• Οικονομία

    ΗΠΑ: Στο 3,4% ο πληθωρισμός – Σε θετικό έδαφος άνοιξε η Wall Street

    • NewsRoom
    ΗΠΑ: Αναβολή έναρξης μαθημάτων στα σχολεία – Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα υποβληθούν σε διαγνωστικά τεστ


    Στο 3,4% κινήθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για τον Δεκέμβριο σε σχέση με το 3,1% του Νοεμβρίου σε ετήσια βάση, σε μία απροσδόκητη αύξηση που διέψευσε τις προσδοκίες επενδυτών και αναλυτών.

    Τα στοιχεία είναι υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που είχαν προβλέψει αύξηση στο 3,2%, κάνοντας λόγο για μικρές πιέσεις στην πορεία υποχώρησης του πληθωρισμού, επαναφέροντας το ερώτημα αν οι προσδοκίες της αγοράς είναι στο ίδιο μήκος κύματος με αυτές της Fed, για την πορεία των επιτοκίων και για το χρονοδιάγραμμα της νομισματικής χαλάρωσης.

    Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές σε τρόφιμα και ενέργεια άγγιξε το 3,9% για τον Δεκέμβριο με μηνιαίο ρυθμό 0,3%.

    Στη Wall Street οι δείκτες άνοιξαν σε θετικό έδαφος, με τα στοιχήματα των επενδυτών να παραμένουν αισιόδοξα για την πρόωρη έλευση της νομισματικής χαλάρωσης από τη Fed.

    Πρόκληση για τις αγορές τα τελευταία στοιχεία

    Στις αγορές επικρατεί τους τελευταίους μήνες διάχυτη η αισιοδοξία ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια ακόμα και τον Μάρτιο, με ένα μεγάλο ποσοστό να βλέπει έως και 5 μειώσεις εντός του τρέχοντος έτους.

    Τα στοιχεία για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή είναι μόνο το πρώτο από αυτά που θα μελετήσουν επενδυτές και traders για να επαναξετάσουν την αισιοδοξία με την οποία έκλεισαν τον προηγούμενο χρόνο.

    Την Παρασκευή θα ανακοινωθεί και ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού, με τους αναλυτές να αναφέρουν ότι αν δεν καταγραφεί μια ισχυρή πρόοδος στον πληθωρισμό, οι μετοχές είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουν δύσκολες ημέρες ενόψει και των εταιρικών αποτελεσμάτων.

    Η απόφαση των Αμερικανών τραπεζιτών για την πορεία των επιτοκίων αναμένεται στο τέλος του μήνα, με τη παράταση της παύσης να θεωρείται βέβαιη. Όμως οι αγορές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην ομιλία του επικεφαλής Τζερόμ Πάουελ, η οποία θα γίνει λίγη ώρα αργότερα.

    Πάντως τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση δεν ήταν ενθαρρυντικά, καθώς ακόμα επικρατεί ανασφάλεια μεταξύ των τραπεζιτών για το αν έχουν πετύχει ισχυρό πλήγμα στον πληθωρισμό, παρά το γεγονός ότι το επίπεδό του πλέον κινείται πολύ κοντά στον στόχο του 2%, τον οποίο είχαν θέσει στην έναρξη του κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων.

    Διαβάστε επίσης:

    Jamie Dimon (JPMorgan): Το 2024 θυμίζει την δεκαετία του ’70 – Η ύφεση είναι ακόμα πιθανή

    Bloomberg: Πώς θα διαμορφωθούν τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών το 2024

    EKT-Fed: Υποχωρούν οι προσδοκίες των traders για μεγάλες μειώσεις στα επιτόκια



    ΣΧΟΛΙΑ