• Οικονομία

    Υπεγράφη η αναθεωρημένη συνθήκη του ESM – Aνοίγει ο δρόμος για επικύρωση από τα κοινοβούλια

    • NewsRoom
    ESM

    ESM


    Οι χώρες της Ευρωζώνης υπέγραψαν σήμερα στις Βρυξέλλες τη συμφωνία για την τροποποίηση της ιδρυτικής συνθήκης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)

    Σύμφωνα με αυτή, ενισχύονται οι αρμοδιότητές του αναφορικά με την εποπτεία των προγραμμάτων προσαρμογής και γίνεται ένα περαιτέρω βήμα για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Η νέα συνθήκη θα πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια και των 19 χωρών που μετέχουν στον ESM, σύμφωνα με ανακοίνωση του ESM.

    Ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας σημαντικό ορόσημο στην εξέλιξη της Ευρωπαϊκής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ).

    «Η μεταρρύθμιση της συμφωνίας του ESM αποτελεί σημαντικό σκαλοπάτι στην πορεία μας για την ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και ένα σημαντικό συμπλήρωμα των προσπαθειών μας για στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης. Θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ευρωζώνης να αντιμετωπίζει τις κρίσεις πριν αυτές κλιμακωθούν. Καλύπτουμε, επίσης, ένα σημαντικό κενό στην τραπεζική ένωση, επιτρέποντας στον ESM να λειτουργεί ως κοινό δίχτυ ασφαλείας στο Ενιαίο Ταμείο Εκκαθάρισης (SRF) από το επόμενο έτος», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

    Για σημαντικό ορόσημο έκανε λόγο και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, o οποίος δήλωσε:

    «Η υπογραφή της τροποποιημένης συνθήκης από τα μέλη του ESM σήμερα αποτελεί σημαντικό ορόσημο. Τώρα μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία έγκρισης από τα εθνικά κοινοβούλια. Μετά την έγκριση της συμφωνίας, ο ESM θα καταστεί το δίχτυ ασφαλείας του SRF, κάτι που θα μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, η οποία θα κάνει τη νομισματική μας ένωση πιο ανθεκτική. Επιπλέον, ο ESM θα έχει ισχυρότερο ρόλο στα μελλοντικά προγράμματα οικονομικής προσαρμογής».

    Με τη νέα συνθήκη, ο ESM θα μπορεί να δίνει δάνεια έως 68 δισ. ευρώ στο Ταμείο Εξυγίανσης Τραπεζών για να χρηματοδοτεί αυτό την εξυγίανση ή εκκαθάριση τραπεζών.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ισχυρό σήμα από την Ελλάδα στις αγορές: Ρεκόρ 10ετίας στις προσφορές για το νέο 10ετές, ιστορικά χαμηλό επιτόκιο

    Κόκκινα δάνεια: Ενημέρωση ζητούν από Σταϊκούρα – Στουρνάρα πέντε βουλευτές του ΚΙΝΑΛ

    ΕΡΓΑΝΗ: Προθεσμίες υποβολής δηλώσεων για το μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μηνός Ιανουαρίου

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ