στο δημοτικό αυτό σχολείο αποφάσισαν ότι οι μαθητές τους πρέπει να διδάσκονται τις βασικές αρχές της ρομποτικής ένα χρόνο μετά το δυστύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, το 2011.

    Οι δάσκαλοι ήθελαν τα παιδιά να είναι σε θέση να λύσουν προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσει η πόλη τους, όπως πυρκαγιά, ατμοσφαιρική μόλυνση ή έκρηξη αερίου. Από τότε, το σχολείο έχει εκπροσωπήσει την Ταϊβάν σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς ρομποτικής και έχουν κερδίσει πολλά βραβεία.

    Βραζιλία – Μπολσονάρου: Υπερτιμημένος ο κορονοϊός

    Σε άλλο μήκος κύματος από τον υπόλοιπο κόσμο φαίνεται ότι κυμαίνεται ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος προσπάθησε χθες, Δευτέρα να υποβαθμίσει την απειλή που εγείρει ο νέος κορονοϊός και να σχετικοποιήσει τη μαύρη μέρα για τα χρηματιστήρια σε διεθνές επίπεδο — και στη χώρα του — στο περιθώριο της επίσκεψής του στη Φλόριντα.

    Η πτώση των χρηματιστηρίων σε διεθνές επίπεδο χθες «οφειλόταν κυρίως στην τιμή του πετρελαίου, που υποχώρησε κατά 30%, και στο ζήτημα του κορονοϊού, επίσης», διαβεβαίωσε ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας στους περίπου 200 Βραζιλιάνους υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί στο Μαϊάμι.

    «Πιστεύω ότι η καταστροφική δύναμη του ιού αυτού είναι υπερτιμημένη», πρόσθεσε.

    Το χρηματιστήριο στο Σαο Πάολο βίωσε χθες τη μεγαλύτερη πτώση του μέσα σε μια συνεδρίαση από το 1998 (–12,17%), ενώ η τιμή των τίτλων της Petrobras, της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου της Βραζιλίας, υποχώρησε κατά σχεδόν 30% εν μέσω κλίματος πανικού λόγω του κραχ της τιμής του πετρελαίου και του αντίκτυπου της επιδημίας του κοροναϊού στην παγκόσμια οικονομία.

    Ο Μπολσονάρου επισκέπτεται τη Φλόριντα στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να ενισχύσει τη φιλική σχέση που τον συνδέει με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και να εκφράσει την υποστήριξή του στην αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα.

    Η επίσκεψή του άρχισε το Σάββατο με το δείπνο που του παρέθεσε ο Τραμπ στην κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο, στην πόλη Παλμ Μπιτς, βόρεια του Μαϊάμι.

    Τουλάχιστον δύο Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί προσκείμενοι στον Αμερικανό πρόεδρο ανακοίνωσαν χθες ότι τίθενται οικειοθελώς σε απομόνωση διότι εκτέθηκαν στον κοροναϊό κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην οποία συμμετείχαν προτού συναντηθούν με τον Τραμπ, αφήνοντας να πλανάται το ενδεχόμενο πως πλέον απειλείται και ο ένοικος του Λευκού Οίκου.



    ΣΧΟΛΙΑ