ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μεγάλη αύξηση της τάξεως του 11,3% παρουσίασε ο δείκτης τιμών παραγωγού, μετά την άνοδο 9,1% που έδειξε ο πληθωρισμός χθες.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε τον Ιούνιο με ρυθμό 1,1% σε σχέση με ένα μήνα πριν, έναντι του 0,8% που ανέμεναν οι αναλυτές και του 0,9% με το οποίο είχε κινηθεί τον Μάιο (αναθεωρήθηκε ανοδικά από το 0,8% της αρχικής μέτρησης).
Σε ετήσια βάση, ωστόσο, ο δείκτης κινήθηκε ελαφρώς κάτω από την εκτίμηση για 11,4% με τη μέτρηση να δείχνει 11,3%, από το 10,9% του περασμένου μήνα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι πέρυσι οι τιμές χονδρικής αυξάνονταν με ρυθμό περίπου 2%.
Σχετικά θετικές ήταν μάλλον οι ενδείξεις από το δομικό μέτρο του δείκτη, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές ενέργειας, τροφίμων και λιανικής, το οποίο έδειξε αύξηση με ρυθμό 0,4%, χαμηλότερα από το 0,6% του Μαΐου, αλλά και των προβλέψεων για μικρότερη μείωση στο 0,5%.
Αντίστοιχα, σε επίπεδο έτους, ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού κινήθηκε με +8,2%, ελαφρώς υψηλότερα από την εκτίμηση για 8,1%, αλλά χαμηλότερα από το 8,3% του Μαΐου.
Διαβάστε επίσης:
Εφιαλτική πρόβλεψη της Κομισιόν για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα – Θα φτάσει στο 8,9% το 2022
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Capital Clean Energy Carriers (Βαγγέλης Μαρινάκης): Στις 17,18 και 19 Φεβρουαρίου το ομολογιακό δάνειο €250 εκ.
- Ευρωζώνη: Επιβράδυνση της ανάπτυξης για 2ο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο
- Nintendo: Βουτιά 11% για τη μετοχή μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου
- Ford και Geely: Συζητούν πιθανή συνεργασία για κατασκευή αυτοκινήτων στην Ευρώπη
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.