• Οικονομία

    ΗΠΑ: Πιθανή η παράταση της «ανακωχή» στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, λέει ο Τραμπ

    • NewsRoom


    Ανοιχτό άφησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, το ενδεχόμενο να παραταθεί η «ανακωχή» στον «εμπορικό πόλεμο» με το Πεκίνο και πέρα από τις 90 ημέρες.

    «Οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα έχουν ήδη αρχίσει. Εκτός αν παραταθούν, θα τελειώσουν σε 90 ημέρες από την ημερομηνία του θαυμάσιου και πολύ εγκάρδιου δείπνου με τον Πρόεδρο Σι στην Αργεντινή», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter.

    Οι Αμερικανοί διαπραγματευτές θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι μια «ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ συμφωνία είναι δυνατή με την Κίνα. Αν είναι, θα επιτευχθεί. Η Κίνα υποτίθεται πως θα αρχίσει να αγοράζει αγροτικά προϊόντα και πιο σύντομα.», έγραψε ακόμη στο Twitter o πρόεδρος.

    «Ο πρόεδρος Σι και εγώ θέλουμε αυτή η συμφωνία να γίνει και πιθανόν να γίνει. Αλλά αν δεν θυμάστε, εγώ είμαι ένας ‘Άνθρωπος των τελωνειακών δασμών΄. Όταν άνθρωποι οι χώρες έρχονται να λεηλατούν τα μεγάλα πλούτη του Έθνους μας, θέλω να πληρώσουν για το προνόμιο να το κάνουν. Τώρα παίρνουμε δισεκατομμύρια σε δασμούς. ΚΑΝΤΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΛΟΥΣΙΑ ΞΑΝΑ».

    Ο Ντόναλντ Τραμπ δέχθηκε το Σάββατο (1/12) να καθυστερήσει κατά 90 ημέρες την επιβολή επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών 25% σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι οποίες υπόκεινται ήδη σε τελωνειακούς δασμούς 10%.

    Σε αντάλλαγμα, ο Κινέζος ηγέτης δέχθηκε κυρίως να αγοράσει περισσότερα αμερικανικά προϊόντα και με αυτό τον τρόπο να μειώσει το εμπορικό έλλειμμα που απεχθάνεται τόσο πολύ ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

    Ο δισεκατομμυριούχος απειλούσε να αυξήσει τους δασμούς αυτούς από την 1η Ιανουαρίου. Αφότου έφθασε στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ επιδίδεται σε μια επίθεση εναντίον των εμπορικών πρακτικών της Κίνας τις οποίες θεωρεί –ακριβώς όπως και οι Ευρωπαίοι– ανέντιμες, όπως για παράδειγμα την αναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας ή ακόμη τον μη σεβασμό της πνευματικής ιδιοκτησίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Εκεχειρία 90 ημερών στον «εμπορικό πόλεμο» ΗΠΑ-Κίνας συμφώνησαν οι Ντ. Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ



    ΣΧΟΛΙΑ