• Οικονομία

    Υπουργείο Οικονομικών: Προχωρά στη διαγραφή των προστίμων για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις του 2014

    • Newsroom
    Τα 22 SOS για την επανένταξη στην πάγια ρύθμιση της εφορίας

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Ανακούφιση για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έλαβαν “ραβασάκια” από την εφορία για την εκπρόθεσμη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών (Μ.Υ.Φ) του έτους 2014, αποτελεί η απόφαση του υπουργείου οικονομικών να διαγράψει τα συγκεκριμένα πρόστιμα, αναφέρουν πληροφορίες.

    Με έκπληξη χιλιάδες φορολογούμενοι έλαβαν κατά τις προηγούμενες ημέρες ειδοποιητήρια από την εφορία, είτε ηλεκτρονικά είτε μέσω ταχυδρομείου με συστημένη επιστολή, που τους καλούσε να πληρώσουν πρόστιμα, μέχρι και 400 ευρώ, επειδή το 2014 είχαν καταθέσει εκπρόθεσμα συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών-προμηθευτών (Μ.Υ.Φ.).

    Πώς όμως προέκυψε αυτό το θέμα;

    Το 2015 ήταν η πρώτη χρονιά που η υποβολή των καταστάσεων για το έτος 2014 θα γίνονταν σε μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα της Α.Α.Δ.Ε. Ωστόσο, λόγω των προβλημάτων που παρουσίαζε η εφαρμογή δεν ήταν δυνατό να ολοκληρωθεί η διαδικασία εντός των χρονικών ορίων από τους λογιστές. Για το σκοπό αυτό το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση για την υποβολή των ΜΥΦ μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2016.

    Καθώς τα προβλήματα συνεχίζονταν και για να αποφευχθεί η επιβολή κυρώσεων σε όσους δεν πρόλαβαν, δόθηκε νέα, “σιωπηρή” παράταση της προθεσμίας για πέντε ακόμη ημέρες, μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2016.

    Ωστόσο, η σιωπηρή παράταση δεν έλαβε ποτέ τη μορφή διάταξης νόμου. Ως εκ τούτου, μετά από τις διασταυρώσεις που πραγματοποίησε πρόσφατα η ΑΑΔΕ, όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις είχαν υποβάλει τις ΜΥΦ του 2014 κατά το χρονικό διάστημα, από τις 21 έως τις 25 Ιανουαρίου 2016, εμφανίστηκαν ως εκπρόθεσμοι, με αποτέλεσμα να τους επιβληθούν πρόστιμα.

    Η εξέλιξη αυτή ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων σε χιλιάδες φορολογούμενους και επιχειρήσεις που κλήθηκαν να πληρώσουν και όπως αναφέρουν πληροφορίες το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει άμεσα τροπολογία για την διαγραφή των συγκεκριμένων προστίμων.

    Στην περίπτωση που κάποιοι έσπευσαν ήδη να καταβάλουν το ποσό, τότε αυτό θα συμψηφιστεί ή θα επιστραφεί από την ΑΑΔΕ.

    Ταυτόχρονα, θα κατατεθεί μία ακόμη τροπολογία για τους λογιστές-φοροτεχνικούς που αποδεδειγμένα νοσούν από Covid 19, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις δηλώσεις των πελατών τους στην εφορία αργότερα από το προβλεπόμενο, χωρίς να υποστούν κυρώσεις.

    Παρατείνεται η τηλεργασία μέχρι 31 Ιανουαρίου 2021

    Προϋπολογισμός: Η αύξηση των εσόδων από φόρους τον Νοέμβριο, οδηγός της κυβέρνησης για νέα ρύθμιση χρεών στην Εφορία

    Δώρο Χριστουγέννων – Πότε και πώς θα το καταβάλει το κράτος

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ