• Οικονομία

    Ενοίκια-φωτιά στις κατοικίες και υψηλό 12ετίας – Η Βουλιαγμένη, πιο ακριβή γειτονιά στην Αττική

    Ακίνητα στην Αθήνα - ενοίκια

    Αθήνα


    Σε επίπεδα αρκετά υψηλότερα από το 2011 κινούνται οι τιμές ενοικίασης κατοικιών σε όλη την επικράτεια, ενώ μόνο το 2023 τα ενοίκια ήταν αυξημένα κατά 7,1% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο.

    Αυτό δείχνει το παρακάτω διάγραμμα, ενώ, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών του Spitogatos, που αποτυπώνει τη χρονική εξέλιξη των τιμών στην εγχώρια αγορά ακινήτων, με βάση εκατομμύρια πραγματικά δεδομένα αγγελιών από την ιστοσελίδα, η μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των πολυπληθέστερων περιοχών της χώρας σημειώθηκε στον Πειραιά, όπου τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 10,2% σε σύγκριση με το 2022.

    Ακολούθησε το κέντρο της Αθήνας, όπου οι κατοικίες προς ενοικίαση ήταν πέρσι ακριβότερες κατά 8,3%.

    Στα νότια προάστια η αύξηση που καταγράφηκε έφτασε το 8,2% και ακολούθησαν τα προάστια του Πειραιά, με την αντίστοιχη αύξηση να διαμορφώνεται σε 7,6%.

    Σε βόρεια, δυτικά και ανατολικά προάστια οι αυξήσεις των ενοικίων κατοικιών ήταν 6,3%, 5,8% και 6,1%, αντίστοιχα.

    Οι τιμές ενοικίασης κατοικιών από το 2011 έως το 2023

    Η Βουλιαγμένη η ακριβότερη περιοχή της Αττικής

    Το τέταρτο τρίμηνο του 2023 η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικιών πανελλαδικά παρουσίασε αύξηση κατά 8,8%, βάσει στοιχείων της ίδιας πλατφόρμας.

    Οι τιμές πώλησης και ενοικίασης κατοικιών σε όλη την Ελλάδα αυξήθηκαν περίπου κατά 1% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2023, ενώ ανάμεσα στις ακριβότερες περιοχές της Ελλάδας βρίσκεται το κέντρο της Αθήνας, αλλά και η Χαλκιδική.

    Η πιο ακριβή περιοχή της Αττικής για ενοικίαση, αλλά και αγορά κατοικίας είναι η Βουλιαγμένη, με μέση ζητούμενη τιμή 18,1 ευρώ/τ.μ. και 6.488 ευρώ/τ.μ. αντίστοιχα.

    Η περιοχή Κολωνάκι – Λυκαβηττός και η Γλυφάδα επίσης κατατάσσονται στις ακριβότερες περιοχές της Αττικής για ενοικίαση και για αγορά κατοικίας.

    Αντίθετα, στις οικονομικότερες περιοχές για ενοικίαση κατοικίας περιλαμβάνονται οι Αχαρνές και το Κερατσίνι, ενώ για αγορά κατοικίας η Αγία Βαρβάρα και το Πέραμα.

    Συγκεκριμένα, σε Κολωνάκι – Λυκαβηττό, η τιμή ενοικίασης έφτασε τα 16 ευρώ ανά τετραγωνικό, το τέταρτο τρίμηνο. Στη Φιλοθέη, την τρίτη ακριβότερη περιοχή της Αττικής, οι τιμές ενοικίασης έφτασαν τα 15,2 ευρώ, στο Παλαιό Ψυχικό τα 15 ευρώ και στη Γλυφάδα τα 14,9 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

    Στον αντίποδα, η ενοίκιαση στις φθηνότερες περιοχές, όπως οι Αχαρνές κοστίζει περί τα 7 ευρώ. Στο Κερατσίνι και στους Αγίους Αναργύρους η μέση τιμή διαμορφώνεται σε 7,1 ευρώ ανά τετραγωνικό, στο Μαραθώνα σε 7,2 ευρώ και στα Σπάτα σε 7,3 ευρώ.

    Στη Θεσσαλονίκη, οι ακριβότερες περιοχές για αγορά κατοικίας είναι η Καλαμαριά (2.765 ευρώ/τ.μ.) και το κέντρο της Θεσσαλονίκης (2.593 ευρώ/τ.μ.), ενώ για ενοικίαση είναι και πάλι το κέντρο της Θεσσαλονίκης (9,4 ευρώ/τ.μ.) και η περιοχή Βαρδάρης – Λαχανόκηποι, με μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης 9 ευρώ ανά τ.μ..

    Όπως ανέφερε ο Δημήτρης Μελαχροινός, Διευθύνων Σύμβουλος της Spitogatos, «Η περιορισμένη προσφορά ακινήτων, συνδυασμένη με την αυξημένη ζήτηση, εγχώρια και διεθνή, πιέζουν συνεχώς τις τιμές προς τα πάνω». Σε περιοχές, όπως ο Πειραιάς και τα προάστιά του, που έχουν ιδιαίτερα αυξημένη διεθνή ζήτηση λόγω των πρόσφατων αλλαγών στους όρους της Golden Visa, καθώς σε αυτές οι περιοχές ισχύει ακόμα το όριο των 500.000 ευρώ ανά συναλλαγή για την κατοχύρωση ενός χρυσού διαβατηρίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Eνοίκια καταστημάτων και γραφείων: Νέα άνοδος στις τιμές – Πώς διαμορφώνονται τα μισθώματα ανά περιοχή

    Ασταμάτητο ράλι στις τιμές ακινήτων – Πόσο πωλείται μια κατοικία στα νότια προάστια

    Ένα πολυτελές οικιστικό συγκρότημα στην καρδιά του πιο exclusive προαστίου της Αθήνας



    ΣΧΟΛΙΑ