• Οικονομία

    Υπεύθυνες δηλώσεις μόνο με βάση τον λήγοντα του ΑΦΜ για τους εργαζόμενους – Ποια είναι τα πρώτα προβλήματα του συστήματος


    Αυστηρά με σειρά ΑΦΜ δέχεται προς το παρόν τις ψηφιακές υπεύθυνες δηλώσεις η πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr που άνοιξε από την 1η Απριλίου για τις αιτήσεις των εργαζομένων που έχουν ανασταλεί οι συμβάσεις εργασίας τους, προκειμένου να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.

     Υπενθυμίζεται ότι οι μισθωτοί με λήγοντα τον αριθμό 1 στο ΑΦΜ τους είχαν την δυνατότητα να υποβάλουν  υπεύθυνη δήλωση την Τετάρτη 1η Απριλίου, ενώ χθες υπέβαλλαν αίτηση όσοι είχαν λήγοντα ΑΦΜ το 2. Σήμερα υποβάλλουν δηλώσεις όσοι έχουν λήγοντα στο 3. Όπως αναφέρουν εργαζόμενοι σε αναστολή που δεν πρόλαβαν να μπουν να κάνουν αίτηση ή οι εργοδότες τους δεν έχουν ακόμη αναγγείλει την αναστολή των συμβάσεων τους, το σύστημα τους έβγαζε αυτοματοποιημένο μήνυμα πως «η πρόσβαση για τα ΑΦΜ που τελειώνουν σε 1 επιτρέπεται από 11/4/2020 έως 11/4/2020».

    Αυτό σημαίνει πως οι εργαζόμενοι με ΑΦΜ που τελειώνει σε 1 και 2, οι οποίοι

    • δεν πρόλαβαν οι ίδιοι να υποβάλλουν δήλωση ή
    • οι εργοδότες τους δεν υπέβαλλαν εγκαίρως την Δήλωση Αναστολής Συμβάσεων στο σύστημα «Εργάνη»

    θα έχουν δυνατότητα να υποβάλλουν την δική τους δήλωση μετά τις 10 Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται διάφορα σενάρια από το υπουργείο Εργασίας, όπως από τις 11 Απριλίου να συνεχιστεί η υποβολή ανάλογα με το λήγοντα ή να υποβάλουν όλοι όσοι δεν πρόλαβαν. Από το υπουργείο Εργασίας αναφέρουν πως μετά τις 10 Απριλίου (απώτατη αρχική ημερομηνία για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή) θα δοθεί πιθανότατα γενική παράταση για όλους, ώστε να υποβάλλουν όλοι οι εργαζόμενοι την ειδική υπεύθυνη δήλωση και να μην χάσει κάποιος την έκτακτη αποζημίωση των 800 ευρώ.

    Σήμερα υποβάλουν αίτηση όσοι έχουν ΑΦΜ με λήγοντα 3 και από αύριο:

    -Την 4/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 4

    -Την 5/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 5

    -Την 6/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 6

    -Την 7/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 7

    -Την 8/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 8

    -Την 9/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 9

    -Την 10/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 0.

    Στην δήλωση οι εργαζόμενοι δηλώνουν:

    Προσωπικά στοιχεία : Τα πεδία ΕΠΩΝΥΜΟ, ΟΝΟΜΑ, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ συμπληρώνονται αυτόματα και προκύπτουν από διασύνδεση με το μητρώο επιχειρήσεων εργαζόμενων (Τρέχουσα Κατάσταση) του Πληροφοριακού Συστήματος “Εργάνη” και το μητρώο φυσικών προσώπων της Α.Α.Δ.Ε.

    Στοιχεία επικοινωνίας : Τα πεδία ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ και E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ συμπληρώνονται υποχρεωτικά από τον εργαζόμενο και παρέχουν τη δυνατότητα ενημέρωσης των ενδιαφερομένων με γραπτά μηνύματα (sms) και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (E-mail).

    Στοιχεία εργοδότη: Για να υποβληθεί η Δήλωση Εργαζόμενου πρέπει απαραίτητα, να έχει προηγηθεί, η Δήλωση Αναστολής Συμβάσεων του εργοδότη, η οποία πρέπει να συμπεριλαμβάνει τον εργαζόμενο που θέλει να υποβάλλει τη Δήλωση. Τότε τα στοιχεία του εργοδότη (ΕΠΩΝΥΜΙΑ, ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ, ΑΦΜ και ΑΜΕ) συμπληρώνονται αυτόματα από τα στοιχεία της Δήλωσης Αναστολής Συμβάσεων του εργοδότη.

    Στις περιπτώσεις παράλληλης απασχόλησης και αν περισσότεροι εργοδότες έχουν κάνει Δήλωση Αναστολής Συμβάσεων για τον υποβάλλοντα εργαζόμενο, τότε από τη λίστα «Επιλογή Υπεύθυνης Δήλωσης» ο εργαζόμενος επιλέγει τον εργοδότη που επιθυμεί να συμπεριλάβει στη δήλωση.

    Αν στην δήλωση εμφανίζεται το μήνυμα “Δεν εμφανίζονται υπεύθυνες δηλώσεις Επιχειρήσεων Εργοδοτών” τότε ο εργοδότης δεν έχει υποβάλλει την αίτηση και πρέπει ο εργαζόμενος να έρθει σε συνεννόηση με τον εργοδότη του ώστε να την υποβάλλει πριν τις 10 Απριλίου.

    Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΩΤ. ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΣΤΟ ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ συμπληρώνεται αυτόματα σύμφωνα από τα στοιχεία της Δήλωσης Αναστολής Συμβάσεων του εργοδότη στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ

    Προβλήματα στην πλατφόρμα

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα για την υποβολή της αίτησής τους με σημαντικότερο ότι οι εργαζόμενοι που βρίσκονται επίσχεση εργασίας χωρίς να λαμβάνουν κάποιο επίδομα, ακόμη κι αν έχουν νέο εργοδότη που τους έβαλε σε αναστολή σύμβαση εργασίας δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση για λάβουν τα 800 ευρώ.

    Άλλα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί είναι ότι:

    -Από τις 24 Μαρτίου μόλις σήμερα έβαλε ανακοίνωση το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ότι ως ημερομηνία έναρξης αναστολής των συμβάσεων εργασίας εργαζόμενων λογίζεται η ημερομηνία υποβολής της σχετικής Υπεύθυνης Δήλωσης του εργοδότη.

    -Στην υπεύθυνη δήλωση του εργαζόμενου για τη μείωση του ενοικίου κατά 40% βγάζει μόνο έναν ιδιοκτήτη ως δικαιούχο, ενώ δεν ισχύει το ίδιο για τις επαγγελματικές κατοικίες.

    -Δεν δίνεται μέχρι τώρα η δυνατότητα διόρθωσης λανθασμένων καταχωρήσεων, όπως η ημερομηνία αναστολής της σύμβασης εργασίας.

    -Άγνωστο παραμένει τι μέλλει γενέσθαι με το προσωπικό που εργάζεται με καθεστώς μαθητείας από τον ΟΑΕΔ και η επιχείρηση έχει αναστείλει την λειτουργία της είτε με κρατική εντολή, είτε λόγω ΚΑΔ και πλήττεται από τις συνέπειες του κορονοϊού. Δεν υπάρχει μέριμνα για το αν οι μαθητές δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού.

    -Προς το παρόν όσοι εργαζόμενοι απολύθηκαν με προειδοποίηση δεν εμφανίζονται στον ειδικό πίνακα της αίτησης στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και παραμένει άγνωστο εάν μπορούν να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.



    ΣΧΟΛΙΑ