• Οικονομία

    Υποχρέωση των εργαζομένων να ελέγχουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού – Κίνδυνος ακόμη και απόλυσης

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Υποχρέωση των εργαζομένων ο έλεγχος των πιστοποιητικών

    Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ


    Αντιμέτωποι ακόμη και με απόλυση κινδυνεύουν να βρεθούν οι εργαζόμενοι που θα αρνηθούν να ελέγξουν, μετά από υπόδειξη του εργοδότη τους, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης των πελατών.

    Όπως διευκρινίζει στο mononews ο δικηγόρος – εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση ο εργοδότης αποφασίζει για το ποιος υπάλληλος θα είναι αρμόδιος για τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού και της ταυτοπροσωπίας των πελατών που επιθυμούν να εισέλθουν σε κατάστημα ή σε φορέα του Δημοσίου.

    Ο έλεγχος πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τον αρμόδιο υπάλληλο της επιχείρησης, τον ιδιοκτήτη ή το νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης ή το εκάστοτε εξουσιοδοτημένο από την επιχείρηση πρόσωπο, μέσω της ειδικής εφαρμογής «Covid Free GR».

    Οι επιχειρήσεις που έχουν συναλλαγές με το κοινό, χωρίς καμία διαβάθμιση αναλογικά με την δύναμή τους ή τον αριθμό των εργαζομένων τους, οφείλουν να ελέγχουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού αλλά και της ταυτοπροσωπίας των πελατών τους.

    Σύμφωνα με το άρθρο 9 της ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ.66436 (Β’ 4919) «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19», οι επιχειρήσεις κατά την είσοδο και την εξυπηρέτηση των πελατών τους σε εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων τους, υποχρεούνται να ελέγχουν:

    • το επιδεικνυόμενο από τον εκάστοτε πελάτη πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19.
    • και ότι ο πελάτης που επιδεικνύει το πιστοποιητικό είναι και ο νόμιμος κάτοχός του, μέσω ελέγχου της αστυνομικής ταυτότητάς του ή άλλου νόμιμου εγγράφου απόδειξης ταυτοπροσωπίας.

    Η μη εκπλήρωση των παραπάνω υποχρεώσεων επισύρει διοικητικό πρόστιμο από 2.000 ευρώ έως και 20.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας του καταστήματος επιχείρησης για χρονικό διάστημα από 7 έως και 60 ημέρες σε περιπτώσεις υποτροπής.

    Επίσης, επισύρει πρόστιμο ύψους 300 ευρώ για τον πελάτη που εισέρχεται και εξυπηρετείται σε χώρο καταστήματος εστίασης χωρίς να κατέχει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19.

    Γιάννης Καρούζος

    Μπορούν να αρνηθούν οι εργαζόμενοι;

    Το βάρος ελέγχου των πιστοποιητικών εμβολιασμού και της ταυτοπροσωπίας αλλά και της απαγόρευσης εισόδου επιβαρύνει στη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων τους ίδιους τους εργαζόμενους.

    Σύμφωνα με τον κ. Καρούζο «Οι εργαζόμενοι, στους οποίους ανατίθεται από τον εργοδότη η υποχρέωση ελέγχου των πιστοποιητικών εμβολιασμού και της ταυτοπροσωπίας, οφείλουν να εκτελέσουν την εργασία αυτή».

    Στα πλαίσια ισχύος μιας σύμβασης εξαρτημένης εργασίας, βάση του Διευθυντικού Δικαιώματος, ο εργοδότης καθορίζει το είδος, τον τόπο, το χρόνο και τις λοιπές συνθήκες παροχής της εργασίας, καθώς και κάθε θέμα που αφορά στην οργάνωση και στη λειτουργία της επιχείρησής του, προκειμένου να επιτύχει τους σκοπούς της (ΑΚ 652).

    «Κατά συνέπεια, δικαιούται να μεταθέτει και να τοποθετεί τούς μισθωτούς σε άλλα τμήματα τής επιχείρησης του, εάν συντρέχει ανάγκη οργανωτικών μεταβολών, όπως εν προκειμένω», αναφέρει ο κ. Καρούζος.

    Ωστόσο, όπως επισημαίνει «Σε καμία περίπτωση το ανωτέρω δικαίωμα του εργοδότη δεν είναι απεριόριστο ή ανεξέλεγκτο, αλλά αυτό περιορίζεται από τούς όρους τής ατομικής σύμβασης εργασίας, την κειμένη εργατική νομοθεσία, την οικεία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, τον Κανονισμό Εργασίας τής επιχείρησης και τέλος υπόκει­ται στον έλεγχο των πολιτικών δικαστηρίων. Επομένως, επιβάλλεται και το δικαίωμα αυτό, όπως κάθε άλλο δικαίωμα, να ασκείται σύμφωνα με την καλή πίστη και να μην ασκείται καταχρηστικά. Έτσι για παράδειγμα, δέον είναι να μην τοποθετηθούν, παραδείγματος χάριν, σε τέτοια ελεγκτικά καθήκοντα, άτομα ευπαθών ομάδων ή χωρίς να τους παρέχονται τα κατάλληλα μέσα προστασίας».

    Σύμφωνα με τον κ. Καρούζο «σε μεγάλες επιχειρήσεις,  θα πρέπει να υπάρξει ανάθεση του έργου των ελέγχων σε εταιρείες security, καθώς ήδη έχει παρατηρηθεί πολύωρη αναμονή των πελατών για έλεγχο των πιστοποιητικών με αποτέλεσμα αυτό να λειτουργεί αντίστροφα και να υπάρχει συνωστισμός, ένταση και σύγκρουση».

    Διαβάστε επίσης:

    Eurogroup: Ακρίβεια και ψηφιακό ευρώ στην ατζέντα – Τα σχέδια για χρέη και ελλείμματα μετά το 2023

    Δάνεια €32 δισ. ρυθμίστηκαν μέσα στην πανδημία – Παραδείγματα με «κούρεμα» οφειλών



    ΣΧΟΛΙΑ