• Οικονομία

    ΗΠΑ: Σε χαμηλό τριών εβδομάδων οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

    • NewsRoom
    Υπουργείο Εργασίας ΗΠΑ


    Οι αιτήσεις για έναρξη καταβολής επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων, υποδηλώνοντας ότι η ζήτηση για εργαζομένους εξακολουθεί να είναι υγιής.

    Οι αρχικές αιτήσεις μειώθηκαν κατά 10.000, στις 230.000 την εβδομάδα που έληξε στις 19 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ. Η μέση εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg έκανε λόγο για 240.000 αιτήσεις.

    Οι συνεχιζόμενες απαιτήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν όσους έχουν λάβει παροχές για περισσότερο από μία εβδομάδα, μειώθηκαν σε 1,7 εκατομμύρια την περίοδο έως τις 12 Αυγούστου. Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων, ο οποίος εξομαλύνει μέρος αυτής της μεταβλητότητας, σκαρφάλωσε στις 236.750. Τα αρχικά δεδομένα αξιώσεων μπορεί να είναι ιδιαίτερα ασταθή τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες κλείνουν για την ετήσια περίοδο ανακατασκευής τους.

    Σε μη προσαρμοσμένη βάση, οι απαιτήσεις μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε περίπου 198.000, το χαμηλότερο από τον Οκτώβριο. Ωστόσο, η πτώση αντισταθμίστηκε κάπως από το άλμα στις αιτήσεις που καταγράφηκε  στη Χαβάη, μετά την φονική πυρκαγιά, το μεγαλύτερο από την έναρξη της πανδημίας.

    Η έκθεση παρουσιάζει σε γενικές γραμμές μια αγορά εργασίας που παρέμεινε ισχυρή. Οι εργοδότες εξακολουθούν να προσλαμβάνουν εργαζόμενους με υγιή ρυθμό και το κύμα απολύσεων φέτος φαίνεται να υποχωρεί.

    Μια ξεχωριστή έκθεση την Τετάρτη έδειξε ότι η αύξηση της απασχόλησης στις ΗΠΑ ήταν πιθανώς λιγότερο ισχυρή έως τον Μάρτιο, από ό,τι είχε αναφερθεί προηγουμένως, υποδηλώνοντας ότι η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας έχει υπερεκτιμηθεί κάπως.

    Διαβάστε επίσης

    Σύνοδος Κορυφής BRICS: Πρόσκληση ένταξης σε Σαουδική Αραβία, Ιράν και άλλα τέσσερα κράτη

    Νέο ράλι στις αγορές στην Τουρκία μετά την αύξηση μαμούθ των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας

    Morgan Stanley για Eurobank: Τι σηματοδοτεί η αύξηση του ποσοστού της στην Κύπρο



    ΣΧΟΛΙΑ