• Οικονομία

    ΗΠΑ: Κυρώσεις σε 64 εταιρείες και τρείς πολίτες της Βουλγαρίας για διαφθορά

    Η Τζάνετ Γέλεν


    Οι ΗΠΑ επέβαλαν σήμερα κυρώσεις εις βάρος 64 εταιρειών και τριών Βούλγαρων για διαφθορά, ανάμεσά τους ένας ολιγάρχης που κατηγορείται ότι σχεδίαζε να δημιουργήσει έναν δίαυλο για Ρώσους πολιτικούς ηγέτες με σκοπό να επηρεάσουν τη βουλγαρική κυβέρνηση.

    Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι η κίνηση είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μεμονωμένη ενέργεια του με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς.

    Η Βουλγαρία κατατάσσεται στη θέση του πιο διεφθαρμένου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια. Η βαλκανική χώρα έχει επανειλημμένως επικριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποτυχία της να εκριζώσει τη διαφθορά και να στείλει στη φυλακή ακόμη και έναν υψηλόβαθμο ανώτατο κυβερνητικό αξιωματούχο για υπόθεση διαφθοράς.

    Ο Βούλγαρος μεταβατικός πρωθυπουργός Στέφαν Γιάνεβ δήλωσε ότι ενημερώθηκε τηλεφωνικώς από την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ για την επιβολή των κυρώσεων, που εντάσσονται στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς στη Βουλγαρία.

    Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών υπογράμμισε ότι επέβαλε κυρώσεις στον επιχειρηματία και ολιγάρχη Βασίλ Κρούμοφ Μποσκόφ, 64 ετών, κατηγορώντας τον ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει έναν δίαυλο για Ρώσους ηγέτες για να επηρεάσουν τη βουλγαρική κυβέρνηση.

    Ο Μποσκόφ, ένας μεγιστάνας του τζόγου και από τους πλουσιότερους πολίτες της Βουλγαρίας, εγκατέλειψε τη χώρα το 2020 για να ξεφύγει από ποινικές κατηγορίες, όπως εκβιασμό, φορολογική απάτη και αθέμιτη άσκηση επιρροής, μεταξύ άλλων. Αρνείται κάθε κατηγορία και βρίσκεται σήμερα στο Ντουμπάι.

    Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε επίσης κυρώσεις εις βάρος του Ντελιάν Πεγέφσκι, πρώην βουλευτή, εναντίον του Ίλκο Ντιμιτρόφ Ζελιασκόφ, κυβερνητικού αξιωματούχου και σε 64 εταιρείες που ανήκουν ή ελέγχονται από αυτά τα τρία πρόσωπα.

    Οι κυρώσεις εμποδίζουν τα άτομα και τις εταιρείες που τέθηκαν στην αμερικανική μαύρη λίστα να έχουν πρόσβαση στο χρηματοοικονομικό σύστημα των ΗΠΑ, παγώνουν κάθε περιουσιακό τους στοιχείο στις ΗΠΑ και εμποδίζουν τους Αμερικανούς να έχουν συναλλαγές μαζί τους.

    Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέβαλε ξεχωριστά τιμωρητικά μέτρα στους Βούλγαρους πρώην αξιωματούχους Αλεξάντερ Μανόλεβ, Πέταρ Χαραλαμπίεβ, Κράσιμιρ Τόμοβ καθώς και στους Πεγέφσκι και Ζελιασκόφ, για την φερόμενη ανάμιξή τους σε υποθέσεις διαφθοράς, εμποδίζοντας την είσοδο αυτών και μελών των οικογενειών τους στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

    «Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό όλων των Βούλγαρων των οποίων το έργο προωθεί μεταρρυθμίσεις και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τις αρχές του για να προωθεί την λογοδοσία διεφθαρμένων παραγόντων στην περιοχή και παγκοσμίως», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις.

    Ο Πεγέφσκι, 40 ετών, είναι ένας Βούλγαρος επιχειρηματίας, πρώην μεγιστάνας μέσων ενημέρωσης και πρώην βουλευτής. Επικριτές στην χώρα του τον θεωρούν ένα πρόσωπο με πανίσχυρη επιρροή που ασκεί παρασκηνιακά, με ισχυρές επιρροές στο βουλγαρικό δικαστικό σύστημα και στην πολιτική ελίτ της χώρας.

    Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς το περασμένο καλοκαίρι, ο τότε πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ απέπεμψε τρεις από τους υπουργούς του για να βάλει τέλος σε καταγγελίες ότι αυτοί συνεργάζονταν με τον Πεγέφσκι.

    Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών τον κατηγόρησε «για αθέμιτη άσκηση επιρροής και δωροδοκίες για να προστατεύσει τον εαυτό του από κρατικούς ελέγχους και να ασκήσει έλεγχο επί βασικών θεσμών και τομέων της βουλγαρικής κοινωνίας».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



    ΣΧΟΛΙΑ