ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οριακή άνοδο σημείωσε τον Νοέμβριο ο “αγαπημένος” δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) της Fed για τον πληθωρισμό, σημειώνοντας ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, που θέλουν να μειώσουν περαιτέρω τα επιτόκια το 2025.
Σε ετήσια βάση ο PCE κατέγραψε μεγαλύτερη άνοδο από ό,τι τον Οκτώβριο.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών PCE ενισχύθηκε κατά 2,4% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, έναντι ανόδου 2,3% τον Οκτώβριο, μια μέτρηση που ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις των αναλυτών.
Σημειώνεται ότι ο δείκτης είχε φτάσει στο επίπεδο του 7% τον Ιούνιο του 2022.
Σε μηνιαία βάση ενισχύθηκε κατά 0,1%, κάτω από την άνοδο που ανέμεναν και οι αναλυτές.
Αυτή είναι η χαμηλότερη μηνιαία άνοδος από τον Μάιο. Κατά 0,2% είχε αυξηθεί σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο.
Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος δομικός δείκτης τιμών PCE στις ΗΠΑ πραγματοποίησε άνοδο 2,8% σε ετήσια βάση, όσο και τον προηγούμενο μήνα.
Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση 2,8%.
Σε μηνιαία βάση, ο δομικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,1%. Η μέτρηση είναι χαμηλότερη από τις προβλέψεις των αναλυτών. Τον Οκτώβριο είχε ενισχυθεί κατά 0,3%.
Στο μεταξύ, οι καταναλωτικές δαπάνες κατέγραψαν άνοδο 0,4% τον Νοέμβριο.
Το προσωπικό εισόδημα ενισχύθηκε κατά 0,3%.
Διαβάστε επίσης:
Οι ΗΠΑ ένα βήμα πριν από τη δημοσιονομική παράλυση
ΤτΕ: Αύξηση 19,7% στις τουριστικές εισπράξεις τον Οκτώβριο
Δολάριο Καναδά: Σε επίπεδα εποχής covid καθώς αυξάνεται ο πολιτικός κίνδυνος
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΑΔΜΗΕ-Terna: Αίτημα για ένταξη της νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της ΕΕ
- Wall Street: Νέες βαριές απώλειες για S&P 500 και Nasdaq ενόψει FED – Βουτιά 5% για την Tesla
- Σολτς: Χαιρετίζει το θετικό αποτέλεσμα της συνομιλίας Τραμπ – Πούτιν – «Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι μια πλήρης κατάπαυση του πυρός»
- Λετονία: Απαγορεύει τη διέλευση πεζών και μη μηχανοκίνητων οχημάτων στα σύνορα με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία
