• Οικονομία

    Ιστορική μείωση φόρων στη Βρετανία – Καταργείται ο ανώτατος συντελεστής φόρου εισοδήματος

    • NewsRoom
    Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Κουάζι Κουαρτένγκ

    Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Κουάζι Κουαρτένγκ


    Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Κουάζι Κουαρτένγκ δήλωσε σήμερα πως θα καταργήσει τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή στη χώρα και θα μειώσει τον βασικό συντελεστή τον ερχόμενο Απρίλιο –έναν χρόνο νωρίτερα απ΄ό,τι αναμενόταν– προκειμένου να δοθεί ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.

    Ο Κουαρτένγκ είπε πως από τον Απρίλιο του 2023 η Βρετανία θα έχει έναν μοναδικό ανώτατο φορολογικό συντελεστή 40%, καταργώντας ένα επιπλέον κλιμάκιο 45% για τα εισοδήματα που υπερβαίνουν τις 150.000 στερλίνες.

    Είπε ακόμη πως θα μειώσει τον βασικό φορολογικό συντελεστή στο 19% τον Απρίλιο του 2023, έναν χρόνο νωρίτερα απ΄ό,τι αναμενόταν.

    “Αυτό σημαίνει μείωση φόρου για πάνω από 31 εκατομμύρια ανθρώπους σε διάστημα μόλις μερικών μηνών”, δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων. “Αυτό σημαίνει πως θα έχουμε ένα από τα πιο ανταγωνιστικά και φιλικά προς την ανάπτυξη φορολογικά συστήματα στον κόσμο”, είπε.

    Ο νέος υπουργός Οικονομικών δήλωσε ακόμη πως η κυβέρνηση θα δημοσιοποιήσει σχέδιο μείωσης του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ.

    “Εν ευθέτω χρόνω, θα δημοσιοποιήσουμε ένα Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Σχέδιο που θα ορίζει την υπεύθυνη δημοσιονομική προσέγγισή μας πιο ολοκληρωμένα, περιλαμβανομένου του πώς σχεδιάζουμε να μειώσουμε το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα”, είπε ο Κουαρτένγκ.

    Ο Κουαρτένγκ είπε πως το ενεργειακό πακέτο υποστήριξης θα κοστίσει 60 δισεκ. στερλίνες τους επόμενους έξι μήνες, ενώ οι φορολογικές μειώσεις που ανακοίνωσε εκτιμάται ότι θα έχουν κόστος 45 δισεκ. στερλίνες.

    Ο ίδιος σημείωσε πως το Γραφείο Ευθύνης του Προϋπολογισμού (OBR) θα δημοσιοποίησει μια πλήρη οικονομική και δημοσιονομική πρόβλεψη πριν από το τέλος της χρονιάς, ενσωματώνοντας το κόστος των μέτρων που ανακοινώθηκαν σήμερα.

    Τον Μάρτιο το OBR προέβλεψε δανεισμό 99,1 δισεκ. στερλινών για το δημοσιονομικό έτος 2022-23 και 50,2 δισεκ. στερλινών για το 2023/24 που ισοδυναμεί με το 3,9% και 1,9% του ΑΕΠ αντίστοιχα.

    Ο νέος υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης πως η κυβέρνηση θα περιορίσει το δικαίωμα της απεργίας που θα επιτρέπεται μόνο όταν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα συνδικάτα και τους εργαζομένους έχουν “αληθινά αποτύχει”.

    Καθώς οι απεργιακές κινητοποιήσεις για μισθολογικές αυξήσεις πολλαπλασιάζονται τους τελευταίους μήνες στη χώρα που αντιμετωπίζει ρεκορ πληθωρισμού, αξιωματούχοι των Συντηρητικών καταγγέλλουν συχνά τον αντίκτυπο των απεργιών στη βρετανική οικονομία.

    “Θα νομοθετήσουμε ώστε να αναγκάσουμε τα συνδικάτα να υποβάλλουν τις προτάσεις για τους μισθούς (που καταθέτουν οι εργοδότες) σε ψηφοφορία των μελών τους” προτού μπορέσουν να καλέσουν σε απεργία, είπε ο Κουαρτένγκ.

    “Θα διασφαλίσουμε πως οι απεργίες δεν θα μπορούν να προκηρύσσονται, αν οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν αληθινά αποτύχει”, διευκρίνισε.

    Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης την πρόθεση της κυβέρνησης να θέσει σε εφαρμογή μια “ελάχιστη υπηρεσία” ώστε να μην μπορούν τα συνδικάτα “να παραλύουν το δίκτυο μεταφορών”, όπως κάνουν ήδη “άλλες ευρωπαϊκές χώρες”, είπε.

    Σιδηροδρομικοί, ταχυδρομικοί, ναυτεργάτες, ποινικολόγοι, εργαζόμενοι στην αποκομιδή απορριμμάτων έχουν πολλαπλασιάσει από τον Ιούνιο τις απεργιακές κινητοποιήσεις, όμως πολλά συνδικάτα κήρυξαν μια παύση στις κινητοποιήσεις τους στη διάρκεια της περιόδου εθνικού πένθους για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ.

    Οι κινητοποιήσεις αναμένεται να επαναληφθούν απέναντι σε έναν πληθωρισμό που είναι ο μεγαλύτερος των τελευταίων 40 ετών, στο 9,9% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση, ο μεγαλύτερος στην Ομάδα των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7).

     



    ΣΧΟΛΙΑ